Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Kratos

1999 Looking Behind the Mirror
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Ioan Cora Looking Behind the Mirror (1999)

08 Octombrie 2004

de Ioan Cora

Kratos - Looking Behind the Mirror
Sfarsitul anilor nouazeci nu a adus o schimbare de mentalitate (marginala) in mediul underground din Romania. Nu se pune problema cautarii unui destin artistic in momentul in care scopul este de a “juca” cat mai bine rolul unor trupe din centrul hartii muzicale. Ar trebui sa vorbim de diferenta dintre creator si mestesugar. Iar in cazul de fata (Kratos) ar fi nedrept sa facem aceasta paralela atat timp cat ea ar fi valabila pentru 95% din rock-ul romanesc de la origini pana in prezent. Uneori chiar sunt optimist.
 
Datele problemei au fost enuntate. Iar Kratos, prin Looking behind the mirror, poate fi tratata si ca o functie ajutatoare in depistarea traseului genurilor conexe in rock-ul romanesc. Si aici e vorba de gothic metal. Sau cum trupa isi spune: doom gothic metal. Muzica de pe Looking… poate fi privita din doua puncte de vedere. Unul ingaduitor in care putem gasi influente si idei venite de la trupe ca Tiamat, My dying bride, Kovenant etc… Sau unul detasat in care putem costata o anumita seriozitate nefericit inteleasa. Piese ca A waste of time(2) sau Tempest within(6) sunt edificatoare in acest sens. Vocea (atat cea feminina) pare nelalocul ei indiferent de registrul ales iar linia melodica e mai mult decat obositoare. Daca ar fi sa fac o comparatie cu un alt album de gen (romanesc) as alege Sublime-le lui God. Kratos are de pierdut la capitolul de inedit si are de castigat la cel de coerenta. Dar atat. Nici un entuzisam, nici o depresie; nimic care sa aibe de-a face cu spiritul gothic/doom. O muzica ce trece pe langa tine ca un film de serie B. O consumi fara sarea si piperul pe care ti le ofera God de exemplu. Graiul lor moldovenesc e cu totul special in contextul muzicii metal…
 
O idee de ambiental ne este servita pe intro-ul Images(1) si piesa de titlu Looking behind the mirror(5). Nesustinute, insa, de o voce si o rezolvare pe plan muzical. Cel putin la asta ar fi trebuit sa ne asteptam la piesa de titlu ce depaseste ca durata 13 minute. Nimic din toate astea. Doar un feeling de muzica second-hand. Made in Romania. Nu este suficient sa repeti cateva note la infinit incercand sa cladesti o atmosfera. E nevoie si de idei. Iar pentru 13 minute chiar ai nevoie de ele.
 
Cele sase piese ale albumului fac parte din simptomatologia rock-ului nostru. Dorinta de a suna cat mai aproape de modelele vestice, inchistarea in niste sabloane ce nu pot fi importate ad literram pe plaiurile mioritice, precum si feedback-ul inexistent al publicului avizat si neavizat au intretinut si vor intretine aceasta stare de confuzie. In final nu-ti poti ascunde intrebarea: Pana la urma o trupa ca Kratos pentru ce canta?
 
Pentru conformitate voi enumera componenta:
Monica Barta - voce, Dan Dron - voce/chitara, Marius Zota - chitara, Adi Drenciu - tobe, Sorin Tudor - bass, Alex Blaj - clape.


 Tu ce zici?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina