Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Helloween

1987 Keeper of the Seven Keys part I
1991 Pink Bubbles Go Ape
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Horia Diaconescu Keeper of the Seven Keys part I (1987)

20 Octombrie 2004

de Horia Diaconescu

Helloween - Keeper of the Seven Keys part I
Despre 1987 putem vorbi ca de un an in plina efervescenta metal. Thrashul este la putere, Metallica au pasit in Olimpul pletosilor, Maiden concerteaza in sold-out-uri pe stadioane, pana si pentru glameri este un loc prosper sub soare. Muzical vorbind suntem insa in plina redundanta (se poate citi si "cizelare") a rockului metal optzecist. Deja Metallica i-a rezumat concis pe inaintasi si le-a si aratat tuturor cum se va canta in anii '90, asta intr-o mare de trupe care trag in continuare de ceea ce s-a propus pana prin '82 - '83. Rockul metalic european (continental) ramane si acesta prins in sabloane, arareori personalizate (Accept, Malmsteen), din care mai razbat rafalele unor mineri germani inarmati cu chitari-mitraliera si cartusiere...
 
In acest peisaj, Helloween se avanta din nou, intr-o formula improspatata. O "revolutie" in heavy metal nu mai este posibila (si nici oportuna), insa influenta celor doua albume Keeper se va dovedi importanta in limitele genului. O intinerire apare, de altfel, intotdeauna binevenita. Este vorba de componenta de pe Walls of Jericho, in frunte acum cu un "pustan" de 18 ani - Michael Kiske (fan Abba si Elvis!) - a carui prezenta pe Keeper 1 + 2 il va introduce in antologii drept copilul minune al metalului. Incerc sa mi-i imaginez pe cei cinci rockeri intrand la casa de discuri Noise, cu dovleci pe tricouri, propunand hotarati sa inregistreze un dublu-album care sa rasune mult timp in fanteziile metalistilor. Un refuz categoric al casei de discuri ("cine-a mai auzit de un dublu-album heavy metal") va fi concretizat, spre binele ascultatorilor, in doua productii care deja au facut istorie.
 
La momentul scrierii acestei cronici, cam oricine a avut tangenta cu heavy metal-ul a intrat in contact si cu albumul Keeper... part I; unii l-au parcurs la timpul potrivit, iar ceilalti indirect, prin numarul infinit de tributari adusi de "generatia Hammerfall" (a se vedea scena mediteraneana, scena scandinava si cea germana de astazi). In prezent nu-mi ramane decat sa salut retrospectiv aparitia unei trupe de heavy metal care n-a marsat nici pe razboi sau dragoni, si nici pe motociclete, bere sau gagici. Cu atat mai mult cu cat tributarii de care vorbeam mai inainte s-au luat foarte in serios si tot la dragoni-true au ajuns.
 
Elementul de noutate adus de Helloween a fost dovleacul, adica umorul si o atitudine pozitiva mai mult decat binevenita in mult prea incrancenatul teritoriu metalic (parca tot in acelasi an Manowar si-au anuntat intentia de a stabili recordul mondial la decibeli inregistrati live). Helloween traseaza prin Keeper 1 sunetul specific trupelor teutone: epatarea vitezei, a temelor ultra-melodice si o frenezie a refrenelor si solourilor imbibate de un necontaminat optimism. Vocea curata a lui Kiske transforma fiecare piesa intr-un mic hit. E valabil si pentru Halloween(7), o mostra de umor-"epic" autoparodic, la acel moment cea mai lunga piesa heavy metal (13 min, in ideea ca Rime of the ancient mariner de la Maiden n-a fost lunga, ci alungita), inspirat orchestrata de dialoguri intre solourile lui Kai Hansen si Michael Weikath. Trebuie reamintita si A little time (3), o compozitie reusita (semnata Kiske), neconventionala ca structura pentru heavy metal, cu un refren care capteaza foarte bine anii ‘80. Si pe Helloween!
 
Twilight of the gods (4) este, din punctul meu de vedere, o scapare a albumului. Speed pe linia Walls of Jericho lipsit insa de efectul explozie al materialului precedent. Ar fi de comentat productia prea “cuminte” pentru viteza si absenta unei voci crude precum cea a lui Kai Hansen.
 
Un motiv (singurul) pentru care versurile nu merita ”taxate” este varsta si entuziasmul protagonistilor. Moaca zambareata a lui Kiske te poate face sa ignori asemenea chestiuni, chiar daca o piesa ca Future world (6), hitul formatiei, nu mai este gustata ca la 15 ani:
 
...We all live in happiness, our life is full of joy

 We say the word tomorrow without fear!?!
 


09 Iunie 2005

Pál Gyula (gyula.pal @ trasset.com)

Hey, tu chiar crezi ca Kai Hansen a fost beat cand a scris piesa asta?????? E pur si simplu un ideal, un vis... cu nimic mai mult. Nu trebuie sa ai 15 ani ca sa-ti placa un ideal... dar cu siguranta nu e voie sa moara copilul din tine. Altfel esti pierdut.

Iubesc albumul asta si il voi iubi pana la moarte!


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shopInapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina