Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Deine Lakaien

1999 Kasmodiah
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Kasmodiah (1999)

08 Aprilie 2004

de Diana Mesesan

Deine Lakaien - Kasmodiah
Intrebare: se bucura cineva de cer, sau toti il cauta pe Dumnezeu in spatele lui? Ca si cum albastrul ar trebui sa duca undeva...Nu zic, poate ca in comparatie cu ce ar trebui descoperit, culoarea asta nu inseamna mare lucru. Dar temerarii, cei care cred ca exista un varf si ca e de datoria lor sa alerge spre el, probabil ca vor experimenta doar frustrare -run, rabbit run/dig that hole, forget the sun... Pentru ca e obositor sa privesti doar in fata.  

De n ori m-am codit sa citesc o carte, sa ascult un album... daca n-o sa inteleg?.. Paralizat de frica, plin de complexe, astepti momentul potrivit, care... licarirea aceea exterioara(sau din tine), care.... Am stat mai demult in preajma unor copii, care se uitau la niste tablouri. Si mi s-a parut fascinant cum de fiecare data exclamau "uauuuu" - atat -  Si odata ce bucuria si uimirea  s-au epuizat, au intors spatele si au plecat. In schimb, vernisajele de pictura la care am asistat si unde de data asta adultii, 'cunoscatorii', priveau ceva, au fost lectii de ipocrizie, falsitate, imposibilitate de a fi sincer. Pentru ca ori am intalnit snobi "da, e interesanta linia asta, sugereaza, exprima, evidentiaza " care vorbeau pentru ca le era frica sa nu para neinteresanti, ori oameni care, cu un zambet ironic afirmau "a, chestia asta ma depaseste..care e mesajul aici? eu prefer pictura clasica, o vaza cu flori,o femeie". Dar (aproape) nimeni nu a avut curajul sa isi deschida ochii si doar sa priveasca culorile. Foarte simplu. Fara sa astepti nimic de la ele.

Am spus toate astea pentru a ajunge la experienta Deine Lakaien. Si trupa asta am tot amanat-o... Auzisem o piesa... si mi-era groaza sa trec mai departe. Intr-o seara insa, ajungand acasa, am avut un impuls "hai sa ascult Deine Lakaien-Kasmodiah". Fara sa citesc inainte versurile, sa stiu macar titlurile am dat drumul albumului - un gest neobisnuit pentru mine, care, explorarea muzicii am facut-o intotdeauna cu prudenta, cu pasi de melc... descoperire, sedimentare. Si am dat de o muzica inspaimantator de personala. Faptul de a vizita obsesiile cuiva mi s-a parut la inceput agresiv si murdar. Ca si cum ai privi pe cineva pe masa de operatie, ba chiar intr-o postura mai delicata , pentru ca aici e vorba de sentimente. Dar problema se punea cu totul altfel. Omul acela s-a expus pentru cateva secunde, constient de consecinte. A tras perdeaua, tocmai pentru a satisface curiozitatea miilor de ochi care il pandeau.  Ascultatorul e luat de mana si dus in lumina  orbitoare, care dezgoleste. Si cred ca exista destula perversitate in om pentru a privi in fata adevarul. Inca ceva... intre cel care face muzica si si cel care se dechide pentru ea, exista o delimitare clara. Nu m-am putut identifica nici o clipa cu trairile sale. Pe scena ramane un singur actor care te va atrage in prapastia sa "would you fall with me?..." spectatorul aflandu-se in imposibilitatea de a da un raspuns.

Albumul asta e un fel de carte in care cineva si-a pus obsesiile. Nu e vorba de deprimare, ci de ce ai mai abject, mai jos in tine...o aventura care trebuie asumata in singuratate.

 Tu ce intrebari ai?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shopInapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina