Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Cream

1967 Disraeli Gears
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala Disraeli Gears (1967)

29 Noiembrie 2004

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Cream - Disraeli Gears
Lucrand pentru Disraeli Gears, Eric Clapton, Jack Bruce si Ginger Baker au crezut ca vor realiza un album al albumelor, cu care sa sfarame atat inimile fan-ilor cat si piata de muzica, ceea ce, insa, nu s-a produs. Desi stralucitor, LP-ul a trecut destul de neobservat, motivul fiind aparitia in aceeasi perioada a unui alt mare titlu, Are You Experienced, al lui Hendrix, ce a polarizat intreaga atentie.

In afara de modul unic in care canta, Hendrix era si un veritabil om de show. Viziunea sa asupra blues-ului reprezenta o noutate absoluta, ca si conceptia cu care isi anima aparitiile. Intr-un interviu din 2004, Clapton relateaza ca fusese fermecat de Jimmy, de care nu se simtea amenintat, dar care reprezenta o serioasa concurenta pentru Cream, din punctul de vedere al lui Bruce si Baker. Pentru mentinerea in varful piramidei era nevoie nu doar de valoare ci si de creativitate. Mai putin axati pe spectacol, Cream obisnuiau sa faca solo-uri de douazeci de minute pe orice piesa, facand o impresie puternica asupra audientei. Virtuozitatea este cu atat mai mult pusa in evidenta, cu cat formula instrumentala e mai restransa, in cazul nostru, la chitara, bas, tobe. Una dintre surprizele oferite de Disraeli…. este absenta unor astfel de momente solistice si optarea pentru variante de piese radiofonice standard (de mici dimensiuni). Mai mult chiar, doar “Sunshine Of Your Love” depaseste trei minute si jumatate.

“Strange Brew”(1) a fost si ramane unul dintre punctele de reper ale Cream – ului si ale rock-ului de inspiratie directa din blues.

“Sunshine Of Your Love”(2) ar putea fi comparata cu “In A Gadda Da Vida” – Iron Butterfly, cu mentiunea ca in cazul din urma se exploateaza in mai mare masura registrul frecventelor joase, pentru obtinerea unei atmosfere hard.

“World Of Pain”(3) se inscrie in ceea ce, la finele anilor ’60, se numea pop. Blues-ul si psihedelicul intersecteaza piesa, sustinuta de o subtila linie de bas si care se incheie cu un scurt solo de chitara ce ar putea fi inceputul unui medley.

“Dance The Night Away”(4) dezvolta o atmosfera psihedelica. Altfel, avem de-a face cu o (alta) piesa atipica. Este de urmarit relatia dintre liniile instrumentale si modul in care impreuna, acestea ajung la ceea ce se doreste a se exprima.

“Blue Condition”(5) este la origine un blues cantat in ritm de vals, ce poate fi luat drept, dovada de fantezie, gluma muzicala sau moment cu functie de trecere (spre altceva).

“Tales Of Brave Ulysses”(6) reprezinta, alaturi de “Burning Of The Midnight Lamp” a aceluiasi Hendrix, una dintre primele piese in care s-a folosit efectul de chitara “Wah-Wah”. Clapton considera compozitia drept una hippie, in mare parte datorita versurilor realizate de catre Martin Sharp, nimeni altul decat designerul (sau pentru cine doreste artistul) care a semnat copertile Cream. Si daca tot  am adus discutia la coperti, grafica de la Disraeli Gears a fost una dintre cele trei nominalizari ale anului 1967, impreuna cu cele ale albumelor  Sgt Pepper’s Lonely Heart Club Band - Beatles si Mr Fantasy - Traffic.

“Swlabr”(7) este o piesa de forta, plasabila la limita a ceea ce atunci era considerat hard rock. Dialogul dintre voce si chitara este de-a dreptul fascinant.

“We’re Going Wrong”(8) ramane in sfera sunetului “greu”. Accentele meditative survenite aici largesc orizontul de asteptare in ceea ce priveste genul practicat de Cream.

“Outside Woman Blues”(9) se (re)indreapta spre blues, desigur, intr-o particulara nota rock. Solo-ul chitarii in dialog cu tema este o veritabila confesiune.

“Take It Back”(10) pastreaza cele mai multe afinitati cu blues-ul, ca gen aparte. Putem spune ca aici, Clapton si-a amintit de colaborarea sa cu John Mayall.

“Mother’s Lament”(11), ultima piesa de pe LP, este un cuplet cantat de cei trei la unison, cu acompaniament de pian. O gluma de final, scurta si putem spune, interesanta (nu mai mult).

La vremea sa, albumul a fost clasificat drept unul de psihedelic blues pop. Reprezinta totodata recomandarea spre auditie, alaturi de Wheels Of Fire, facuta de catre protagonisti, la peste treizeci de ani de la momentul Cream.

 Tu cum vezi acest album?
 


01 Ianuarie 2006

Amazon.com



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina