Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Seria Formatii Rock

1975 Formatii de muzica pop 1
1976 Formatii de muzica pop 2
1978 Formatii de muzica pop 3
1979 Formatii rock 4
1980 Formatii rock 5
1981 Formatii rock 6
1982 Formatii rock 7
1984 Formatii rock 8
1986 Formatii rock 9
1987 Formatii rock 10
1988 Formatii rock 11
1989 Formatii rock 12
1990 Formatii rock 13
inapoi la prezentare

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Formatii rock 5 (1980)

22 Martie 2004

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Seria Formatii Rock - Formatii rock 5
Albumul reuneste patru formatii apartinand aceluiasi esalon valoric, trei dintre ele prezente cu cate doua piese, una cu trei. Distributia pieselor a fost facuta (si) in acest caz pe principiul "separarii si varietatii". Aranjarea dupa criteriul formatiilor li s-a parut editorilor prea monotona, simpla sau nu indeajuns de incoerenta. S-a obtinut in schimb un alt album omogen in lipsa lui de valoare. Poate ca trupele adunate cu aceasta ocazie ar fi putut face mult mai mult "in cea mai buna dintre lumile posibile", dar supozitia data apartine acelui "If History" despre care ne-am pierde inutil timpul si energia daca am continua sa vorbim.

LP-ul debuteaza cu o piesa melodioasa, poate "prea melodioasa", numita "Dans"(1), construita pe baze Rock’n Roll, cu structura repetativa si ecou (pe voce). Formatia care interpreteaza lucrarea este Metrock, iar compozitorul  Luca Marius. Pentru cei care nu cunosc indeaproape subiectul, trebuie precizat ca acest Metrock nu este acelasi cu cel al cunoscutului Cristian Ionita, infiintat cativa ani mai tarziu. Confuzia poate fi cu atat mai mare cu cat si in a doua versiune (care nu are nici o legatura directa cu prima) exista un chitarist numit Luca (Cristi).

Prima incercare la care a avut dreptul pe Formatii Rock 5 trupa craioveana  Redivivus este "Fiul vietii"(2), compozitie Gelu Moraru – Gabriel Cotabita. O piesa elaborata in care protagonistii arata ca au stiinta in ceea ce priveste muzica britanica si americana. Daca ar fi sa caut comparatia cu ceva, acest ceva ar fi Eric Clapton si ale sale idei muzicale. Ca de obicei, in muzica noastra, refrenul rapeste din valoarea generala a piesei si aminteste pe ce coordonate ne aflam, repectiv la ce ne putem astepta.

Dan Badulescu este prezent cu o prima compozitie a sa "Maturizare"(3), hard mimetic ce incearca sa compenseze prin tonul solistului vocal si prin angajare (= afectare) minusurile resimtite la nivelul aranjamentul si nu numai.

In continuare formatia (sau poate interpretul) Rodion G.A. introduce in tabloul noii aparitii Electrecord compozitia lui Rodion Rosca, o piesa atipica numita "Acolo unde e mister"(4), ce are o dezvoltare interesanta. Totusi se poate constata contrastul valoric intre diverse parti ale sale. Concluzia ar fi ca "inspiratia" nu ridica probleme – mai greu este cu "adaptarea".  

Metrock propune in cea de-a doua piesa a sa "Efect secundar"(5), ceva "greu". In hard-ul "rezultat" se insista pe obtinerea / etalarea unui sunet puternic particularizat prin folosirea efectelor. Din acest punct de vedere, albumul este omogen, ca si cum cele patru trupe reunite au avut acces la o aceeasi baza tehnico materiala. Dar nu trebuie uitat ca folosirea peste masura a "ornamentelor" poate distruge ideea structurala (desigur daca exista o astfel de idee). Aceasta compozitie Balogh Iosef – Luca Marius este cea mai izbutita dintre cele trei propuneri / incercari facute cu ocazia participarii in seria formatiilor rock. 

"Rasarit de speranta"(6) a trupei Redivivus, compusa de Gelu Moraru – Gabriel Cotabita este o piesa banala, practic de muzica usoara, careia i s-au atasat refren si solo de chitara. Folosirea instrumentelor electrice nu este de ajuns pentru a obtine ceva in rock. Aparitia pe un album este insa suficienta pentru un contract la restaurant.

Dan Badulescu prezinta prin "Valea macilor"(7) o compozitie interesanta; interpretarea este insa mult sub posibilitatile de dezvoltare a piesei. Sunt reunite mai multe idei, dintre care cea "Beatles" isi pastreaza individualitatea ca atare.

In sfarsit, ultimul Metrock, "Setea de iubire"(8), compozitie a lui Luca Marius este o piesa modesta, plictisitoare, care nu reuseste sa demonstreze nimic in afara de faptul ca a fost realizata corect, in raport cu intentiile. Putea fi mai scurta sau chiar sa lipseasca. Ar fi fost acelasi lucru.

Rodion G.A. incheie albumul cu "Amintiri"(9) , compusa de acelasi Rodion Rosca.  Nimeni nu s-ar fi mirat sa asculte o astfel de piesa in restaurantele vremii (despre care am amintit mai sus). Pentru o sala de concert, ceea ce se aude a fost si este mult prea putin. Includerea "Amintirilor" pe acest album apare insa emblematica: "Sa creada lumea ca noi am adormit …" – acestea sunt versurile cu care se incheie piesa, LP-ul si sperantele noastre privind revirimentul rock-ului romanesc in preajma anilor ’80. 

 Sperantele tale?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina