Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Seria Formatii Rock

1975 Formatii de muzica pop 1
1976 Formatii de muzica pop 2
1978 Formatii de muzica pop 3
1979 Formatii rock 4
1980 Formatii rock 5
1981 Formatii rock 6
1982 Formatii rock 7
1984 Formatii rock 8
1986 Formatii rock 9
1987 Formatii rock 10
1988 Formatii rock 11
1989 Formatii rock 12
1990 Formatii rock 13
inapoi la prezentare

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Formatii rock 13 (1990)

11 Ianuarie 2005

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Seria Formatii Rock - Formatii rock 13

Titlul albumului de fata este, dupa cum rezulta de pe coperta, Formatii Rock: Foileton / Roata. Cifra treisprezece apare in paranteza, doar pe coperta a doua, in dreptul sintagmei “Formatii rock”. Se poate deduce din cele semnalate, ca amintita serie si-a aflat sfarsitul, daca nu cu ocazia albumului anterior, cel putin aici. Se pare ca enuntarea formatiilor a fost facuta dupa criterii alfabetice, deoarece pe disc, fata A apartine trupei Roata (din Bucuresti), trecuta a doua pe scurta lista, grupului Foileton (din Timisoara) revenindu-i fata B.

Parasind traseul sinuos al gandirii Electrecord, propunem in continuare o scurta analiza a pieselor, in ordinea aparitiei pe album, asadar incepand cu formatia bucuresteana.

Cantecul “Gheorghe, Gheorghita, Giorgi”(1) poate fi caracterizat drept un softpunk cu accente etno, new-wave si chiar cu o latura experimentala. Motivul muzical folosit ca suport este de o clara provenienta Sorin Chifiriuc, semnatar al muzicii celor patru piese Roata de pe LP, dintre care prima (aceasta) a fost realizata dupa o idee de G. Basarabescu. Piesa capata culoare prin “bricolajul” cu o tema oriental – balcanica, dar poate fi urmarita si la nivel de text, care este o critica a unui anumut tip de “parvenitism” boem, realizat sub semnul lipsei de autenticitate. Amintim in trecere ca la un moment dat se pot stabili analogii sonore, in special ritmice, cu un (alt) punk-ulet, din spatiul german: Trio – “Da, Da, Da”.

“Cum Ar Trebui”(2) pastreaza nota punk, pe alocuri batand in industrial. Elena Perianu – claviaturi, voce, incearca sa cante aici “cum ar trebui”, acestea fiind aproape toate cuvintele strofelor si refrenului. Este cautata (fara efort) o neglijenta a executiei – versurile semnate de Florian Pittis (1, 2, 3, 4) fiind difuzate cu gura usor stramba – efect bine stapanit de protagonista. Utilizarea “tobosarului electronic”, respectiv a modelului masinii de ritm alese, constituie un punct evident slab al pieselor Roata, indiferent de finalitatea vizata.

“Cantec De La 23 ‘ncoace”(3) este o piesa complexa, incadrabila in punk, care ar fi putut cunoaste la fel de bine si o dezvoltare progressive. Sorin Chifiriuc – voce, chitara, ofera numeroase surprize, depasind orizontul de asteptare al ascultatorului neavizat in gandirea sa muzicala. Aceasta, impreuna cu “Pana-n Zori”(4) care ar fi (la baza) o piesa de prog – rock, cosmetizata intr-o forma de new wave, reprezinta momentele de maxim ale jumatatii de disc alocate. La bas, chitara si voce evolueaza Valentin Badea, cel de-al treilea membru din Roata.

Per total, piesele mai sus amintite se constituie intr-un material interesant, despre care se poate spune ca s-a incercat sa fie acordat cu ceea ce se intampla in lume intr-o perioada apropiata.

A doua trupa a albumului, Foileton, isi incepe povestea discografica cu “Prolog”(5), piesa instrumentala, cea mai valoroasa creatie dintre cele patru incercari la care au avut dreptul in lumea vinilurilor romanesti. Compozitia fiind colectiva, este momentul sa-i prezentam pe: Marius Mihalca – chitara, voce; Stefan Mardale – voce; Sorin Bocerean – bas; Sorin Tataru – chitara; Ovidiu Danescu – baterie (5, 8); Ioan Varady – baterie (6, 7). Ca indicatie pentru cei care cauta analogii, unul dintre modelele posibile pentru piesa discutata este “Pseudo Morgana”, a Phoenix – ului. Rezolvarea problemelor ridicate apartine altor sfere; nivelul valoric este si el diferit fata de modelul indicat.

Odata cu “Bal Mascat”(6), intram pe frecventa de unda a trupei. Prevaleaza o atmosfera pozitiva, soft, piesa fiind intre altele, un pretext pentru solo-uri de chitara, executate cu mana de profesionist.

“Vocea Ta”(7) este realizata din componente exclusiv rock, dar ca paradox, rezultatul ramane destul de indepartat de zona in care a fost conceputa. Exista “un ceva” care se pare ca le-a scapat protagonistilor. Acestia au facut o treaba buna trecand in acelasi timp pe langa ceva mult mai valoros. Piesa a fost compusa de Marius Mihalca.

“Cu Tine Din Nou”(8) dezvolta aceeasi buna dispozitie ca in piesele anterioare, batand aici spre new wave. Trebuie remarcat o data in plus solo-ul chitarii – instrument de baza al trupei. Vocea, fara a fi slaba, este sub nivelul general al pieselor, sau altfel spus, cu o voce de exceptie, soarta formatiei ar fi putut fi colorata in tonuri mai vii.

Ca si piesa (6), aceasta este o compozitie MihalcaBocerean. Mentionam in incheiere ca versurile au fost compuse de Tiberiu Matzek (6), Claudia Delean (7), Patriciu Martin (8).

Foileton demonstreaza ca stiu sa cante, in raport cu media formatiilor romanesti, dar nu par a avea cu adevarat ceva de spus. O astfel de formatie nu putea face mai mult in acei ani, cu un astfel de mesaj artistic.

Fara a se prezenta la cele mai inalte cote, albumul Formatii Rock (13) este ascultabil. Piesele (3, 4, 5), apartinand ambelor trupe, sunt notabile. Roata este o formatie de atitudine, care, dincolo de imperfectiunile captarii sunetului (in cazul de fata) aduce in prim plan un punct de vedere artistic interesant.

Pentru procurarea LP-ul de fata (spre a redacta cronica de mai sus), am apelat initial la o suma de vechi si “importanti” colectionari de discuri. Ne-a fost greu sa-l gasim, in majoritatea covarsitoare a cazurilor intalnind sapte dintre cele treisprezece albume ale seriei, mereu aceleasi sapte, printre care nu se afla Nr. (13). Am rezolvat problema achizitionandu-l de la o consignatie - anticariat de la parterul magazinului bucurestean Muzica, unde erau numeroase exemplare nou-noute.

 Interesant?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina