Mai mult sau mai putin intamplator, primul album autohton de black metal a aparut in anul in care genul intra in atentie comerciala pe plan international. “Sincronizarea” se opreste aici, cata vreme Negura Bunget sunt singura formatie romaneasca de black (in activitate). Aparitia albumului si implicit a acestui grup raman un soi de happening; un eveniment relevant prin simplul fapt ca a atras atentia publicului rock underground.
Sunt cateva elemente prin care, la momentul potrivit, Negura si-a lansat “brandul”:
- numele ciudat: “bunget” (=padure deasa) este cuvant din substratul balcanic. Si muzica se doreste a fi una de “substrat”.
- machiajul, cliseu de baza in black (pudra de talc, cadaverica folosita in concerte)
- coperta casetei, impregnata de clorofila forestiera
- piesele ce amintesc de trupe norvegiene precum Troll, Emperor sau vechiul Dimmu
- de remarcat si “nebunia” casei de discuri (Bestial Records) de a debuta pe piata printr-un asemenea produs
Recursul la traditia scandinava a vikingilor, la mare pret in black metal, este rezolvat decent, (doar) printr-un citat, presupus despre valahi, din Snorri Sturlusson (carturar islandez), tiparit in original pe coperta. Despre muzica nu sunt multe de spus. Este black primitiv. Suna prost. Piesele sunt identice. Inregistrate de: Black Pharmakeya Pepóromenée (tobe) si Huppogramos Disciple’s (voce, chitara, bas, clape). O descriere plastica a dat amicul meu Vladek, necunoscator al fenomenului… “parca trage cineva un lant pe calorifer”. De altfel, muzica este adeseori o chestiune secundara in gen, avand valente de accesoriu (fanii pot nota ca sunt de cumparat doua versiuni ale albumului pe caseta, masterizate diferit, versiunea CD editata de o casa de discuri americana, cea vinil scoasa de nemti, doua editii remix pe CD made in Romania, precum si un bootleg pirat facut de un label din Singapore). In aceeasi nota sunt si versurile, amalgam neinteligibil de regionalisme, arhaisme si cuvinte inventate, pasibile de a stimula imaginatia unui Napoleon Savescu, de exemplu. Interpretarea lor se afla oricum sub semnul onomatopeii. Pentru lamurire, coperta contine si cateva pictograme.
Oricat de nonsensic pare, caracteristicile amintite mai sus alcatuiesc unul din cele mai bine vandute albume metal autohtone. Si probabil „best-sellerul” rockului romanesc pe plan international. Vorbim de cifre in jurul a 4000 – 5000 de exemplare. Pe plan local, succesul relativ al Zîrnindu-să se explica prin specularea curiozitatii si trend. Pe piata din afara granitelor - prin ponderea minora a muzicii in cadrul scenei black-metal (in dauna imaginii) si prin disponibilitatea publicului de gen in a audia trupe pe criteriul obscuritatii. Negura Bunget from Transylvania: punct ochit, punct lovit.
Din afundul adincului
S-aci, in miaz de negru,
Intrupat-s-a Silnecu-ntuneric
|