Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


God

1997 From the Moldavian Ecclesiastic Throne
1998 Sublime
2002 Aura
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Horia Diaconescu Sublime (1998)

17 Septembrie 2004

de Horia Diaconescu

God - Sublime
Acum cativa ani am pus Sublime intr-o carciuma din Bucuresti. Pe la 2. Nu mai erau decat vreo cativa indivizi somnolenti care isi alcolizau noaptea. La un moment dat unul din ei s-a ridicat brusc, a venit duhnind si a inceput sa rada… “Cine-s bai moldovenii astia!!?”. Deja devenise fan al piesei Here comes the night. Incepuse sa dea din maini si sa cante “in altarul sfintei credinte-nalte…”. Si tot asa. I-am pus si Voda Lapusneanul pe repeat pana l-am invatat cum sa “auda” versurile pe guturale cu accent de Iasi. Parca piesa a devenit si mai savuroasa comentata cu un betiv entuziast. Care a concluzionat ca “astia de la God sunt simpatici”.
 
Voda Lapusneanul este piesa ce a adus succes underground trupei God un mic fragment de 8 min cu furtuni ca la teatrul radiofonic, un povestitor deather, 47 de capete de boieri taiate, aluzii cronicaresti, un personaj feminin ("domnita Ruxandra"), o vioara “epica” si un ranjet de mosneag care le pune capac. Chiar asa, God devin o trupa simpatica pe Sublime. Ma gandeam ca daca ar fi sa plec definitiv din tara, imi iau neaparat si acest album cu mine, in pachetul cu cartea copilariei (“Aventurile lui Habarnam”) si alte amintiri nostalgice din Romania.
 
Albumul a placut la destui rockeri cand a aparut. A fost ascultabil si accesibil. Putem spune ca este cel mai reusit material de “gotic metal” al unei trupe romanesti. Desi intrebarea urmatoare este cam care ar fi alte materiale de gen. Spre deosebire de From the Moldavian… trupa isi propune aici sa cante. Vioara si clapele sunt in prim plan alaturi de o voce feminina. Avem chiar o coerenta de ansamblu (versuri din cuvinte religioase, o atmosfera pacifica, tempo general linistit) si cinci piese cu interludiile aferente, alungite pana la 50 de minute. Vocea suparatoare de pe From the Moldavian… redusa in buna parte la efect de background sau de refren (sa zicem ca functioneaza bine pe o piesa “radio friendly” precum Here comes the night). Un album lucrat destul de ingrijit, dupa posibilitatile God.
 
Problema ramane cumintenia trupei - temele melodice mult prea simpliste (vezi finalul albumului care se doreste amplu si concluziv, dar devine sec si banal), si interpretarea ce are carente serioase. Nu ne referim doar la voce, care macar suna "moldoveneste", in lipsa altor atribute. Cand se asculta “o trupa consacrata” se poate auzi muzica. La Sublime se aud niste tineri ce se straduiesc sa cante mai mult sau mai putin corect o piesa. “Prelude to…” spre exemplu, cinci minute pe piano-keyboards, cantate parca de un elev constiincios de la scoala de muzica care isi da un examen. Vocea feminina - ok pentru corul liceului, dar intr-un album rock e nevoie de mai multa prezenta de spirit, chiar si pentru parti “diafane”. N-am scapat integral de ragete, desi tematica lor s-a modificat. Te poti intreba cum o fi sa canti cu grohaieli niste versuri ca “…bun spirit al meu, la rascruce ma ajuta”!!! Vorba betivului, parca ar fi un guru malefic care a luat niste copii sa cante cu el.
 
Imi amintesc de lansarea albumului de la Targul de Muzica Bucuresti '98. S-a intrerupt curentul tocmai cand God urmau sa-si prezinte albumul. Rockerii s-au asezat pe jos, turceste, si au urmarit un mini-concert un-plugged, in care God, in camasile lor albe, au cantat Dreaming about you, apoi Sublime, supreme si au spus si ceva din "Tatal nostru". A fost inedit.

 Faca-se voia ta!


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina