Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


God

1997 From the Moldavian Ecclesiastic Throne
1998 Sublime
2002 Aura
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Ioan Cora Aura (2002)

01 Octombrie 2004

de Ioan Cora

God - Aura
God a fost una dintre cele mai active trupe din underground-ul metalic in perioada 1995-2000. Ascultand albumul Aura, propozitia anterioara nu poate trezi decat o imensa tristete. Parca s-ar fi adunat toate hibele din muzica romaneasca underground si nu numai. Parca am asista la o radiografie a sfarsitului de deceniu IX a saracei scene romanesti de muzica (extrema). Parca ar fi un vis urat… 
 
As fi vrut sa adopt un ton mai indulgent sau sa gasesc o modalitate mai blanda in abordarea acestui album 3 God. Subscriu si eu la ideea ca Sublime este un album ce isi gaseste locul in geanta de voiaj a rocker-ului roman. Dar toate astea nu sunt suficiente. Sustinerea underground-ului romanesc nu devine viabila fara semnalarea antipozilor acestuia. Iar in cazul nostru, Aura este un exemplu de neprofesionalism; de cum nu trebuie “facuta” muzica.
 
Intro-ul piesei Aura(1) ar fi putut fi cel mai bun moment al trupei. Daca ar fi fost interpretat de ei. Dar cum nu se specifica sursa (nicaieri pe booklet-ul cd-ului), nici noi nu vrem sa speculam mai mult. Continuarea nu face decat sa adanceasca prapastia dintre cum se canta si cum ar trebui cantat pe un album ce se doreste a fi gothic. Shining(4) merge pe aceeasi idee de nespecificare a sursei. L-as numi cover Music Instructor. Varianta originala poate aduce mai multe satisfactii.. I’m nothingness(5) aduce foarte mult cu Moonspell (Alma Mater) dar consider ca in cel mai bun caz este vorba de o recunoastere – tribut adusa respectivei trupe.
 
Singura piesa ce se ridica peste nivelul general al albumului este Calatorul(7). Un bocet moldovenesc mixat cu elemente metalice. Dar calitatea indoielnica a transpunerii in fapte a ideii muzicale a nascut o autoparodiere. De “remarcat” folosirea din abundenta a tobei pe calculator.
 
Spirito Sancto(2), You’re everything(3) si Illumination(6) simuleaza un gothic metal la nivel primar ce nu se mai remarca nici macar prin trademark-ul trupei de pe albumele anterioare: graiul modovenesc. “Groh”, voci feminine, ritmuri agresive… elemente ce fac parte din puzzle-ul genului dar care par lipite fortat conform vechiului principiu: Merge si asa…
 
Trebuie subliniata, cu aceasta ocazie, uriasa diferenta dintre ceea ce se vrea a se transmite ascultatorului si ceea ce ajunge la acesta. O investitie materiala mai consistenta tradusa printr-un sunet/productie peste nivelul constatat ar fi putut (probabil) sa schimbe perceptia si implicit locul albumului pe scara de valori a antipozilor discutati mai sus. Dar ceea ce va ramane peste ani este rezultatul… in speta albumul.
 
Componenta trupei (asa cum apare ea pe booklet):
Constatin Lapusneanu – vocals, Eugen Lapusneanu – guitars, Dan Cozma – bass, Manuel Giugiula – keyboards, Adrian Olaru – drums, Elena Doroftei – viola, Ioana Doroftei – female vocals.

 Merge si asa?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina