Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Amorphis

1994 Tales from the Thousand Lakes
1996 Elegy
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Ioan Cora Tales from the Thousand Lakes (1994)

12 Iulie 2004

de Ioan Cora

Amorphis - Tales from the Thousand Lakes
Un album de death metal melodic. Un album de folk metal. Sau pur si simplu un mare album al genului. Combinatia asta de death metal si folk finlandez a deschis o fanta ce va fi valorificata in urmatorii ani de o gramada de trupe de gen sau chiar gothic metal. Prin 1994 se consumau ultimele zile de glorie ale metalului extrem. Cand spun asta ma gandesc ca genuri ca death/thrash/doom erau fenomene gustate de o mare categorie de public. Un public, insa, ce capatase o simptomatologie de plictis si de blazare. Cat poti sa indesi in tine trupe ca Napalm Death, Agathocles, Morbid Angel, Suffocation, Vader…etc ? Se simtea nevoia unei schimbari. Indraznesc sa spun ca in acel an au aparut doua albume ce au deviat in mare masura traseul muzicii extreme. Acest lucru materializandu-se ori prin incetarea activitatii unor trupe, ori prin reorientare muzicala. A fost un fel de selectie naturala. Au ramas sa cante death metal doar trupele ce mai aveau ceva de spus… sau daca nu era cazul, ceea ce spuneau (repetau) parea convingator. Cele doua albume sunt Wildhoney Tiamat si cel discutat chiar in aceste randuri. As mai fi adaugat aici si Sweet X rated nothing al celor de la Pyogenesis. Dar cred ca in acest caz functioneaza mai degraba factorul nostalgic. (albumul n-are coerenta celor doua deja amintite)
 
Amestecul de forta death(metal) cu “joaca” folclorului finlandez este in cele din urma toata gaselnita acestui album. Versurile (adaptate din epopeea finlandeaza Kalevala) au parasit si ele sabloanele rasbatatorite ale genului (moarte, cripte, ura..etc..). E nevoie sa ma explic aici. Moartea si ura apar ca laitmotive si pe Tales from the thousand lakes. Dar altfel decat inainte… plusul ar fi un substrat filozofico-folcloric. (scopul nu e sa discutam Kalevala si nici sa descoperim daca Amorphis a adaptat sau nu la modul superficial respectivul text)
 
Toate piesele au clue-ul lor pentru a candida la best of-ul albumului. Si tocmai ingreunarea unei selectii a facut ca Tales-ul sa faca istorie (o istorie pana acum mica ce-i drept). O mana de ajutor ne-a oferit-o chiar trupa prin ep-ul Black winter day, transformand respectiva piesa intr-un adevarat imn death metal (sau cum vrei sa-l numesti). Paranteza anterioara apare din cauza ca e greu sa spui imn death metal unei piese care foloseste clape sau mai degraba sintetizator.
 
Pomenind de sintetizator… Ironia face ca pe piesa mea preferata - Magic and mayhem – sa se abuzeze din plin de el. Dar pana la urma asta e tot farmecul albumului. Toate aceste elemente (clape, melodie, “elemente tehno”) si-au gasit un loc propice pe scena muzicala  de acum 10 ani. Pe Tales from the thousand lakes s-a gasit reteta perfecta intre comercial si noncomercial chiar daca modul de abordare (productie, vizual) s-a incadrat in vechile sabloane. Culmea e ca productia (nu prea buna) transmite un parfum cu totul special tuturor compozitiilor si iti ofera in acelasi timp cheia dupa care trebuia ascultat acest album. Chiar si acum… dupa 10 ani…

 Ai gasit cheia?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina