Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Therion

1991 Of Darkness
1992 Beyond Sanctorum
1993 Symphony Masses... Ho Drakon Ho Megas
1995 Lepaca Kliffoth
1996 Theli
1997 A'Arab Zaraq Lucid Dreaming
1998 Vovin
1999 Crowning of Atlantis
2000 Deggial
2001 Secret of the Runes
2002
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Horia Diaconescu Vovin (1998)

28 Martie 2005

de Horia Diaconescu

Therion - Vovin

Daca Vovin ar trebui descris in trei cuvinte, acelea ar fi "putinatatea ideilor muzicale". Pare natural sa se intample astfel intr-un album de clisee gotic-doom metal, un gen care si-a pus propria piatra de mormant prin 1995. Expresia capata insa o semnificatie pentru Therion in situatia in care reductionismul gotic-doom (relevant in alt context, unde nu este necesar a fi subliniat) devine excesiv umplut si ornamentat pe orizontala. Albumul Vovin este o schita de amatori peste care s-a aplicat un strat gros de vopsea in incercarea de a da consistenta la ceea ce autorii numesc, probabil, "pictura".

Ruperea in parte a legaturilor cu sunetul metal ne spune ca Therion s-au luat foarte in serios cu acest material. De asteptat, atunci cand dupa un experiment (Theli) se primesc laude, fani, resurse si incurajari de la casa de discuri. Vovin marcheaza trecerea catre o atitudine pretioasa si pompoasa care le va deveni constanta pe urmatoarele materiale. Pana la un punct alegerea in sine a schimbarii este binevenita. Intoarcerea la gotic-doom se intampla insa prin monotonia muzicala (melodica si ritmica) si prin utilizarea peste masura a unui singur pigment sonor. Cele trei, patru note ale temelor de pe disc sunt supra-impregnate de cor si orchestra (reala sau emulata). O prezenta care frizeaza kitsch-ul, cata vreme este folosita doar pentru dublaj (din nefericire timp de aproape o ora).

Inca de la deschidere, Therion ne ofera, prin Rise of Sodom and Gomorrah (1), un exemplu despre cum nu ar trebui realizata o compozitie de peste 6 minute. Efectul de gravitate cautat prin "mocnirea" a doua teme alternate nu are nici o sansa de a-si face aparitia, daca in piesa nu se intampla nimic altceva. Desi orchestral (in sens volumetric), albumul duce lipsa unui punct de amploare. Gasim cateva linii melodice repetate, insa fiecare piesa reprezinta un capitol incheiat, odata ce s-a trecut la urmatoarea. O gandire pe segmente (rezultatul constiinciozitatii intersectate cu limitele) nefavorabila intregului. Posibila exceptie se numeste Clavicula nox (4), o compozitie ambientala si feminina; singura, de altfel, cantata integral pe voce solo. Alt moment, sa ii spunem "dragut", este cuplul de piese tribut prin care, pe ton gotic, Therion isi exprima adeziunea formala pentru heavy metal-ul teuton: The wine of Aluqah (3) si Wild hunt (5), pe ultima fiind invitat la voce chiar Ralf Scheepers (ex-Gamma Ray). Raman totusi oricand de preferat imnurile chitarii lui Kai Hansen celor opt coristi care canta in studio dupa cum le spune Cristoffer Johnsson. Desi beneficiaza de un intro decent si efectul de cor este, in fine, ponderat, Raven of dispersion (11) rezuma albumul in aceeasi nota. Cu pretiozitate a la Nightwish, vocalista Martina Hornbacher (ex-Dreams of Sanity) incearca sa impinga o mediocra linie doom catre intentii mai pozitive. Piesa este inspirata din miturile pasarilor trimise de navigatori pentru a cauta un liman. Se pare ca acesta nu a fost gasit.

Ambalajul sonor a facut din Vovin un album "pe trend" in undergroundul metal al anului 1998, cand deja toate casele de discuri isi colorau simfonic productiile. In mod evident albumul nu se adreseaza celor interesati de muzici de orchestra. La fel cum nu se legitimeaza nici in fata publicului rock avizat, cata vreme tranzitia de la caco-fonie la simplism (sau de la simplism la caco-fonie) nu inseamna neaparat o evolutie. Consum de kitsch se face insa peste tot.


 Consumator?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina