Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Motorhead

1977 Motorhead
1979 Overkill
1979 Bomber
1980 Ace of Spades
1981 No Sleep 'til Hammersmith
1982 Iron Fist
1983 Another Perfect Day
1986 Orgasmatron
1987 Rock'n'Roll
1991 1916
1992 March or Die
1993 Bastards
1995 Sacrifice
1996 Overnight Sensation
1998 Snake Bite Love
2000 We Are Motorhead
2002 Hammered
2004 Inferno
2006 Kiss of Death
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Ioan Cora No Sleep 'til Hammersmith (1981)

09 Iunie 2004

de Ioan Cora

Motorhead - No Sleep 'til Hammersmith
In cazul heavy-metal-ului exista putine albume live ce au intrat in legenda. O legenda care ar trebui macar confirmata si dupa 20 de ani de la aparitia respectivului produs. Dar tinand cont de faptul ca heavy-ul este un subgen nascut de foarte putin timp, aceasta sita nu este prea darnica cu noi. As fi vrut sa spun ca heavy metal-ul este o muzica inca tanara. Din pacate nu este asa… mai degraba este un copil ce sufera de progeria.
 
No sleep 'til Hammersmith ar trebui sa reprezinte pasul spre maturitate pentru trupa Motorhead. Majoritatea trupelor mai vechi sau contemporane lanseaza pe piata un album live in momentul in care pot aduna din materialele precedente un best of acceptabil. (Ca o informatie colaterala prima trupa care imi vine in minte si la care debutul discografic a fost un live ar fi SBB - trupa de prog rock polonez binecunoscuta in mediile muzicale underground). La Motorhead, in mod bizar, nu se pune problema maturitatii. Albumul pare si acum o joaca de copii. E de fapt declaratia Motorhead – Eu nu o sa cresc niciodata mare. Hmmm… La nivel muzical cam asa s-a intamplat… Dar ce e mai important de remarcat e consistenta promovarii brandului Motorhead. Inca din anii 80 Lemmy si compania (a se citi promoteri) au acordat o atentie deosebita acestui lucru. Deja totul (muzica, logo, coperti) se invartea in jurul personalitatii lui Lemmy Kilmister. El si vocea inconfundabila vor consolida ceea ce cu totii numim marca Motorhead. Asta m-a facut in cele din urma sa nu categorisesc membri trupei ca fiind retardati. Aparitiile live – aparent nespectaculoase – reusesc sa-ti capteze atentia intr-un mod aproape subliminal. Intreaga naturalete marca Lemmy ascunde un intreg arsenal de tactici scenice. Nu glumesc!
 
E un deliciu ce se intampla pe albumul asta. In cazul in care nu ai ascultat piesele de pe albumele anterioare, surpriza e mare. Surpriza e si mai mare daca le-ai ascultat. Varianta live Overkill este de departe o borna de referinta in modul in care trebuie interpretata live o piesa de heavy metal. Ace of spades, We are the road crew, No class ne dezvaluie o componenta greu de gasit in ziua de azi. Pofta de a canta la modul carnal. Salbatic chiar. Erau inca vremuri cand puteai sa infigi un steag si sa spui: Asta e teritoriul meu!
 
Metropolis. Si aici s-a petrecut o metamorfoza. Imi pare mult diferita fata de varianta de studio. E pentru prima oara cand apar niste urme de tristete in muzica lor. E greu de spus si aparent ridicol. Dar Lemmy e uneori atat de sfasietor...!? Nu sunt ironic. Repet sintagma. E  prima piesa Motorhead (varianta live) ce contine o componenta dramatica. Nu sunt ironic… Dar tot imi vine sa rad.
 
Alta chestie hai sa-i spun distractiva. Vocea lui Lemmy. Cand realizezi ca tipul asta vorbeste exact cum canta ramai siderat. Te intrebi cate tone de tigari si whisky a bagat pe gat ca sa ajunga sa scoata gajaiturile astea din gura. O voce simpatica foc… pana la urma.
 
Piesa Motorhead incheie discul. Fara a straluci insa. Cum nu a facut-o niciodata. Dar cand vine vorba de brand, lucrurile astea nici nu mai conteaza. (Parca si Manowar adopta the same strategy. Cu acelasi succes!)
 
Pana in acest moment (iunie 2004) nu am vazut niciodata live trupa. Doar niste inregistrari video. Si ma intrebam daca o sa pot dormi in noaptea de dinaintea concertului. Si in cea de dupa.

 Tu?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina