Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Seria Formatii Rock

1975 Formatii de muzica pop 1
1976 Formatii de muzica pop 2
1978 Formatii de muzica pop 3
1979 Formatii rock 4
1980 Formatii rock 5
1981 Formatii rock 6
1982 Formatii rock 7
1984 Formatii rock 8
1986 Formatii rock 9
1987 Formatii rock 10
1988 Formatii rock 11
1989 Formatii rock 12
1990 Formatii rock 13
inapoi la prezentare

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Formatii rock 12 (1989)

09 Decembrie 2004

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Seria Formatii Rock - Formatii rock 12
Numitorul comun al celor doua formatii incluse pe albumul Rock 12 este lipsa de valoare. Ar fi interesant de cercetat daca in ultimii ani ai comunismului se urmarea in mod programatic discreditarea muzicii rock prin promovarea nulitatii, sau daca, exponenti ai acesteia, pur si simplu se descurcau, taind fata concurentei alcatuite din persoane mai inzestrate. In ambele cazuri, Electrecord poarta intreaga responsabilitate pe umerii sai, dar aceasta este o alta discutie.

In randurile ce urmeaza, ne vom face datoria fata de cititor, informandu-l despre continutul acestui deloc laudabil LP, care in mod normal nu face parte din istoria rock-ului romanesc ci eventual doar a aparitiilor discografice, putand fi incadrat la fel de bine in categoria “sabotaje”. Plecam de la premiza de nevinovatie a celor care si-au dat concursul la realizarea materialului sonor pus in discutie, considerand ca oamenii aflati in spate au facut doar ce si cat au putut.

Prima dintre formatii, Autostop, este alcatuita, dupa cum aflam de pe coperta, din Petru Dan – leader, solist vocal, chitara; Laslo Iozsi – baterie; Gabriel Marinescu – efecte muzicale; Levente Meszaros – chitara bas; Bela Nagy – chitara, vocal; Ianos Szocs – claviaturi, voce.
 
Din cum este cantata “Taina junglei”(1) rezulta inca de la primele acorduri ca jungla nu are nici un secret. Vocea, dublata (cum este mai rau - la unison!) si preluata defectuos, este pierduta undeva printre canale, in beneficiul documentului sonor, care altfel risca sa sune (si) mai jalnic.

“Doar o privire”(2) incearca sa se asemene cu mai multe piese hard and heavy, pe care, din respect pentru cei care le-au compus si interpretat, nu le vom cita in contextul dat. Chitara este varful de lance al trupei, care aici, ca si pe celelalte piese, incearca fara a reusi sa atenueze gravele carente generale.

“Alerg dupa o stea”(3) este un soft pop cu tenta de new wave, in care vocile reprezinta punctul intr-adevar slab. Muzica usoara de calitate indoielnica oferita drept creatie rock.

“O noapte si o zi”(4) ar putea fi numita la fel de bine “piesa fara bas”. Va ramane probabil un mister daca protagonistii au uitat sa imprime basul sau asa au gandit piesa. Important este ca aceasta suna gol, in ciuda stradaniilor de a fi “umpluta” cu ornamente modeste.

Ce se mai poate adauga este faptul ca muzica a fost compusa de  Petru Dan (1, 4) si Bela Nagy (2, 3).

Cea de-a doua trupa a albumului, Miorita ii are in componenta pe Romeo Ifrim – leader, solist vocal; Ion Zamfir – bas, voce; Fanel Necoara – baterie, voce; Gheorghe Suciu – claviaturi; Vasile Mardare – chitara.

“As vrea sa-ti spun”(5) are toate caracteristicile unei piese de cenaclu. Este folky, lejera, tanguitoare. Una dintre creatiile care il fac pe ascultator sa traiasca nostalgii fata de formatia anterioara.

“Am fost strengar”(6) se aseamana tulburator de mult cu piesa anterioara. Fiecare vocala prinsa pe un acord lung este miorlaita pana la confluenta cu behaitul. In rest, monotonie cumplita intr-o atmosfera generala de prost gust.

“Doi tineri frumosi”(7) nu putea fi altceva decat un alt moment penibil, cu functie de epitaf al rock-ului romanesc sub comunism.

In sfarsit, “Bun Ramas”(8), care imita/copiaza la un moment dat cu nesimtire solo-ul de chitara din “I Want To Break Free”  (sa ne ierte Freddy si compania ca a trebuit sa-i amintim aici), ne anunta ca am scapat.

Muzica, asa cum este, a fost semnata de Romeo Ifrim (5 - 8).

Rolul negativ al unui astfel de album este multiplu. Cel mai benign fapt ramane acela de a fi lipsit de valoare. Coborarea stachetei, discreditarea rock-ului si oferirea unor false modele reprezinta adevaratele probleme. Recomandam tratarea albumului Formatii Rock 12 drept cal troian si totodata cutie a Pandorei.

 Mai e ceva de spus?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina