|
Survolaj 1 (1992)
01 Decembrie 2004
de Ioan Cora |
Dupa auditia primului album Survolaj, ramane sa ne punem problema asupra rostului si locul acestuia in contextul rock-ului autohton. Privit astfel (in context mioritic), materialul este interesant. Dar inca o data ne lovim de vechile metehne: anacronism, mimetism si lipsa unor idei (ideologie) care sa le particularizeze demersul.
In momentul in care Survolaj canta o muzica a anilor 60 fara a anunta in vreun fel ca se afla treizeci de ani mai tarziu, gandul ne fuge spre termeni mult mai severi: kitsch sau second-hand. (In orice targ de vechituri poti intalni copii mai slabe sau mai bune dupa vestiti pictori impresionisti. Le privesti cu condescendenta sau amuzament si treci mai departe).
Cele trei piese de pe acest disc ne dovedesc ca cei patru membri ai trupei Szabo Zsolt (chitara), Teodoreanu Catalin (bas), Molnar Levente (tobe) si Petre Daniel-Silvian (voce, muzicuta) aveau gusturi muzicale alese. Ten years after, Cream si Led Zeppelin sunt principalele surse de inspiratie si respiratie. Nu este vorba de plagiat. Putem discuta mai degraba despre o atitudine de fan si de o dorinta de a suna cat mai aproape posibil de trupele mentionate. Cand dispui de o tehnologie a anilor 90, nu este o problema sa “suni” ca in anii 60.
Broken flight (1) este o incursiune spectaculoasa si de durata (peste 18 minute) in lumea blues-rock-ului. Sunt de remarcat evolutiile chitarei si bateriei. Cei doi instrumentisti dau dovada de virtuozitate atat in manuirea instrumentelor cat si in arta "dialogului" ( = o nota buna care se poate acorda acestui album). La polul opus se afla bass-ul si vocea. Despre bass nu se poate spune mare lucru, partitura sa fiind modesta si lipsita de orice creativitate. Vocea “reuseste” performanta sa strice chiar climax-ul dialogului chitara-baterie (ex:vezi min. 11). De aici si o lipsa de finalitate, de rezolvare muzicala. Intentia membrilor trupei a fost sa sugereze ideea de “zbor frant”.
Piesa 2 aduce o inovatie in rock-ul romanesc. Posibilitatea de a-ti alege singur titlul piesei. Eu m-am gandit s-o numesc Tribute to Led Zeppelin.
Love me & hate me (3) poate fi “citita” in parametrii primei piese. Si de aceasta data este o adevarata placere sa asculti duetul chitara-tobe. Intrerupt din pacate de diverse elemente auxiliare.
Inca o data Timisoara a incercat un revival al spiritului liber si nonconformist al generatiei hippie. Din acest punct de vedere, despre Survolaj 1 se poate specula (discuta) ideea ca ar fi primul material greenpeace din istoria rock-ului romanesc (aparut, ce e drept, mult prea tarziu). Cand, insa, nu exista idei ramanem doar cu amintiri si imagini. Vezi coperta.
|