Voua este un album de concert care contine in mare parte piese de pe LP-ul anterior, cantate de aceasta data in limba romana (versiunea initiala folosind maghiara). Daca materialele reunite discografic cu aceasta ocazie apartin intr-adevar concertelor (bine cunoscute si mult apreciate) pe care le-a sustinut Metropol prin tara, ori daca este vorba de un concert de studio (sau de sala de repetitie), nu pot spune decat cei direct implicati. Ar exista argumente pentru ambele variante. Oricum, aplauzele sunt catastrofal aplicate unor imprimari cu care nu au nimic in comun si care pe alocuri acopera total continutul muzical, sub semnul cacofoniei sonore.
Prin "Preludiu"(1), piesa instrumentala, se creaza atmosfera pe care protagonistii o considera necesara unei bune receptari a albumului. Tema, caci nu poate fi vorba de o piesa in sine, este inainte de orice altceva, linistita. Contrastul cu momentele dinamice care urmeaza, este realizat. Dar aplauzele (de fapt galagia) inserate in piesele despre care se spune ca au fost captate live sunt departe de de a contribui la asa zisul dinamism al sunetelor "in zbor".
Urmeaza un medley cuprinzand sub titulatura "A fost odata un concert" (2) o serie de piese vechi cu nume noi (a. Vatra, b. Atunci e bine, c. Sunetul in zbor, d. Voua)
"Vino cu noi"(3) reprezinta o piesa tipica pentru Metropol, cu o tema clasica la baza, bine definita ritmic. Preluarea sunetului este de asemenea deficitara dar pofta de viata a protagonistilor impinge produsul final dincolo de limitele fizice impuse prin strategia de mixare, procesare si transpunere pe suport analog.
"Despre o fata"(4) ar putea aminti (la nivel instrumental) cu ceva efort al imaginatiei de AC/DC. Asemanarile nu trebuie cautate la nivel mimetic, ci mai degraba sunt de urmarit corespondentele eventuale.
"Fraza scurta"(5) este un slow rock dominat de o puternica atmosfera "saptezecista". Functia acestei piese este parca aceea de a ne anunta muzical ca "Viata e un dans"(6). Metropol reuseste sa imprime daca nu dansul in sine al vietii, cel putin un ritm muzical pe care sa se poata aplica un astfel de refren.
Albumul ia sfarsit cu "Tot pe drum"(7), idee ce imprima o oarecare continuitate initiativei de a concerta si de a produce noi LP-uri, a formatiei Metropol, alcatuita (si) cu aceasta ocazie din Viranyi Attila – bas, chitara acustica, mellotron, voce; Raduly Bela – baterie, vibrafon, clopote, percutie, voce; Orban Andrei – chitara, voce; Trifan Laszlo – chitara, chitara acustica, double six, muzicuta, voce; Elena Abagiu – solo voce (2c). Se poate constata o schimbare a ordinii in care sunt trecuti muzicienii pe coperta a doua, varianta reprodusa in articolul de fata.
Muzica este semnata de Viranyi Attila (1, 2a, c, 3, 5, 7), Orban Andrei (2b, 4, 6), Raduly Bela (2d) iar versurile de Matza Iuliu (2a, c), Raduly Bela (2b, d, 3-5), Orban Andrei (6); Grup (7). Un album despre care nu se poate spune in nici un caz ca era indispensabil, dar care a fost bine venit la vremea aceea pentru formatie. Dupa cum se stie fiecare trupa, album, piesa isi poate gasi publicul sau, asa ca nu este exclus ca printre cititorii acestui articol sa existe si persoane mai putin rezervate. Ceea ce propunem prin randurile de mai sus este plasarea materialului in functie de scopul analizei sale, in contextul general al realizarilor Metropol-ului, al rock-ului romanesc sau chiar al conjuncturii anilor cand a fost produs.
|