Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Seria Formatii Rock

1975 Formatii de muzica pop 1
1976 Formatii de muzica pop 2
1978 Formatii de muzica pop 3
1979 Formatii rock 4
1980 Formatii rock 5
1981 Formatii rock 6
1982 Formatii rock 7
1984 Formatii rock 8
1986 Formatii rock 9
1987 Formatii rock 10
1988 Formatii rock 11
1989 Formatii rock 12
1990 Formatii rock 13
inapoi la prezentare

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Formatii de muzica pop 3 (1978)

01 Martie 2004

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Seria Formatii Rock - Formatii de muzica pop 3
Dintre cele noua formatii gazduite de volumul trei al seriei Formatii de muzica pop, doar Iris si Holograf urmau sa aiba o existenta indelungata apucand sa spuna ce aveau de spus. Desigur, acest lucru nu se stia la vremea respectiva, dar apare intrebarea: de ce nu credeau cu adevarat formatiile noastre in destinul lor? Din punctul de vedere mentionat, cei care au reusit in lupta lor cu dificultatile si timpul, merita din plin consideratia posteritatii.

Cristal apare pentru a treia oara consecutiv pe un LP al seriei, care cel putin in faza de inceput, si-a propus sa trateze minimalist ceea ce era considerat pop de redactorii sai. Formatiile sunt tratate precum niste module ce pot fi ordonate ori permutate in felurite chipuri, eventual chiar fara interventia "artizanilor" care alcatuiesc configuratia albumelor (si a caror leafa merge pe masura ce trece timpul). Din acest punct de vedere, copertile sunt in ton cu continutul muzical al produselor pe care le insotesc.

Albumul incepe bine cu piesa de veritabil rock-jazz a formatiei Basorelief (Bucuresti) , numita "Drum prin campie"(1). Compozitie colectiva, aceasta ofera un exemplu pozitiv desptre modul in care poate fi tratat rock-ul. Linia de bas si gandirea armonica, caracterizate prin coerenta, echivaleaza cu o gura de oxigen pentru cei care cunoscand muzica progresiva din afara, urmaresc fenomenul intern.

"Corabia cu panze"(2), interpretata de Iris (Bucuresti) este una dintre cele mai reusite piese de gen din peisajul autohton. Atribuita lui Sorin Chifiriuc, "Corabia …" a ajuns in sufletele publicului, ce a recunoscut in ea toate atributele unei piese mari. Soloul de chitara este magnific iar linia vocala originala. Chifiriuc a simtit intotdeauna  rock-ul (si blues-ul), abordand cu sensibilitate si competenta o muzica pe care a inteles-o pe deplin. El stie nu doar ce se intampla in muzica rock, ci si de ce.

Columna (Bucuresti) isi face intrarea in "lumea de vinil" cu o piesa de bun gasit, "Veniti prieteni"(3), compusa de Constantin Tolea. Creatia, directa si simpla (in aceasta ordine), se doreste un moment de captare a bunavointei publicului. Cu astfel de momente se deschideau concertele in acei ani in Romania, in absenta unor intro-uri veritabile sau a unor piese ultracunoscute. Nu putine au fost trupele care si-au inceput astfel si albumele. In cazul Columnei, care a avut o existenta meteorica, "chemarea" lor apare cu atat mai trista cu cat este plasata la mijlocul fetei A (a LP-ului), cand "prietenii" venisera deja … . Oricum, pentru ei primul moment a ramas si ultimul, destin impartit cu mai multe formatii, despre care nu stiu daca este mai corect sa consideram ca au avut ghinionul de a-si inceta activitatea dupa o reusita relativa, sau mai degraba norocul de a aparea (si ramane) pe un disc.

Holograf (Bucuresti) isi face intrarea cu piesa de soft rock, "Lungul drum al zilei catre noapte"(4), compusa de  Mihai Pocorschi si Stefan Radescu. Formatia se afla  intr-o perioada de cautari, in aceasta idee piesa fiind atipica. Raportat la cele ce se intamplau in acele vremuri, momentul propus este ascultabil, dar mult mai mult nu se poate spune.

Compozitia "Veniti sa cantam"(5) semnata de Alexandru Albiter (pe versuri de Daniil Proca) de la Grup 74 (Brasov), este tematic vorbind, copie la indigou a piesei cu care a "venit" si Columna (sa cante) mai inainte. De buna seama, gandirea artistica a oamenilor de rock de la noi era cantonata in niste scheme rigide. Publicul trebuia sa fie anuntat muzical de ce se afla la concert, pe cine urmarea, se dadeau sfaturi de la microfon, pentru ca in cele din urma "vedetele" sa-si ia ramas bun, cu promisiunea ca vor (mai) reveni.

Daca termenul "academism" poate fi inteles in sens negativ in muzica rock, atunci numele Academica (Bucuresti) este cel mai potrivit pentru formatia a carei "Fata visatoare"(6) a fost compusa de tandemul Mircea Romcescu – George Oprea. Muzica usoara vopsita superficial in culorile rock-ului.

Betta (Lugoj) intra pe compilatie cu cea mai tare piesa a lor, "Lae Chioru"(7), compusa de Aliosa Barcsok pe versuri de Octavian Goga. In muzica noastra, cand ceva fericit sta sa se intample, intervin tot felul de factori care impiedica buna desfasurare pana la capat a "evenimentelor". Tonul piesei este potrivit (ceea ce este un lucru rar), ideea inspirata, dar simetria frazelor muzicale si reducerea lor la schema strofa refren, fara cautarea unor solutii ingenioase, fac sa se treaca pe langa o piesa deosebita, realizandu-se doar una (obisnuit) buna.

Despre Cristal (Galati), formatie prezenta pe aceast album cu  "Limba noastra"(8), compusa de  Puiu Cretu  pe versurile lui Cicerone Theodorescu, am avut ocazia de a discuta si pe volumele precedente. Piesa actuala este in aceeasi nota de inalta clasa instrumentala. Se poate asculta o muzica elaborata, ale carei versuri nu sunt in ton cu compozitia. Colaborarea cu un autentic solist vocal de rock, eventual abordarea unor versuri mai putin pretentioase sau mai bine alese, ar fi putut face din Cristal una dintre formatiile viabile ale prog-ului nostru.

Cromatic (Bucuresti) incheie in mod fericit albumul cu piesa instrumentala a lui Marin Pechea, "Evolutie"(9). Este un progressive jazz rock caruia nu i se poate gasi nici un punct slab. Din pacate nu aceasta a fost directia cautata de muzicienii romani, care se orientau spre un altfel de public decat cel care s-ar fi bucurat de creatii complexe, intelectuale.

Asa cum ne-au obisnuit, cei de la Intreprinderea Electrecord aseaza laolalta piese bune sau foarte bune si piese "de la slabe in jos". Asta poate din dorinta inconstienta de uniformizare, de "unitate prin diversitate" ori cine stie din ce alte motive. Noua nu ne mai ramane decat sa ne bucuram de inca o jumatate de disc ce ne-a fost vanduta la pretul unui LP intreg, intorcandu-ne mereu (si mereu) cu gandul la aceleasi Phoenix si Sfinx

 .................................


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina