O (prima) intrebare legitima este: “ce inseamna In-A-Gadda …?” Legenda spune ca in plina sesiune de inregistrari, Doug Ingle, sub influenta LSD-ului ar fi cantat versurile originale “In The Garden Of Eden (Baby)” putin diferit. O versiune mai plauzibila este ca bateristul Ron Bushy ascultand prin casti semnalul vocal distorsionat s-a interesat care-i poanta cu non-sensul versurilor ciudate rostite de Doug. Chitara memorabila a lui Erik Brann si riff-urile de bas repetate obsesiv de Lee Dorman pe tot parcursul piesei nu au facut decat sa certifice faptul ca un nou stil tocmai isi intrase in drepturi.
Formatia Iron Butterfly a fost infiintata in 1966 la Los Angeles, orasul cu Love, Greatful Dead si It’s A Beautiful Day. Spre deosebire de acestea si de alte importante nume de pretutindeni, “fluturii de otel” aveau sa influenteze decisiv transformarea psihedelicului practicat pana atunci in ceea ce a fost numit ulterior heavy metal. Alaturi de Butterfly pot fi citati in acest sens Blue Cheer si Steppenwolf.
Dupa un prim album reusit, Heavy, produs in ‘67 (si precedat de un single de asemenea OK, Unconscious Power / Possession), urmeaza marele capitol In-A-Gadda-Da-Vida. Albumul, aparut in iulie ’68 s-a vandut rapid in peste opt milioane de exemplare, spargand practic conceptul intitulat disc de aur. Gadda reprezinta asadar primul disc de platina din istoria muzicii. Piesa cu acelasi nume, de 17’ 05’’ (o fata a vinilului), in jurul careia graviteaza tot ce a realizat in intreaga cariera trupa, a stat 140 de saptamani in principalele topuri mondiale, dintre care in 81 a “functionat” pe primele zece pozitii!
Desi din punctul nostru de vedere vandabilitatea nu se asociaza in mod automat cu valoarea, comercialul reprezinta totusi o radiografie a situatiei. Interpretarea buna a factorilor luati in calcul poate duce la diagnosticarea corecta. In aceasta idee, citam faptul ca pana in 2000, numarul oficial al copiilor vandute a fost de peste 30 de milioane! O cifra la care pot percuta chiar si producatorii de muzica proasta!
Sa recapitulam in continuare momentele acestui atat de raspandit album. “Most Anything You Want”(1) este o piesa in linia West Coast, nu foarte indepartata de Love sau Doors. Solo-ul aminteste de in treacat de “Light My Fire”, dar miza a fost plasata altundeva
“Flowers And Beads”(2) este domianta de un puternic spirit saizecist, mai degraba de factura britanica.
Psihedelicul cunoaste in “My Mirage”(3) un punct de apogeu. Basul este construit in mod uimitor. Sunt unele similitudini cu Byrds. Totusi Iron Butterfly stiu sa ramana ei insisi indiferent daca se apropie pe alocuri de “spatii deja consacrate”.
“Terminaton”(4) demonstreaza ca se poate jongla de minune cu o tema ludica in maniera hard & heavy. Este data totodata reteta de construire a unui heavy.
“Are You Happy”(5) introduce un sunet “greu” care anticipeaza sau mai bine zis pregateste In-A-Gadda. Imaginati-va o piesa de-a lui Hendrix cantata de Doors in maniera Greatful Dead! Daca trupe precum Butterfly sau Blue Cheer au (avut de) aratat directia, valul reprezentat de Zepp sau Purple a putut impinge limitele mai departe, in zone de neimaginat cu doar cativa ani inainte. Schimbul de idei si generatii a fost asigurat chiar de piata, ale carei legi au pus in contact o multime de albume si formatii (in cadrul colectiilor particulare, la radio sau in concerte). Iron au cantat, de exemplu alaturi de Jimi Hendrix, Led Zepp, Frank Zappa, Janis Joplin, Steppenwoolf, Yes, Rush si multi altii.
“In-A-Gadda-Da-Vida”(6) isi are propria sa istorie si legenda. Important este ca povestea nu se termina cu aceasta piesa, ci de-abia de-aici incepe!
In argoul back stage, apar adeseori termeni nascuti din asociatii libere. Ne aducem aminte de niste efecte de chitara denumite “Gigi” sau “Murgu”, un multitrack zis “Matilda” sau chiar o chitara poreclita Serbanescu. Piesa “Smoke On The Water” se poate numi in culise la fel de bine “Smocul De Vata”. In circuit inchis Grafic isi denumeste Tourdion-ul “Sturion” iar la Nomen Est Omen “Packington’s Pound” se cheama “Pokemon”.
01 Ianuarie 2006
Recomandare online-shop
|