Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Negura Bunget

1996
1998 Sala molksa
2000 Măiastru sfetnic
2003 'n crugu bradului
2005 Inarborat kosmos (ep)
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Ioan Cora 'n crugu bradului (2003)

02 August 2004

de Ioan Cora

Negura Bunget - 'n crugu bradului
Era trecut de miezul noptii. Rockerii se intorceau de la concert. Pe o parte si pe alta a drumului. ‘Ia uite la blackeritele alea!’ striga unu’. ‘Lasa-i in pace p’aia… Sunt d’aia care asculta Negura Bunget. Niste retardati…’
 
Aici vroiam sa ajung. Trec si peste faptul ca intamplarea de mai sus este chiar adevarata. Trec si peste ideea ca toata lumea se naste buna. Si ma opresc la gradul de intelegere necesar receptarii muzicii Negura Bunget. Trebuie tinut cont de axioma (truismul) ca nu tot ce nu intelegem este neaparat si prost. Valabil si viceversa. Mai avem nevoie de niste borne stabile…

Negura Bunget canta black metal.
Black metalul ofera o arie de exprimare milimetrica calitativ si kilometrica cantitativ.
Ceea ce inseamna experiment in black inseamna obisnuinta pentru alte genuri (sau subgenuri).
A canta black metal in Romania este echivalent cu sinuciderea.
Negura Bunget sunt din Timisoara.
 
‘n crugu bradului este primul produs profesionist scos de vreo trupa din undergroundul romanesc. Distribuirea acestuia pe canalele europene de specialitate ma obliga sa spun ca pentru Negura Bunget este vorba de un underground european. Concept echivalent cu planeta Marte pentru publicul si mediul underground romanesc (al anului 2004). Profesionalismul trebuie receptat (momentan) la nivelul prezentarii si promovarii.
 
Milimetrii amintiti anterior se vor a fi dilatati la nivelul centimetrilor de catre trupa. Amestecul de faze ambientale, instrumente populare si chiar impartirea albumului in patru piese cu numele anotimpurilor (album conceptual?) plus o anumita melodicitate nespecifica genului pot incadra acest album ca un experiment. Vorbim de black metal… evident.
 
Momentele ambientale. Se abuzeaza prea mult de ele. Este clar scopul lor… Se doreste un moment culminat; pregatirea unei explozii. Dar aici se intampla un lucru valabil si in viata. Astepti un eveniment si el apare atunci cand e deja tarziu. Chestiune de gust sau nu… Nu asta este atuul timisorenilor.
 
Instrumente populare. Hmm… E intr-adevar o surpriza. Dar si aici e vorba de acea linie subtire ce ne desparte de ridicol. Am zambit de cateva ori. Nu te poti abtine sa nu te gandesti la eterna turma de oi speriata (probabil) de tipetele vocalului. Hupogrammos.
 
Album conceptual? Aici lucrurile sunt destul de clare. Si prin versuri s-a incercat omogenizarea acestei idei (par a fi inspirate din cantecele populare). Si prin muzica. Aceasta este de fapt premiza de la care trebuie inceputa auditia acestui album. ‘n crugu bradului nu poate fi receptat daca nu te agati de o idee. Sau in cel mai rau caz de o imagine.
 
Daca ar trebui sa raportam muzica produsa de Negura Bunget la nivel european am putea-o aseza fara probleme pe la un mijloc de clasament (clasamentul metalului extrem evident). Iar acest lucru nu poate decat sa ne bucure. Chiar si atunci cand vorbim de milimetri sau centimetri. A mai ramas o singura intrebare. Pana la urma cine asculta Negura Bunget? Ascultatorii de muzica. Ca de nascut ne nastem cu totii buni...

 Nu-i asa?
 


04 Iunie 2006

Simona Pintilie

'n crugu bradului are niste bucati care depasesc cu mult maiestria lui Matt Uelmen pe binecunoscuta coloana sonora a jocului Diablo II. Nu ascult black metal in general. Totusi am rezistat la urletele specifice de dragul bucatilor muzicale de ambient si mai apoi mi-am dat seama ca impreuna iti readuc sentimentul specific roman caracteristic muntelui - mister, geneza, putere.

Cine nu intelege Negura Bunget, nu isi cunoaste obarsia si neamul, a uitat de istorie si de radacini si cu siguranta nu a mai urcat un munte de dragul de a urca si de a simti padurile de brazi.



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina