Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Timpuri Noi

1992 Timpuri noi
1994 Unplugged
1995 De regiune superior
1998 Basca abundentei
2006 Back in Business
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Unplugged (1994)

03 Martie 2004

de George Cirstea (giorgio @k.ro)

Timpuri Noi - Unplugged
Pe omusorii de pe scena ii cheama asa: Crina, Denis, Adrian, Artan, Catalin Tobosar, Marian si tovarasul Iliescu. Formatia Unplugged care trebuia sa cante inaintea noastra n-a venit. Canta formatia Timpuri Noi.

In acest mod, teribil de personal, a deschis Adrian Plesca concertul Timpuri Noi - Unplugged de la Teatrul Ion Creanga din mai 1994, primul spectacol de rock "all acustic" din Romania. Calea deschisa astfel avea sa fie batuta de multe alte trupe, notabile ar fi mai intai compilatia "Unplugged Romania" in 1995 (Cargo, Voltaj, Acvila, Adi Manolovici Group, Antract ) apoi Semnal M, tot in 1995 si nu in cele din urma Holograf cu "69% Unplugged" din 1996. Mai tarziu, in 2000, Timpuri Noi aveau sa repete exercitiul, de data asta impreuna cu Vita de vie (Lucky Nights Live Tour).

"Vinovata" pentru inceputurile acestei adevarate revolutii acustice printre muzicieni e MTV Unplugged. Emisiunea a fost lansata la inceputul anilor '90 si avea sa devina locul de desfasurare al multor nume grele ale rock-ului mondial. De referinta pentru mine au ramas concertele Pearl Jam, REM, Nirvana, Eric Clapton sau Neil Young

In Romania impactul acestui gen de spectacole a fost urias. Sunetul simplu, tonul direct si selectia atenta a pieselor prezentate, au permis formatiei Timpuri Noi sa-si consolideze statutul de trupa rock ce-si respecta fanii, dar si sa atraga multi alti ascultatori de rock de partea lor. Pe toti cei speriati poate de sonoritatile (mai) dure ale primului lor album. Astfel se explica faptul ca topul cititorilor revistei Heavy Metal Magazine din 1994 situeaza Timpuri Noi pe prima pozitie la categoria Cel mai bun grup, respectiv Unplugged pe prima pozitie la categoria Cel mai bun album rock. Si asta desi materialul nu era decat intr-o foarte mica masura nou. Inedit insa, in mod sigur.

Majoritatea pieselor provin de pe albumul anterior (TN-1992) cu doua exceptii : "Fumatul" (in topurile vremii se mai numea "Sfatul Doctorului" - o piesa ce avea sa fie inclusa pe urmatorul album de studio "De regiune superior") si "Mistretul", o piesa mai veche a cuplului R.Moldovan/A.Plesca. Noutatile apar insa in componenta trupei, sunt doua, sunt fete si se numesc Denis Iliescu (vioara, voce) si Crina Godescu (voce). Ele se alatura deja cunoscutiilor Dan Iliescu (chitara, voce), Adrian Plesca (vocal), Adrian Bortun (bas), Marian Moldoveanu (chitara), Catalin Neagu (tobe). Desculti si cocotati pe niste scaune inalte de bar, TN au deschis concertul cu "Vecina", prilej pentru ascultatori/privitori de a face cunostinta cu ineditul background feminin ce-i va sustine pe baieti pe tot parcursul concertului. Ideea de voci feminine "din spate" va fi unul dintre ingredientele succesului urmatorului material discografic - De regiune superior.
 
"Tanta" si "Emigrant USA" aduc ca noutate vioara (Denis Iliescu), instrument ce substituie inspirat saxofonul, respectiv muzicuta din variantele de studio ale pieselor. Piesa "Emigrant USA" capata datorita pasajelor de vioara, un aer de country, antrenant si foarte gustat de audienta.

"Mistretul" nu a fost aleasa intamplator pentru acest concert. Fiind o piesa ritmata, creaza premisele unui prim dialog cu publicul. Urmeaza, in aceeasi nota de comunicare cu sala, "Namol". O surpriza pentru mine, trebuie sa recunosc. N-as fi vazut niciodata "Namol" inclus pe un unplugged. Insa, desi varianta acustica "fura" mult din forta piesei, rezultatul nu e de aruncat.

"Fumatul" se prezinta ca o piesa usor avantgardista, gen Primus, cu funk la greu, o realizare 100% Iliescu. Sonoritatile sunt mai ciudate dar sa nu uitam ca este totusi piesa cea mai noua de pe album.

"Victoria" si "Luca" nu puteau sa lipseasca, fiind doua piese de rezistenta la fiecare concert Timpuri Noi. Incercand insa sa vorbesc despre ele in contextul acestui spectacol unplugged m-am pomenit intr-o postura similara cu aceea de a povesti poanta la un banc. N-am sa precizez decat ca limbajul muzicienilor devine foarte direct, iar textul teribil de savuros incendiaza pur si simplu atmosfera. 

Finalul concertului gaseste trupa si sala scandand la unison doua silabe, in fapt un mod simplu de a-si multumi unii altora. Simbioza artist-public? Categoric. Iar in seara concertului ea a functionat Per-fect.

Imi amintesc cu nostalgie ca in acea perioada eu si prietenii mei ne pricopsisem cu o groaza de ticuri verbale, "autorii morali" ai acestor deprinderi putand fi descoperiti cu usurinta in randurile de mai sus. Expresiile "bai tata, bai", "microfonul de la San Remo", "ia si voi, ba","taci, taci", "omusori" aveau intelesuri numai de noi stiute. Noi cei care ascultam, fredonam si dansam Timpuri Noi - Unplugged.


 "Ia si voi, ba!"


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina