Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Popol Vuh

1970 Affenstunde
1971
1972 Hosianna Mantra
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Horia Diaconescu (1971)

16 Septembrie 2005

de Horia Diaconescu

Popol Vuh - In den Gärten Pharaos
In den Gärten Pharaos ramane un masterpiece al muzicii psihedelice. Am putea considera ca un asemenea album incheie alaturi de Zeit (Tangerine Dream) o “era”. Hiperbolele sunt, de altfel, permise in relatie cu asemenea creatii. Impreuna cu primul material Ash Ra Tempel se formeaza astfel o trilogie completa pentru ceea ce inseamna “Die ko(s)mische Kraut-Musik”. O trilogie care poate eclipsa mare parte din ceea ce s-a realizat in general pe taramul ambientului psihedelic. Florian Fricke – Mega-moog, orga, pian electric Fender Rhodes, Holger Trülzsch – percutie, Frank Fielder – Mega-moog, Bettina Fricke – grafica, mixaj alcatuiesc echipa care se afla in spatele celor doua piese distincte ale albumului.
 
In den Gärten Pharaos (1) pune in valoare Mega Moog-ul pentru ultima data (pentru Popol Vuh). Mai aproape de Ash Ra Tempel (si departe de Tangerine Dream), percutia prin instrumente orientale confera dinamism unei piese ce ramane totusi ambientala. Exotica, eterica si stranie, compozitia captiveaza, lasand intacte gradele de libertate ale imaginatiei auditorului. Desi abstract in conceptie, limbajul Popol Vuh ofera intotdeauna forme palpabile ascultatorului. Muzica trupei este enigmatica, dominata de unde mistice si de preocuparea constanta de a fi simultan cosmica si personala. Finalul, gandit ca echilibru, abandoneaza elementul “komisch” teuton in favoarea texturilor delicate de pian. Un preludiu al albumului de “rugaciuni muzicale” Hosianna mantra (1972). Si o directie. Acesta este Popol Vuh.
 
Inregistrata live la orga Bisericii Baumberg din Bavaria, Vuh (2) înalţă o sculptura sonica impunatoare. 20 de minute de “drone-psychedelia” duse la paroxism. Minimalista si gigantica in acelasi timp, piesa impresioneaza prin amploare si simplitate. De ce nu, o posibila evocare a operelor “land-art” de pe platourile sudamericane. Spre deosebire de Affenstunde, gradarea si ascensiunea devin factori cheie. Practic, intreaga compozitie reflecta cladirea unui sunet masiv de orga, modulat aproape imperceptibil de catre Florian Fricke. Interventiile frenetice ale instrumentelor traditionale turcesti de percutie transforma muzica intr-o experienta hipnotica. Analogii am putea face cu un alt moment de referinta al genului, Pink Floyd - A saucerful of secrets, care a stabilit un nivel greu de atins, si, poate, cu atmosfera anumitor improvizatii ale jazz-ului mantric semnat de Magma.

Aria de adresare a unei asemenea creatii este difuza. Muzica psihedelica in general (Popol Vuh in particular) are calitatea de a fi purtatoare de sugestii si senzatii destinate unor receptori care nu se lasa determinati cu exactitate. Albume precum In den Gärten Pharaos pot fi in consecinta transportate “peste spatiu si timp” fara a-si pierde viabilitatea.
 
Si sa nu uitam... Enigmele nu ofera concluzii.


 Opinii?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina