Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Frank Zappa

1966 Freak Out!
1967 Absolutely Free
1974 Apostrophe (')
1976 Zoot Allures
1979 Sheik Yerbouti
1991 The Best Band You Never Heard in Your Life
1995 London Symphony Orchestra vol. 1&2
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Ioan Cora Apostrophe (') (1974)

08 Iunie 2005

de Ioan Cora

Frank Zappa - Apostrophe (')

This is an album of songs and stories set to music performed for your dining and dancing pleasure by FZ and some of the people he likes to record with. Si urmeaza o lista de nu mai putin de 25 de artisti printre care as sublinia prezenta lui Jean Luc Ponty, Sugar Cane Harris sau Jack Bruce.

 

Trecand repede peste povestea prezentata pe album – o ‘odisee’ printre eschimosi, huskies si spirite – muzica de pe Apostrophe (’) poate fi definita de melanjul pop-jazz marca Zappa. De altfel este unanima opinia cum ca pentru Zappa nu era o problema sa fabrice hituri de top. Uncle Remus (8) este un exemplu cum nu se poate mai nimerit. O melodie pentru marile mase, ‘sugrumata’ insa de ironia acida si cifrata a textelor si chiar a chitarii. Cheia in care trebuie ascultat acest album este data de acest duel (in ironii) dintre Frank si propria chitara. Stink-Foot (9) – ultima piesa de pe album – prezinta un dialog (voce-chitara) mai mult decat savuros incadrat intr-o textura (serioasa) ce tine de sferele elitiste ale jazz-rock-ului.

 

Zappa a fost de multe ori acuzat ca se ascunde in spatele floricelelor si parodiilor ieftine. Desigur ca putem asculta muzica de pe acest disc ca fiind pentru dining and dancing pleasures. La fel de bine ne putem amuza la auzul unor versuri ca: Watch out where the huskies go an’ don’t you eat the yellow snowDon’t eat the yellow snow (1) sau de perplexitatea artistului la spusele: I cant see oh woe is me!!! din cauza acelorasi cristale de zapada galbena –Nannok rubs it (2). Dar dincolo de aceste trucuri (de mare efect) se poate descoperi o coerenta la nivel muzical si instrumental rar intalnita la alti artisti. Se observa preocuparea artistica pentru ideea de orchestra rock sau opera rock vazuta dintr-un punct de vedere mai mult decat nonconformist. (Aceste cautari sunt mult mai vizibile pe albumele ulterioare). Iar pentru cei nemultumiti, Frank a produs ulterior un triplu album intitulat simplu: Shut Up 'N' Play Yer Guitar.

 

Apostrophe (‘) sufera, insa, de o productie slaba si de o saracie de idei la nivel muzical (e vorba de Zappa aici). Asteptarile devin din ce in ce mai mari pe masura ce avansam in auditia discului. Exista o progresie subtila de maxima savoare pentru iubitorii lui Zappa (nu e vorba de fani). Finalul ne lasa undeva la “mijlocul drumului”. Agatati. Ca apostroful din titlu

 (') ?
 


11 Iunie 2005

Laura Trifan

Ma gîndeam – aşa cum mi se întîmplă mie, uneori, să uit să trăiesc de atîta gîndit – la titlul Apostrophe. Albumul e destul de eclectic, piesele au durate şi stiluri diferite, subiectul e destul de ciudat, dar impresia e de continuitate şi de ironie în stare pură.

St. Alfonzo’s Pancake Breakfast – o joacă jazzy de aproape două minute, din percuţie şi saxofon şi trombon, unde orice notă are o adiere de persiflare.  

Următoarea piesă, Excentrifugal Forz, un minut şi jumătate de oscilaţie între timp (LATER ON) şi spaţiu (WAY BACK WHEN), între forţă şi plutire, ba tentacule, ba nori, ba religie, ba erezie. Apostrophe’ merge pe un covor magic de sunete de chitări, oferindu-mi cîteva (sub)înţelesuri pentru un semn atît de mic, cum e apostroful. Am perceput-o ca pe cea mai dinamică piesă a albumului. N-am putut să nu pufnesc în rîs, de felul cum a adus vorba, în ultima piesă, de suferinţa din boala grea, numită stink foot, alături de întrebarea primită din partea unui pudel vorbitor, despre a sa conceptual continuity. 

Zappa ştia! Putea să facă aproape orice cu vocea. Multa detaşare simt în rostirea cuvintelor, ca şi cum ar vrea să le dăruiască o viaţă proprie, o suflare ludic-gravă, într-un ocean de acorduri jazz şi rock.

Pentru mine, Zappa e ca o plantă carnivoră, încerc să scap, dar cad înapoi în muzica lui. Ascult tot mai mult, fiindcă ştiu că elemente dintr-un album sînt reluate şi prelucrate în alte albume. Ca o hologramă. Oricît aş vrea să spun, cu stil: „Look here brother / Who you jivin’ with that Cosmik Debris”, n-am încotro şi caut…prin KRISTL BOL…

…să aflu cum de vorbeşte pudelul Fido, cine naiba o fi fost Nanook, de unde a ştiut Zappa că mie îmi place să gust zăpadă, pentru a-mi da sfatul „Don’t Eat That Yellow Snow” şi altele.

Nanook, eschimosul de legendă, a carui sotie se numea Nyla – trăieşte aventuri imaginare în albumul lui Zappa. Acesta îl imortalizează pentru a doua oară  - după ce, în 1922, viaţa sa de vînător polar fusese prezentată lumii, într-un film documentar mut. Fido e un alt cîine vorbitor, apărut cu mult timp după ce muzicanţii din Bremen i-au gonit pe hoţi cu cîntecul lor şi după ce Franz Kafka ne-a informat despre „cercetările unui cîine”.

Am încercat să traduc apostroful, dar oare am reuşit?


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina