Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Bob Dylan

1964 The Times They Are A - Changin'
1971 Greatest Hits vol. II
1976 Desire
1983 Infidels
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Infidels (1983)

25 Iunie 2004

de Serban Proches - sit personal

Bob Dylan - Infidels

Pare-se ca si lui Liviu ii trecuse prin cap ca o sa comentez Infidels. Treaba serioasa, responsabilitati, inca doi peri albi.

Jokerman e piesa de rezistenta. Si ca muzica, dar mai ales ca versuri. Versuri bogate, incarcate, intoxicante, ca un tort cu continut lipidic ridicat. Trebuie mancat incet, felie cu felie, savurat, mutat dintr-o falca in alta, orice exces rezulta imediat in indigestie. N-o sa am pretentia ca am inteles tot ce vrea Dylan sa spuna - dar e fenomenal. Aluziile biblice, misterioase si socante, la limita blasfemicului - ortodoxia de ieri clasifica profetia de azi drept blasfemie... In sensul asta Dylan nu ataca Biblia, ci o prelungeste, are ceva din Golemul lui Meyrink: iudaismul si crestinatatea, prezentul celalalt ca posibil rezultat al unui trecut alternativ. Dylan e teleportat de acolo, din realitatea cealalta, tot ce spune are perfect sens - doar ca numai pentru el, nu si pentru noi: simti intelesul, dar e dincolo de puterea noastra de a il apuca de un brat si a-l aduce in lumea noastra, Q20TR400N, two to beam up, please. Tot la fel de bine, cantecul s-ar putea numi si "Scene din viata lui Krishna - ilustratii de pe peretii unui templu". Un singur personaj, momente diferite, interese diferite, peisaje diferite. Cine e Jokerman? Ar fi simplu sa raspund: e Dylan insusi... Are multe in comun cu Dylan, sau cel putin cu idealurile lui: capacitatea de a se descurca intre oameni si fara ei, de a manipula, de a dirija, de a muta obiecte cu puterea gandului, de a nu-i pasa de nimic. E Dylan, dar nu cel real, ci Dylan in oglinda, Alice through the Looking Glass.

Tot Dylan in oglinda (si chiar recunoscut ca atare) e si in I and I, cantec sumbru, de pe o planeta in continuu asfintit, unde zeita-mama a panteonului chinez s-a ratacit prin patul cantaretului. Absorbit in lipsa lui de ganduri, Dylan se plimba, sau mai exact planeta se roteste sub picioarele lui imobile, ca bicicleta fixa de la sala. "Ce faci bade, sezi si cujeti?" "No, numa' sed." Perfect Heroic Fantasy ardelenesc.

Si mai clar e in Sweetheart like you: ceea ce, mai presus de orice, sustine cantecele lui Dylan e imprecizia contururilor. Unde are loc actiunea? Pare a fi un birou al unei mari corporatii, sau poate e in dosul unui bloc, pe langa lazile de gunoi; conceptele, nu obiectele, formeaza decorul. O lume construita din atitudine, unde materia e irelevanta.

Neighbourhood Bully e, cum ar zice Borges, o istorie universala a infamiei. Sau a curajului? A nuantelor de gri care se cer separate in alb si negru. La video, in rewind, maioneza se separa din nou in oul si uleiul componente. Muzica poate fi trecuta cu vederea.

Nu si in Don't fall apart on me tonight - unul din cantecele cele mai prelucrabile ale lui Dylan, care-l fac mai cunoscut ca - virgula - compozitor, decat ca - iarasi virgula - cantaret. Fa-ti ordine in viata, gagica-mi-o, alege-ti ce si pe cine vrei, du-te-ncolo si mai stai oleaca. Idei de mos sfatos cu mustata pe oala, care se vrea ascultat, mai toarna-mi o tuica. Totusi metaforele dylaniene nu lipsesc cu totul: 'no more mudcake creatures lying in your arms'. Fireste, tipa nici nu-i acolo, dar ce-are a face... Si pe tonul asta, albumul se termina.

Per total, unul din cele mai complete din discografia lui Dylan. Daca asta ar fi tot ce ar mai ramane din cultura si civilizatia umana, martienii si-ar putea face o idee destul de completa despre cine suntem, de unde venim, incotro ne indreptam.

 Chiar asa! Incotro ne indreptam?
 


01 Ianuarie 2006

Amazon.com



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina