Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Therion

1991 Of Darkness
1992 Beyond Sanctorum
1993 Symphony Masses... Ho Drakon Ho Megas
1995 Lepaca Kliffoth
1996 Theli
1997 A'Arab Zaraq Lucid Dreaming
1998 Vovin
1999 Crowning of Atlantis
2000 Deggial
2001 Secret of the Runes
2002
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Horia Diaconescu (2002)

01 Iunie 2005

de Horia Diaconescu

Therion - Live in Midgård

Live in Midgård este un dublu cd de concert care nu avea cum sa lipseasca din discografia extinsa anual a trupei. Materialul contine piese inregistrate in compania publicului din America de Sud si Europa. Cum Therion-ul de pe albume este in fapt un proiect de studio cu sustinerea si concursul casei de discuri Nuclear Blast, promovarea live a pieselor constituie, practic, altceva. Therion in concert se prezinta in formula de grup rock metal (Cristoffer Johnsson – chitara, voce; Kristian Niemann – chitara; Johan Niemann – bas; Sami Karppinen - tobe), avand pe scena si doua vocaliste/soprane alaturi de un tenor, uneori doi baritoni. Angajarea unei orchestre si a unui cor de turneu costa mult prea mult, iar lipsa acestora se traduce, din punctul nostru de vedere, drept un castig artistic.

Muzica trupei fiind in esenta simpla, absenta sau inlocuirea orchestrei cu cel mult o clapa sau un canal de playback nu produce pierdere de informatie sonora. Atmosfera live, lipsita de balastul pompos din inregistrarile de studio, face piesele Therion mai veridice. In consecinta, Live in Midgård ii urmeaza direct albumului Theli printr-un gotic-heavy metal cu doza de spontaneitate, evident tributar anilor ’80 si cu un sound particular-"operatic" prin care formatia s-a facut cunoscuta. Prezenta a cinci coristi pe scena in spatele a patru headbangeri poate fi interpretata si ca un semn decorativ al brandului, in aceeasi maniera in care, spre exemplu, un Manowar se folosesc pentru show de motociclete si silicoane, un Venom de tone de pirotehnie sau Gwar de pinguini si dinozauri. Un brand ce functioneaza ca entertainment pentru cei ce se decid sa petreaca o seara la un concert al grupului Therion.

Albumul acopera proportional intreaga discografie a formatiei, de la Of darkness (1991) pana la Secret of the runes (2001), alaturi de coveruri Accept (Seawinds) si Abba (Summernight city). Alegerea si succesiunea pieselor este destul de inspirata, incat fanii Therion, dar si cei ce s-au intersectat ocazional cu formatia au sanse de a regasi parti preferate in cuprinsul celor 24 de piese. Cele mai reusite momente se afla pe discul I, care debuteaza cu doua piese de ritm si forta ale trupei: Ginnungagap (1) si Invocation of Naamah (2), urmate de Riders of Theli (5), Flesh of the gods (10), Seawinds (12) sau In the desert of Set (13). Peste medleyul doom-death metal din primele trei albume se poate sari. Sunt alte trupe mai pricepute la asa ceva.

Discul II este mai putin atractiv, in principal datorita selectarii unor piese cantate live cu orchestratia pe banda in playback. Fara a aglomera, datorita volumarii scazute, "facatura" nu constituie totusi un atu nici pentru Therion, nici pentru altii, cel putin la auditia domestica a inregistrarii. Cu toate astea, variantele de concert ale extraselor de pe Deggial sau Secret of the runes, mai animate aici, sunt de preferat albumelor. Un exemplu ar fi piesa Asgard (2), realizata prin aportul "uralelor" audientei. Interpretarea Abba este, insa, de departe punctul de rezistenta, fiind una din putinele piese cantate de Therion care justifica mai mult decat o voce sau doua. Pop transformat in heavy metal, intr-o compozitie care merita si ascultata, nu doar acompaniata de plete. Pletele se pot desfasura in voie pe cele doua "imnuri" extrase de pe Theli, pe care trupa le canta alaturi de fani la fiecare bis: To mega therion (10) + Cults of the shadow (11), cu care se incheie si materialul, in aceeasi nota rock prin care a inceput.

Ca o concluzie, Live in Midgård ne arata o fata a proiectului Therion, devenit in concert trupa, in care piesele si forma de prezentare a acestora nu contrasteaza. Nu se pune problema virtuozitatii interpretative, insa materialul audio tras live devine credibil in limitele genului heavy metal... Il cred cel putin pe amicul meu Mitrea care mi-a povestit ca a fost foarte multumit cand a urcat pe scena la un concert Therion din Bavaria pentru un stage-dive pe Wine of Aluqah.


 Pogo in Midgård?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina