Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Klaus Schulze

1972 Irrlicht
1973 Cyborg
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Horia Diaconescu Cyborg (1973)

14 Aprilie 2006

de Horia Diaconescu

Klaus Schulze - Cyborg
De la personajele dactilografiate de Asimov si pana la ultra-feministe, cyborgul a primit atentia multora dintre cei interesati sa imagineze "omul nou", dincolo de conditionarile sexului, tehnologiei sau mediului. Inca de la inceputurile sale, muzica electronica, ce s-a dorit (si se doreste) o "meta-muzica", nu putea ocoli subiectul.

In continuarea experimentului drone de pe Irrlicht, muzicianul a cooptat un ansamblu extins de coarde: 12 violoncele, 30 de viori, 4 flauturi si 3 contrabasuri. Diferenta ar fi ca inregistrarile orchestrei nu mai sunt tratate ca (mega)sample-uri, ci si ca "acompaniament". Si totodata ca subiect al unui nou experiment. Cele doua discuri vinil documenteaza procesul de obtinere a unui cyborg (="cybernetic organism"). Klaus Schulze intra in rolul laborantului-chirurg avand pe masa de operatie diverse forme organice supuse la improvizatii sintetice. Procesul devine ireversibil pe masura ce interventiile se reflecta in noua entitate, despre care insusi creatorul anunta ca nu anticipeaza cum se va manifesta.

Synphära (1) este o inregistrare cu valoare in primul rand documentara. Fundalul textural de coarde apare ca un schelet gigant in care un artist vizionar si-a sculptat fanteziile prostetice. Timp de 23 de minute, mono-pulsatiile produse de EMS VCS 3 (primul sintetizator portabil) populeaza cu vertebre o veritabila exponata mamut a muzeului muzicii electronice.

O alta piesa de colectie este Conphära (2), gandita (probabil) in spiritul compozitiilor de timbru colectiv ale lui György Ligeti (cu care Schulze a studiat in anii ’60). Drona "sincron" este tesuta din oscilatii electrice regulate dupa miscarea de ansamblu a orchestrei. Urmarite grafic, cele 25 de minute ale osmozei pot deveni palpitante. Ascultatorul cu suficienta curiozitate si rabdare va percepe elemente (anterior) invizibile/inaudibile ce tin de premeditarea din spatele procesului creativ. La Schulze nimic nu este intamplator.

Ne aflam de-abia la mijlocul materialului, ale carui aproape 100 de minute sunt doar preludiul unei cariere extrem de prolifice. Chromengel (3) aminteste de muzica astrala de pe dublul-disc Tangerine DreamZeit. Suita se dilata in jurul unor motive aproape imperceptibile de violoncel si contrabas. Ascultand o asemenea inregistrare, nu putem decat semnala ca Schulze a depasit recordul de lungime a unui album, anterior detinut de trupa lui Froese.

Cel mai aventuros moment (cel pozitronic), Neuronengesang (4), incheie experimentul, albumul si prima perioada a muzicii lui Klaus Schulze. Nu neaparat o faza a cautarilor, ci mai degraba un domeniu al creatiei de care artistul s-a detasat la timp. Incepand cu al treilea material, Schulze va utiliza electronica prin racordare la sound design, melodie, armonie si ritm.

Pana acum, numai oamenii pot asculta Cyborg. Unii mai spun si glume pe aceasta tema. Nu demult am auzit un cuplu amuzandu-se in statie… "Cum fac cyborgii sex!? Raspuns: Se tin de mana!". Ceea ce au si facut, urcand in autobuz.


 Ein Mensch!
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina