|
Dupa amiaza unui cantec/ Sat sub seceta dupa potop/ Cantec de instrainare (single) (197?)
11 Martie 2005
de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN |
Mircea Bodolan (muzica, voce, chitara) ii are ca invitati, cu ocazia acestui single, pe Dan Andrei Aldea (muzicuta – 1; chitara electrica - 3) si pe Marian Vasile (glockenspiel - 2). Cele trei compozitii sunt viabile si cunosc un bun aranjament (muzical). Interpretarea se achita (si ea) in totalitate de obligatiile artistice asumate. Nu in ultimul rand, vocea calda a protagonistului puncteaza inspirat nuantele versurilor, cu grija alese (Nichita Stanescu – 1; Adrian Paunescu – 2; Mircea Bodolan - 3).
“Dupa amiaza unui cantec”(1) insumeaza diverse elemente folk intr-o ordine si proportie corespunzatoare, ceea ce transforma rezultatul in ceva nou. Altfel spus, este vorba de folosirea unui limbaj viu, ce se supune unor legi interne de compozitie.
“Sat sub seceta dupa potop”(2) se inscrie intr-o directie care a fost destul de masiv urmata de catre oamenii de folk din Romania. Fara a stabili raporturi de anterioritate, mentionam ca exista similitudini cu cateva creatii ale lui Valeriu Sterian.
“Cantec de instrainare”(3) beneficiaza de interventiile chitarii lui Dan Andrei Aldea, care transforma piesa dintr-o compozitie banala in unul dintre cele mai valoroase momente discografice ale folk-ului autohton. Se poate glosa la nesfarsit pe marginea subiectului, dar ceea ce conteaza cu adevarat este ca in urma colaborarii lui Bodolan cu Aldea a ramas o astfel de piesa.
Protagonistul face parte dintre personajele care nu au avut ocazia de a scoate un LP, inainte de ’89. In anii ’90 a aparut o compilatie cuprinzand piese recantate. Evident, “Cantecul de instrainare” nu a fost inclus, probabil pentru ca nu a avut cine sa faca chitara.
Revenind la single, acesta se inscrie intre reusitele genului, fiind un important reper de evaluare a celorlalte productii din tara. Din fericire au aparut cateva mini-albume de exceptie; din pacate ele coexista cu niste reale “pocnitori”. Un motiv in plus de a caracteriza si recomanda materialele puse in circulatie.
|