Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Madonna

2005 Confessions on a Dance Floor
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Horia Diaconescu Confessions on a Dance Floor (2005)

08 Martie 2006

de Horia Diaconescu

Madonna - Confessions on a Dance Floor
Ultimul album Madonna apare in lumina (respectiv umbra) a doua evenimente relevante pentru cantareata - convertirea la iudaism si realizarea celui mai ipocrit (si slab vandut) material din cariera: American life (2003). Confessions on a dance floor vireaza spre reteta “back to the roots” pe care unii fani au asteptat-o inca de cand Madonna s-a apucat de Yoga. Discul urmeaza unei decade de albume relativ pretentioase, in care imaginea “girl power” s-a prezentat prin luari de pozitie sentimentale, sociale, politice si chiar metafizice. Intre timp, Madonna a pus si ea umarul, alaturi de Britney Spears, Paris Hilton, Demi Moore etc. la promovarea uneia din cele mai de succes organizatii New Age din State: The Kabbalah Centre, cunoscuta si ca “pop-cabala”, datorita racordarii la stardom si curbei ascendente de profit in merchandise.

Confessions on a dance floor
este un disc caruia nu i se poate reprosa ceva din punctul de vedere al destinatiei sale. O reintoarcere la radacinile dance din anii 80, cosmetizata cu texturi disco-trance, ritmuri funky-seventies, ciorapi lycra si reflexii glam. Albumul este 100% functional si vine imediat dupa Erotica (1992).

Primul single Hung up (1) este emblematic prin sample-ul melodiei din hitul Abba Gimme, gimme, gimme. Tribut, infatuare sau sablon comercial? Recomandarea o face chiar Bj
örn Ulvaeus: “a wonderful dance-pop song”. Poate fi crezut pe cuvant, chiar daca a incasat deja un cec gras de “royalties”. Bjorn & Benny (Andersson) nu au mai cedat decat o singura data dreptul de sampling Abba (pentru The Fugees).

Pulsatiile ambientale din
Get together (2) aduc un elogiu stroboscopului. Intreg albumul este inregistrat ca un DJ set de party, cu melodiile inlantuite prin intermezzouri eterice si sincronizare de tempo. Sorry (3) si Let it be (6) reprezinta directia actuala in scena dance-floor (si nu numai), supranumita future-retro. De mixat intre un Kylie Minogue si un Goldfrapp.

Future lovers
(4) foloseste linia de bas din I feel love (Donna Summer) intr-o varianta trance ce aminteste de albumul Ray of light (1998). Infuzia de “menta” in muzica Madonnei (din ultimii 10 ani) se datoreaza si colaborarii constante cu cei mai de succes DJ si electro-producatori ai momentului (Mirwais, W. Orbit, Sasha, Oakenfold). Un veritabil angrenaj-generator de tendinte.

I love New York
(5) ar fi momentul anti-Bush. Declaratiile de atitudine nu fac totusi casa buna cu muzica de dans (poate doar daca vorbesc de libertate sexuala). Inadecvarea piesei il poate face pe consumator sa observe ca linia melodica (sau oricare alta de pe disc) se gaseste la mare distanta de un Gimme, gimme, gimme (sau oricare alt hit Abba).

Super popForbidden love (7) si Hour high (9) sunt piesele de rezistenta. Ambele cufundate intr-o baie de efecte glam din care nu lipseste minunatul vocoder. Forbidden… aminteste de synth-pop-ul old school. Artizanul productiei electro a albumului este Stuart Price, care imbraca si dezbraca mixul cu tot soiul de layere efervescente si sexy. Prevad o cariera longeviva in cluburi pentru frivola Hour high.

Jump
(8) va beneficia probabil de o punere in scena spectaculoasa in viitorul mega-turneu (2006 – 2007). Piesa de brand pe care scrie “Madonna” la fiecare beat. Surogatele pop intineresc mintea!

Isaac
(10) a fost inregistrata cu fundul in ringul de dans si mintea la Zohar. Include sample-uri de cantec traditional semit si un mix percutant de inserturi acustice. Madonna calca astfel pe urmele Danei International, primind deja avertismente pentru conduita neortodoxa.

Push (11) recicleaza o linie ritmica ghetto-style (in maniera albumului Music, 1999) si un refren subtilizat din propriul hit Like a prayer. Ultra-generic. Fanii J Lo vor fi extatici la asa ceva.

Like it or not
(12) incheie in tempo mediu printr-o pseudo-confesiune de star angajat. Madonna este pentru industria pop cam ceea ce a fost Alan Greenspan pentru finantele internationale. La un simplu stranut al cantaretei se schimba trendurile.

Albumul este insa unul de dans, nu de empatie pentru Madonna. Bonus-ul editiei limitate, Super pop (13), dedica un vizibil tribut saptezecist lui Giorgio Moroder, tatal scenei disco.

Pe dance-floor nu sunt alte lucruri de spus. La 47 de ani, Madonna arata mult mai bine decat la 20. Ritualul nuptial poate incepe: 12 pilule de gerovital si 12 bigudiuri pe o peruca; valabil si pentru barbati.


 Doriti si pedichiura?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina