Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Sunn 0)))

2000 00Void
2000 Grimmrobe Demos
2001 Flight of the Behemoth
2003 White 1
2004 White 2
2005 Black One
2006 Altar (with Boris)
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Aron Biro Black One (2005)

24 Martie 2006

de Aron Biro

Sunn 0))) - Black One
Albumul Black 1 are un titlu inselator. Nici o speranta ca s-ar propune un contrast cu albumele White 1/2. La urma urmei, de ce se numeau White? Ce este negrul in contextul in care albumele respective erau albul?

Sensul titlului poate fi ghicit din mai multe perspective, cea mai la indemana si indicata de coperta fiind legatura cu black metalul, directie trasata anterior prin colaborarea cu Attila Csihar si consolidata cu lista de invitati - vedete de subscena - de pe noul album. Intr-o epoca in care trupele norvegiene de black au intors-o spre muzica electronica, industrial sau punk, eventual cu pretentii progressive, e firesc ca patologicul sa schimbe meridianul si schimburile interculturale sa transfere interesele black metal spre Jamaica, Louisiana sau California, semn ca este falsa corelatia cu temperaturile scazute si consumul de antigel. Justificari spirituale se gasesc oriunde, vikingii sunt inlocuiti cu amerindieni, fiordurile cu mlastinile, corbii cu papagalii, in timp ce Jonas Akerlund, fost baterist la Bathory, regizeaza azi videoclipuri pentru Madonna sau Moby.

Odata cu muzica se transfera legendele si anecdotica genului. O'Malley si Anderson se semneaza de acum Ultra Blizzard, respectiv Mystik Fogg Invokator. Umorul negru ia proportii pe Black 1 prin invitarea exponentului black metalului californian Malefic (din trupa Xasthur) care a fost vopsit din crestet pana la varful cozii in culorile traditionale ale genului si inchis intr-un sicriu impreuna cu microfonul pentru a recita versuri neinteligibile in cadrul unui omagiu snuff adus asfixierii, cu titlul Elizabeth Bathory. Acelasi Malefic, mutat din sicriu in mijlocul unei tornade, recita versurile unui cover Immortal extins la peste 10 minute (Cursed realms of the winterdemons). Supravietuind ambelor evenimente, i se atribuie responsabilitatea de a dirija, pe piesa It took the night to believe, un veritabil cor de zombie construit din voci si manevre electronice cu ajutorul altor invitati: blackerul Wrest (Lurker of Chalice / Leviathan) si jazzistul experimental Oren Ambarchi, cine stie, poate viitorii Varg Vikernes si Hellhammer?

Albumul isi integreaza din black metal doar atmosfera si vocalizele (si o face cu succes), structurile Sunn O))) traditionale fiind pastrate intacte, inclusiv dezinteresul total pentru orice aspecte ritmice (percutia lui Ambarchi este utilizata in cu totul alte scopuri). Astfel, e previzibil ca acolo unde nu apar picanteriile domneste redundanta. Odata cu acest Scary Movie 6, nu doar Malefic se asfixiaza in cosciugul in care s-a bagat de buna voie, ci o intreaga scena de profil, cu un spatiu de manevra autoimpus atat de restrans incat induce plagiat involuntar. Incepand cu Black 1, sub incidenta parodiei intra un nou stil, pe care Europa il exporta gata ambalat in cosciug: black metal


 


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina