Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


F.F.N.

1974 Chemare / Indemn (single)
1975 Zece pasi
1977 Zi cu zi
1980 Un joc
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Zi cu zi (1977)

22 Octombrie 2002

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

F.F.N. - Zi cu zi
Este un album cinstit de pop-rock (in intelesul anilor ‘70). Remarc influenta Beatles-ului, dar se pare ca lui Gabriel Litvin – chitara, double six, voce; Silviu Olaru – bas, flexaton, voce; Cristisn Madolciu – voce, percutie; Florin Dumitru – baterie, percutie si Doru Donciu – flaut, muzicuta, voce, nu le-a scapat nimic (in materie de cultura muzicala) din ceea ce se facuse in anii ’60. Si totusi forma adoptata de cei cinci nu este mimetica. Putem vorbi despre un stil personal in conditiile in care LP-ul de fata apartine perioadei timpurii a trupei, cand problemele conceptiei artistice si orientarii nu erau complet definitivate.

Remarc atentia acordata sunetului, aranjamentelor si temelor muzicale. Fiecare piesa se doreste o surpriza. Muzica a fost compusa de Gabriel Litvin (2, 6, 8, 11), Silviu Olaru (1, 3, 4, 7), Cristian Madolciu (5, 9, 10), iar textele de Gabriel Litvin. Piesele sunt realizate la un apropiat nivel valoric, fiind practic imposibil de individualizat una in dauna alteia. Se poate vorbi despre piese preferate, nu despre unele mai bune si altele mai putin reusite. Admir in cazul FFN intelegerea si insusirea limbajului rock universal.
Cei "unsprezece pasi" ai prezentului album sunt: "Zi cu zi"(1), "Fire de iubire"(2), "Marul"(3), "Lumea tangibila"(4), "Vizita"(5), "Sase cai albi"(6), "Oameni ce-ar fi putut sa fie"(7), "Copilul universului"(8), "Spirala timpului"(9), "Albumul"(10), "La despartire"(11).
Atmosfera generata de auditia trupei este una calma, meditativa, cu trimiteri spre oniric, dar fara o componenta metafizica. Alegerea temei cotidiene (la concurenta in acea perioada cu cea "monumentala") este inspirata, publicul larg putandu-se regasi in acest caz si in afara muzicii comerciale. In Romania acelor ani era la moda slagarul de tip italian…

Am intalnit (respectiv am fost contactat in scopul unei discutii de amorul artei) un muncitor "la vreo" cincizeci de ani, sighisorean, care cu ocazia Festivalului De Arta Medievala incerca sa-si impartaseasca experienta de localnic-membru al publicului in toate concertele din localitate pe parcursul a treizeci de ani. Omul spunea ca "i-a prins in concert" la viata lui pe Mondial, Phoenix, Sfinx, Progresiv Tm, Rosu Si Negru, Metropol, Pro Musica, Iris, Holograf… Singura mare trupa pe care a scapat-o a fost… FFN! Sigur, nu se poate trage o concluzie doar pe baza unui exemplu, dar privind "lista" propusa, in relatie cu o analiza mai larga a fenomenului rock romanesc, putem spune ca esenta a fost surprinsa. Domnul Parsifal (cu care am si baut o bere) mi-a confirmat faptul ca artistii pe care ii indragesc (ca familie spirituala) pot castiga cateodata batalia cu morile de vant…

FFN, una dintre trupele de baza ale muzicii autohtone au adus multa bucurie in randul unui public care, cred eu, ar fi meritat mai mult decat i-a fost dat.

 Faci parte din acest public?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina