Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Guns n'roses

1991 Use Your Illusion I
1991 Use Your Illusion II
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Ioan Cora Use Your Illusion II (1991)

17 Martie 2004

de Ioan Cora

Guns n'roses - Use Your Illusion II
Un album mai "usurel"... In sensul ca se merge mai mult pe ideea de balade si pe un sunet mult mai digerabil decat pe Use 1. Deschiderea ne prilejuieste intalnirea cu o fraza celebra din binecunoscutul film Cool hand Luke cu Paul Newman in rolul principal: What we've got here is failure to communicate. Privit prin prisma filmului, citatul anterior naste nenumarate subiecte de meditatie. Prin prisma albumului situatia nu este atat de incalcita. Comunicarea trupa - ascultator se face la modul direct fara a naste neintelegeri sau dispute. Pe scurt... despre mesaj nu prea sunt multe de spus.

Oricat de carcotas as fi nu pot sa spun ca nu-mi place prima piesa "Civil war". Carismaticul colaj din filmul mai sus mentionat naste un efect de difuzie pe tot parcursul piesei. La o ascultare atenta ne dam seama ca clapele duc tot greul. Restul instrumentelor (inclusiv vocea) nu fac decat sa sustina excelenta tema (de altfel) de hard rock. Acelasi lucru se poate spune si despre urmatoarea piesa "14 years". Si de aici se instaleaza senzatia de monotonie - cu care Guns N' Roses ne obisnuise deja. Trupa gasise o reteta comerciala de succes si o repeta pana la exasperare.

Noroc cu Bob Dylan. Cu "Knockin' on heaven's door" ne trezim putin din starea de plictis. Si asta datorita temei extrem de generoase. Pe o piesa de un asemenea calibru este foarte foarte greu sa nu te "descurci" onorabil. De altfel aceasta a fost si piesa de rezistenta a albumului difuzata si rasdifuzata pe toate canalele media. Dupa cele peste cinci minute de vis ramai cu senzatia ca Guns a fost lovita de aripa unui inger... Ce ironie!? Ne trezim imediat la realitate. Imposibilitatea de a produce o tema cat de cat onorabila a nascut un alt moment usor narcisist. "Get in the ring" abuzeaza de tot felul de termeni ca fucker, motherfucker, dick incercand sa ascunda saracia ideii. 

Interesant e ca aproape toate piesele de pe Use your illusion II sunt considerate a fi clasice ale genului. Le vad participand pe o compilatie sau pe un album ce sa combina cele mai bune piese Guns. Dar aici treaba e obositoare rau de tot. De pilda piesei "Locomotive" i-au trebuit aproape 7 minute pana sa gaseasca o rezolvare... muzical vorbind. Cea mai interesanta piesa ramane sora geamana a "November rain" de pe Use 1: "Estranged". Sufera si ea de aceeasi simptomatica dar efectul este de aceasta data benign. Cred ca de vina e doar nostagia anilor respectivi... Nimic mai mult.

Odata cu acest album, drumul Guns-ului luase sfarsit. Ceea ce parea la un moment dat o rampa de lansare spre maturitatea artistica s-a dovedit a fi inceputul decaderii. Dublul album Use your illusion nu mai poate avea forta de a "racola" noi ascultatori. Va insemna ceva doar pentru nostagici ca mine sau... ca tine.

Si sa nu uit. O recomandare. Filmul Cool hand Luke. Un act artistic in adevaratul sens al cuvantului.

 What we've got here?
 


19 Martie 2004

Recomandare online-shop


20 Martie 2004

Dan Teodorescu (tdan @xnet.ro)

Desi iti respect opiniile, parerea mea este ca Guns N' Roses in general si Use your Illusion I&II si special, reprezinta perfectiunea echilibrului intre integritate artistica si succes la public. Marele succes comercial al lui November Rain nu inseamna ca piesa nu este o adevarata capodopera a genului, comparabila cu Stairway to Heaven, iar Estranged este o piesa uriasa,apogeul creativitatii geniului numit Axl Rose, o mica bijuterie de 10 minute. Marele defect al albumelor Use your Illusion este ca sunt doua: un singur album, cu cele mai bune piese de pe cele doua ar fi fost muuuuult mai bun, si s-ar fi evitat "accidente" gen Get in The Ring.



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina