Creatiile Rosu si Negru din perioada Nancy Brandes au caracter de evenimente majore in muzica autohtona, single-ul comentat in randurile de fata reprezentand un astfel de happening. Nivelul rafinamentului muzical atinge cote maxime, detasand cele doua compozitii de media valorica a muzicii romanesti de expresie rock. Interpretarea se inscrie in linia compozitiilor, sub egida unor aranjamente de marca.
“Oameni de zapada”(1) este o complexa lucrare de simfonic jazz-rock, ale carei elemente progressive o apropie deopotriva de muzica de film si de opera rock. Spiritul muzical al piesei este pe alocuri similar cu cel din “Hair”.
“Pastorala”(2) este construita, intr-o aceeasi maniera simfonica, pe coordonate etno jazz-rock. La nivel formal, piesa trimite spre Dave Brubeck, dar influentele stilistice acopera intreaga gama a muzicii de gen din anii ’60.
Inregistrarile Radio, prin care au fost salvate cele doua documente audio, fara a fi defectuase, sunt departe de posibilitatile oferite de tehnica vremurilor, motiv pentru care lucrarile, desi magistral gandite, “nu pot sta in picioare” in fata marilor creatii oferite de occident. Un anumit academism, tradus in regionalism cultural, se poate simti si la nivel vocal – o veche si continua problema a pop-rock-ului romanesc (la polul opus sunt “habarnistii”, care canta dupa auz, de multe ori auzul inselandu-i flagrant).
Muzica este semnata de Nancy Brandes iar versurile de Eugen Rotaru (1) si Luminita Ciubotaru (2). Alte nume nu sunt trecute pe coperta mini-albumului.
La vremea cand aparea single-ul, iubitorii de muzica stiau cine este formatia Rosu si Negru, dar odata cu trecerea timpului, in absenta macar a unui LP realizat in componenta “ideala”, trupa a fost, in fapt, uitata. Posibilitatile actuale permit reintroducerea in circuit a materialelor existente, cu conditia ca cineva sa se ocupe de aceasta. Pana atunci, articolul de fata este un prim pas.
|