Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Negura Bunget

1996
1998 Sala molksa
2000 Măiastru sfetnic
2003 'n crugu bradului
2005 Inarborat kosmos (ep)
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Horia Diaconescu Măiastru sfetnic (2000)

21 Noiembrie 2005

de Horia Diaconescu

Negura Bunget - Măiastru sfetnic

Cu acest disc Negura Bunget au confirmat ca iesirea in undergroundul extern nu a fost un eveniment intamplator. Măiastru sfetnic s-a vandut mai bine afara decat in tara, in principal datorita promovarii brandului (si, in premiera, concertelor). Forma de prezentare a albumului a fost una inedita, cu valoare comerciala pe target si a mizat pe interesul fetisist al consumatorilor de black metal.

 

Persoanele racordate la scena rock autohtona isi amintesc probabil niste pachete complet negre care se gaseau prin magazine in perioada 2000 – 2001. Discul CD, pictat in negru, este inclus intr-o cutie de aceeasi culoare, manufacturata, cu imprimari in relief. Putinele informatii tiparite nu ies in evidenta decat prin fontul Times New Roman, cu efect kitsch pe alocuri. Paginile de carton ale bookletului contin insa cateva contururi, vizibile atunci cand se reflecta o lumina pe supratafa. Acestea ar fi umbrele componentilor formatiei, ii numim pe: Spurcatu – bas, chitara; Hupogrammos’ Disciples – voce, chitara, clape; Negru – baterie. De artwork a fost responsabil Dan F. Spataru. Morala ar fi ca Măiastru sfetnic se cere ascultat dintr-un unghi anume.

 

Versurile nu au fost (de data asta) incluse in booklet. Intentia este una de „ocultare” artificiala, in conditiile in care acestea oricum nu reprezinta un unghi viabil de receptare. Am rezerve fata de textele Negura, care nu semnifica nimic pentru 99% din propriul public (international sau roman), iar aceia carora „Prist Tiri-Iflaki”, „Uniila” ori „solomonaru” le spun ceva poate ca ar astepta mai mult decat niste expresii compuse din cuvinte date.

 

Măiastru sfetnic ar fi ultimul album (notabil) care la nivel european a adus ceva particular in gen. Muzica, 100% black metal, mizeaza pe un sound propriu, caracteristica ce genereaza automat recunoastere in randurile scenei. Sunetul textural si difuz, violent si straniu sustine brandul „transilvanean” (orice ar insemna acesta) si in plan audio. Daca ar trebui sa comparam Negura cu trupe „consacrate”, putem observa ca mixajul prafuit aminteste de Darkthrone, clapele eterice de Emperor, riffurile de Lux Occulta si racnetele de Burzum. Cele sase piese, totalizand o ora, ofera cam tot ceea ce si-ar putea dori un ascultator de black, cu accent pe elementul depersonalizare. Si delocalizare, daca tratam titlurile prin rolul lor fonetic. Cum va suna: In-zvicnirea apusului ori tracicul Bruiestru!?...

Daca textele sunt alcatuite cu tratatul de lingvistica si etnografie alaturi, se pune intrebarea: muzica prin ce tratat este compusa?! 
Riffurile introului de la Vremea locului sortit (1) amintesc vag de Funeral fog (Mayhem). Mai departe, cacofonia premeditata devine maxima.

 

La Negura Bunget se improvizeaza si pe baterie (in limite ce tin de abilitatile si sabloanele tobarului). Faptul ca aceleasi solicitari ritmice isi primesc rezolvari diferite (uneori foarte personale) individualizeaza soundul. In-zvacnirea apusului (2) este, din acest punct de vedere, un esec, piesa fiind realmente desirata.

 

A-vint in abis (3) are cateva orchestratii de efect a la Nightside eclipse si riffuri pe linia De mysteriis... Pentru Negura totul devine la un moment dat ambiental.

 

Al locului (4) este, probabil, cea mai reusita compozitie a formatiei si o mostra pentru ceea ce isi doreste black metalul sa reprezinte. Realizata “epic”, ca o gradare a unor motive recurente, piesa are aparentele unei invocatii. Intruparea “maiastrului sfetnic” poate fi un premiu pentru blackerul cu nevoi metafizice. Anumite pasaje amintesc de Blashyrkh (Immortal).

 

Bruiestru (5) este o piesa pe masura titlului: rituala si cabalina. Asa ceva face deliciul publicului de gen oriunde pe planeta.

 

Plecaciunea mortii (6) incheie simetric albumul cu un alt moment “sortit”. Ar mai trebui spus ca productia cruda, soundul specific–aglomerat si imaginea se vor a contrabalansa un nivel instrumental modest si niste maniere muzicale in interiorul granitelor genului.

Intr-un orasel de langa Toulouse am avut chiar ocazia de a consemna receptarea europeana a albumului. La coada unui bufet am intalnit un fan francez care purta tricou cu emblema Măiastru sfetnic. Nu m-am abtinut, asa ca ne-am conversat la o salata pe tema trupei timisorene. Mi-a placut o remarca a lui: "Le blague metal
français c’est de la merde par rapport à Negürá!"


 Sfetnic de taina?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina