Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Dead Kennedys

1980 Fresh Fruit For Rotting Vegetables
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Ioan Cora Fresh Fruit For Rotting Vegetables (1980)

13 Iulie 2005

de Ioan Cora

Dead Kennedys - Fresh Fruit For Rotting Vegetables
Casutele de lemn de la Costinesti erau luxul maxim pentru “vecinii” de langa mine. O gasca de 6 punkisti (3 fete + 3 baieti) stateau toata ziulica in fata casutei ascultand acelasi si acelasi album. Sex Pistols. Primele doua zile au fost distractive. Oamenii astia nu se miscau practic din perimetrul de 10 metri. Sase perechi de bocanci, fetele rase in cap, baietii cu nistre mutre distruse. In a treia noapte gluma devenise serioasa. Ascultam pentru a 333-a oara probabil Anarchy in the UK. N-am mai suportat… In fata casutei atmosfera era extatica. Gagicile topaiau in jurul unui foc imaginar. Baietii posteau o tigara si isi admirau consoartele.

- Bey! Altceva de ascultat aveti si voi? Putina diversitate n-ar strica…
Reactia a fost intarziata. Dupa ce au mai postit o tura mucul de tigara, unul dintre ei si-a ridicat privirea seaca si inexpresiva. Parea ca i-as fi deranjat dintr-un ritual bine pus la punct.
- Ce casete mai avem ba!, spuse tipul fara o adresa anume.
- Ce intrebare mai e si asta Reta !? Doar stii ca avem cu totul trei casete. Sex pistols, Clashu’ cu London Calling si primu’ Dead Kennedys.
- Ia baga un Kennedys! Are dreptate si faţa palida asta…
 
Fresh fruit… este deja un album clasic. Jello Biafra si compania au scris/rupt o pagina importanta in istoria genului punk (prefata apartine altora). Atitudinea si noua impachetare a sloganului fuck the system nu puteau sa nu fie importate si de vecinii de peste ocean. Kill the poor, California Uber Alles sau Holiday in Cambodia au devenit imnuri pentru cele mai multe din gastile de punkeri din anii 80 si chiar din 2000. Productia “catastrofala” face ca acest disc sa capete valente total surprinzatoare. Se poate specula ca Fresh fruit.. este cel mai bun material de studio cu sunet live tras vreodata de o trupa de gen. Spontaneitatea si ironia fac intotdeauna casa buna cu mesaje anti-sociale sau anti-razboinice. In cazul Dead Kennedys toate acestea sunt dublate de personalitatea puternica a leader-ului Biafra. Rezultanta este un album care se “salveaza” si in zilele noastre. Toate imperfectiunile devin factori de autenticitate. Iar mesajul simplu si direct ramane in actualitate tocmai prin lipsa unei componente subliminale care s-ar fi perimat cu siguranta odata cu trecerea timpului.
 
Coverul din final Elvis Presley Viva Las Vegas destinde monotonia (de altfel voluntara) de pe intreg albumul. A vorbi de montonie voluntara in cazul de fata poate parea usor pretentios. Se stie ca o principala caracteristica a trupelor din aceasta categorie este tocmai incapacitatea de a sustine si un amarat de solo de chitara. Nu mai vorbim de alte instrumente. Dar toate acestea au fost recunoscute cu sinceritate si chiar… candoare. Rezumate simplu prin parafrazarea unui vestit panseu: Noi muncim, nu gandim. Evident ca exagerez. Dar nu poate ramane neobservat apetitul pentru cantitate. Calitatea tine de brand sau alte ramificatii de marketing. Si Dead Kennedys se vor avanta oricum si pe aici.
 
Consider acest album ca fiind o auditie “obligatorie” pentru orice iubitor de muzica. Alaturi de Sex Pistols si Clash face parte din pachetul de start-up in descoperirea si intelegerea unui curent care influenteaza major muzica actuala. 

In acea seara am reusit sa adorm pe ritmul lui Kill kill kill kill Kill the poor. Cand m-am trezit era liniste. Eram surprins. Punkerii plecasera. In schimb scrijelisera pe usa niste cuvinte ilizibile. Am descifrat primele 2 versuri:

I don't want to think
Don't make me care

Si putin mai jos:
Reta + Alina= Love iulie '93


 Think!?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shopInapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina