Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Alexandru Andries

1984 Interioare
1985 Rock'n'Roll
1990 Interzis
1995 Hocus pocus
1996 Tacerile din piept
1999 Texterioare
2000 Vreme rea
2001 Muzica de divort
2002 Cantece de-a gata
2003 Blues expert
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Rock'n'Roll (1985)

01 Martie 2003

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Alexandru Andries - Rock'n'Roll

Rock’… este realizat intr-o maniera asemanatoare LP-ului anterior. Din punct de vedere valoric as spune ca se apropie de acesta, dar il consider usor sub nivelul Interioare - lor.

Colaborand la realizarea albumului cu o echipa larga, ceea ce este un fapt constant la Andries, artistul a determinat orientarea publicului de folk si rock al anilor ‘80 spre genuri muzicale mai putin vehiculate in tara. Acesta a avut ocazia sa ia cunostinta de idei din jazz si blues, specii care, greu de crezut astazi, functionau pe atunci in underground. O suma de muzicieni au putut fi astfel ascultati si in nu putine cazuri "descoperiti". Dar aceste lucruri apartin capitolului "importanta".

Muzical vorbind, aranjamentele, respectiv interventiile solistice sunt de un bun nivel, ideile versurilor – interesante ca intotdeauna la Andries, iar vocea poate fi citata doar in cele din urma. Ca si in cazul lui Nicu Alifantis aceasta este trecuta prin "filtrul" farmecului. Cei doi muzicieni, prieteni apropiati si adeseori colaboratori au ca numitor comun latura profund intelectuala a creatiei lor. Cu o cultura muzicala solida, care determina activitatatea componistica si interpretativa ei stiu intotdeauna ce "nu este cazul sa faca".

Cele cincisprezece piese ale albumului apartin aceleiasi arii tematice, aceea a banalului cotidian (privit intr-un mod deosebit de sanatos). Constat buna adaptare a unor versuri in limba romana la specii straine spatiului cultural autohton. Limitele stilistice sunt mult mai clar trasate fata de primul album, muzica penduland intre rock si jazz-blues. "Rock’n’roll bolnav", "Lung, lung, lung", "De vina e Ioana","La cinema", "Cantec de drum bun" sau  "Rock’n’roll sanatos" sunt titluri ale unor piese construite pe corusuri de rock clasic. Piese precum "Dimineata devreme", "Duminica dimineata, spre pranz", "Asa am crezut si noi" "Daca insa vei veni" alcatuiesc o categorie mai diversa, in care se regasesc multiple elemente muzicale.

Identific mai multe similitudini cu Beatles si Wings. "Fara tine nu" imi aminteste de Paul McCartney ("When I’m 64"). "Rock’n’roll sanatos" este in maniera clara AC/DC (incercati sa o comparati cu "Highway to hell"!). Daca ar fi sa cautam asemanari, cu siguranta lista ar fi lunga, dar nu aici trebuie centrata esenta analizei. Albumul s-ar fi putut intitula "Tribute to…" si atunci nimeni n-ar fi avut de urmarit altceva decat muzica. Aceasta prezinta suficient de puternice particularitati incat sa inlature problema imitatiei (propriu-zise). S-ar putea comenta aspectul moral al "semnarii" compozitiilor, care din punctul de vedere al legislatiei internationale a drepturilor de autor, ii apartin in acest caz fara echivoc lui Andries (patru masuri pot fi identice; compilatia este opera de autor). Dar rock-ul, blues-ul si jazz-ul apartin patrimoniului cultural universal (nu-i asa?).

Avem momente de blues a la John Mayall (vezi solo-urile lui AG Weinberger si Mihai Constantin). Nu lipsesc nici influentele jazz, uneori latino jazz-ului (Toni Kuhn – chitara, Garbis Dedeian – saxofon, clarinet, Mircea Marcovici – bas, Mihai Farcas – tobe). La "Cantec De Drum Bun" chitara este facuta de Paul Csucsi, cunoscut de la formatiile rock Telegraf si Compact. Maria Ioana Mantulescu realizeaza vocea secundara, alaturi de care, pe doua piese poate fi auzit Marcel Iures.

Dupa cum scrie pe coperta a doua a LP-ului, muzica, versuri, orchestratii, voce, pian, chitara electrica Alexandru Andries la care adaug eu realizarea copertii (in aceeasi nota cu cea a albumului 1).

 Ce mai poate fi zis ?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina