Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Metropol

1978 Egig erhetne az enek / Sunetul in zbor
1979 Voua
1981 Metropol 3
1986 Din nou impreuna
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Voua (1979)

09 Mai 2004

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Metropol - Voua

Voua este un album de concert care contine in mare parte piese de pe LP-ul anterior, cantate de aceasta data in limba romana (versiunea initiala folosind maghiara). Daca materialele reunite discografic cu aceasta ocazie apartin intr-adevar concertelor (bine cunoscute si mult apreciate) pe care le-a sustinut Metropol prin tara, ori daca este vorba de un concert de studio (sau de sala de repetitie), nu pot spune decat cei direct implicati. Ar exista argumente pentru ambele variante. Oricum, aplauzele sunt catastrofal aplicate unor imprimari cu care nu au nimic in comun si care pe alocuri acopera total continutul muzical, sub semnul cacofoniei sonore.

Prin "Preludiu"(1), piesa instrumentala, se creaza atmosfera pe care protagonistii o considera necesara unei bune receptari a albumului. Tema, caci nu poate fi vorba de o piesa in sine, este inainte de orice altceva, linistita. Contrastul cu momentele dinamice care urmeaza, este realizat. Dar aplauzele (de fapt galagia) inserate in piesele despre care se spune ca au fost captate live sunt departe de de a contribui la asa zisul dinamism al sunetelor "in zbor".

Urmeaza un medley cuprinzand sub titulatura "A fost odata un concert" (2) o serie de piese vechi cu nume noi (a. Vatra, b. Atunci e bine, c. Sunetul in zbor, d. Voua)

"Vino cu noi"(3) reprezinta o piesa tipica pentru Metropol, cu o tema clasica la baza, bine definita ritmic. Preluarea sunetului este de asemenea deficitara dar pofta de viata a protagonistilor impinge produsul final dincolo de limitele fizice impuse prin strategia de mixare, procesare si transpunere pe suport analog.

"Despre o fata"(4) ar putea aminti (la nivel instrumental) cu ceva efort al imaginatiei de AC/DC. Asemanarile nu trebuie cautate la nivel mimetic, ci mai degraba sunt de urmarit corespondentele eventuale.

"Fraza scurta"(5) este un slow rock dominat de o puternica atmosfera "saptezecista". Functia acestei piese este parca aceea de a ne anunta muzical ca "Viata e un dans"(6). Metropol reuseste sa imprime daca nu dansul in sine al vietii, cel putin un ritm muzical pe care sa se poata aplica un astfel de refren.

Albumul ia sfarsit cu "Tot pe drum"(7), idee ce imprima o oarecare continuitate initiativei de a concerta si de a produce noi LP-uri, a formatiei Metropol, alcatuita (si) cu aceasta ocazie din Viranyi Attila – bas, chitara acustica, mellotron, voce; Raduly Bela – baterie, vibrafon, clopote, percutie, voce; Orban Andrei – chitara, voce; Trifan Laszlo – chitara, chitara acustica, double six, muzicuta, voce; Elena Abagiu – solo voce (2c). Se poate constata o schimbare a ordinii in care sunt trecuti muzicienii pe coperta a doua, varianta reprodusa in articolul de fata.

Muzica este semnata de Viranyi Attila (1, 2a, c, 3, 5, 7), Orban Andrei (2b, 4, 6), Raduly Bela (2d) iar versurile de Matza Iuliu (2a, c), Raduly Bela (2b, d, 3-5), Orban Andrei (6); Grup (7).

Un album despre care nu se poate spune in nici un caz ca era indispensabil, dar care a fost bine venit la vremea aceea pentru formatie. Dupa cum se stie fiecare trupa, album, piesa isi poate gasi publicul sau, asa ca nu este exclus ca printre cititorii acestui articol sa existe si persoane mai putin rezervate. Ceea ce propunem prin randurile de mai sus este plasarea materialului in functie de scopul analizei sale, in contextul general al realizarilor Metropol-ului, al rock-ului romanesc sau chiar al conjuncturii anilor cand a fost produs.


 Ai rezerve?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina