Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Timpuri Noi

1992 Timpuri noi
1994 Unplugged
1995 De regiune superior
1998 Basca abundentei
2006 Back in Business
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
De regiune superior (1995)

14 Mai 2004

de George Cirstea (giorgio @k.ro)

Timpuri Noi - De regiune superior
O afirmatie de genul: "crezul nostru artistic este sa nu ne abatem in nici-un fel de la interpretarea ariei sinceritatii" ar mira pe oricine cunoaste cat de cat realitatile muzicii (chiar si rock) romanesti. Venita insa din partea celor de la Timpuri Noi, ea m-a facut sa ma aplec cu si mai mare atentie asupra albumului lor din 1995 - De regiune superior.

Primul lucru pe care mi-au cazut ochii a fost coperta albumului. In contextul materialului muzical prezentat o consider o realizare sincera si destul de inspirata. As mai aminti si acel umor marca Timpuri Noi prezent si el astfel inca de la primul contact al ascultatorului cu caseta. Prima piesa imprimata a fost Fumatul/Sfatul medicului, cunoscuta de pe precedenta inregistrare unplugged. Fata de acea perioada, trupa nu sufera nici o modificare de componenta, prezenta ocazionala a celor doua voci feminine fiind extinsa, iata si pentru o inregistrare de studio.

Caseta se deschide cu Varu Maftei, o piesa antrenanta ce propune o prima inovatie vocala (albumul abunda in astfel de procedee) si anume un duet vocal contrastant (gros-ascutit) recitat un pic in contratimp cu tempoul fundalului sonor. Povestind despre un concert rock, piesa e foarte convingatoare reusind sa transpuna ascultatorul chiar in mijlocul evenimentelor. La asta concura si inserarea unor invitatii la interventii solo in texte,
specifice manifestarilor live (gen "Tu da-i cu basu" sau "Maistre, pune-o cu chitara", nu mai sta in piesa urmatoare), probabil o reminescenta a activitatii concertistice foarte bogate a trupei in acea perioada.

Helga e povestea unui baiat de cartier povestita chiar de el. Ascultatorului i se confeseaza un adevarat "erou negativ" despre convertirea lui de la manele la rock, prin forta dragostei (cu adevarat telenovelistic!). Pentru prima oara pe album se face auzit si background-ul feminin.

Fumatul e o piesa la care Dan Iliescu are o contributie vocala mult mai consistenta. Foarte ritmata, piesa impresioneaza prin impletirile riff-urilor de chitare, prin modul cum acestea sunt punctate de interjectii (remarcabil simt al masurilor!) si prin dialogul vocal Iliescu-Artan de la refren, unde fiecare isi fura replica. Piesa e inedita si prin aportul saxofonistului Cristian Soleanu.

In Na na na, prestatia lui Dan Iliescu e impresionanta, insa cred ca uneori (in economia unei piese) mai binele e dusmanul binelui. Improvizatiile lui solistice isi taie partea leului fata de cele doar doua strofe (+refren) care se tot repeta pe parcurs. Impresia generala e salvata insa de background-ul feminin care suna foarte bine.

Cea de-a doua fata se deschide cu Catran - o piesa ce aminteste de "Hey Joe" al lui Jimi Hendrix, transpusa de aceasta data in miezul unei nopti dintr-un neaos cartier romanesc. Pe ritmuri de blues, chitarile fac din nou legea, punctate fiind in genul blues-shouters de catre Dan Iliescu. Piesa face totodata trecerea catre cea mai densa parte a albumului.

Crasma lui Stere devine pretext pentru o sumara radiografie a vietii postdecembriste a unui/oricarui orasel romanesc. Amintind prin constructie si virulenta de Victoria (de pe primul lor disc), Stere ramane piesa de rezistenta a acestui album. De efect mi se pare contrastul evident intre
 sarcasmul bine dozat al lui Artan si vioiciunea vocilor feminine pe de o parte si glasul "pe sfarsite" de la refren al lui Dan Iliescu, pe de alta.

Inca nu ti-ai revenit dupa Stere si debuteaza, foarte dur, Bordelul mov. Piesa induce o atmosfera apasatoare, grea, aproape bolnaviciosa. Firul epic alert e condimentat de replicile backgroundului feminin
("don't be aggressive to me" e foarte inspirata in context) si de efecte de chitara pana in final, cand totul devine parca o masa amorfa.

Mai putin densa, Milica e doar o piesa de final, departe de realismul conturat de precedentele trei. Apropos de asta, imi amintesc de carciumile din cartierul meu, unde la inceputul anilor '90, se foloseau, in situatii de maxima afluenta, borcane de 0.8 l (stiti voi, de-alea de castraveciori bulgaresti) pe post de halbe de bere. De fiecare data cand ascult Stere gandul imi fuge
la pantecoasele borcane.

 Inca o bere?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina