Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Valeriu Sterian

1979 Antirazboinica
1982 Veac XX
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Veac XX (1982)

15 Ianuarie 2004

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Valeriu Sterian - Veac XX
In cel de-al doilea LP al sau, Valeriu Sterian continua  procesul de apropiere de zona rock-ului, semnalele acestei treceri treptate de la folk la rock putandu-se observa inca de pe albumul anterior. Denumirea "Compania de Sunet" este o inovatie interesanta prin care protagonistul isi poate adjudeca pe de-a intregul calitatea de conducator de proiect, punandu-se totodata la adapost de eventualele schimbari ale componentei, care devine o variabila de mai mic interes pentru publicul larg. O idee asemanatoare a fost utilizata si de Mircea Florian care a cantat intr-o perioada sub titulatura Florian Din Transilvania. Formula "utilizata" pe Veac XX este urmatoarea: Dan Badulescu – chitara; Ioan Ranga – bas; Iulian Constantinescu – percutie. Muzica, vocea si chitara acustica sunt ale lui Sterian.

Cele unsprezece piese ale albumului, dintre care sapte au versuri semnate de protagonist, ofera un tablou complet al posibilitatilor si intentiilor ce au stat la baza alcatuirii sale. Este de remarcat unitatea tematica si coerenta artistica, factori din pacate destul de rar prezenti in folk-ul si rock-ul nostru.

"Bun gasit"(1) are functia de prolog, fiind totodata o piesa de sine statatoare. Textul, social, angajat trimite spre creatii din Statele Unite. Dealtfel aceasta abordare este o caracteristica a intregului album.

"Filozofie despre nimic"(2) continua atmosfera creata inca din debut, atat prin continut cat si muzical vorbind.
"Veac XX"(3), piesa reprezentativa, propune un refren demn de piesa titulara a unui album. Personal simt in mod pregnant in aceste prime trei piese influenta, spiritul lui
Dan Andrei Aldea.

"Iertare"(4) este un prim moment al albumului (cronologic vorbind) in care tema sociala trece pe plan secund. Piesa nu rupe totusi ideea intregului, gasindu-si corespondente in alte cateva piese incluse in Veac XX unde autorul isi pune in evidenta sensibilitatea prin abordarea unor teme lirice.

"Dialog Interior"(5) este strans legata tematic de  "Filozofie despre nimic"  si "Veac XX".
"Priveliste fara bufon"(6) ii da posibilitatea lui Valeriu Sterian sa-si puna in valoare tonul, unul dintre atu-urile sale principale.

"Sonetul 149"(7), pe versuri de Shakespeare alcatuieste impreuna cu "Elegia treptelor"(8) ale caror versuri ii apartin lui George Tarnea (ce semneaza si piesa 6), nucleul liric al albumului care are un puternic caracter de confesiune.

"Cantec"(9) aduce un interesant solo de chitara. Este piesa cu cel mai pregnant caracter psihedelic. Se simt influente Floyd (perioada Meddle) dar nu poate fi vorba despre o sursa directa de inspiratie, este vorba mai degraba de o folosire mai pregnanta a limbajului rock.

"Iluzia unei insule"(10), pe versurile lui Adrian Paunescu a fost una dintre piesele cele mai indragite de public si in consecinta des cantate. Intr-un moment ulterior, cand Sterian cu a sa Companie de Sunet a "plonjat" total si definitiv in rock a avut mare succes cu o varianta "electrica" a acesteia.

"Concluzie"(11) reprezinta epilogul unui album de conceptie, care fara a putea fi incadrat clar in rock, se deosebeste major de ceea ce era in anii aparitiei sale folk-ul romanesc.

Vad acest al doilea album al lui Valeriu Sterian sub valoarea primului, dar remarc faptul ca reprezinta altceva si chiar daca ii lipseste stralucirea semnalata pe Antirazboinica este caracterizat de coerenta si omogenitate. Ramane unul dintre albumele onorabile ale folk-rock-ului romanesc.

 Ai completari de adus?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina