Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Jean-Michel Jarre

1972 Deserted Palace
1976 Oxygene
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Horia Diaconescu Oxygene (1976)

02 Iunie 2006

de Horia Diaconescu

Jean-Michel Jarre - Oxygene
Jean-Michel Jarre este cel mai de succes export muzical al Frantei. O revista belgiana specula recent faptul ca aproape o jumatate din locuitorii Terrei trebuie sa se fi intalnit macar cu o piesa Jarre (de genul Oxygene IV). In calitate de artist “planetar”, Jean-Michel Jarre a dezvoltat adevarate proiecte gigant, intrand succesiv in cartea recordurilor pentru spectacolele sale (de la 1 milion de spectatori in 1979, pana la 3,5 milioane de participanti la showul din Moscova in 1997). Pentru un performer ce interactioneaza live cu zgarie-nori, piramide, rachete NASA, clustere urbane sau elemente ale naturii ca norii, un munte, cascade etc., viziunea sonora este doar una din piesele angrenajului de expresie.

La momentul debutului international, relevanta a fost insa muzica (100% electronica). Oxygene este, in opinia subsemnatului, si cea mai valoroasa productie audio semnata J.M. Jarre. Accesibilitatea imbraca experimentul, localizat la nivel de sound si abordare. Expresivitatea este favorizata fara a se pierde din idee sau a se vulgariza mijloacele. In creatia ulterioara, Jarre se va apropia primejdios de mult de zona „pop” si „mass-electronica” (parte a trendului New Age).

Materialul contine doua suite, care initial au corespuns fetelor de disc vinil, in interiorul carora se identifica sase parti distincte. Exceptand „hitul” Oxygene IV, detasarea partilor de intreg le-ar face mai putin interesante. Atractia materialului rezida in gradare si transferul de stare dintre acestea.

Oxygene I este un preludiu eteric, tipic pentru muzica electronica a anilor ’70. Are chiar si un efect de teremin, ce trimite momentul suficient de departe pentru a fi mitizat de unii si ignorat de altii.

F
anii genului au fetisizat Oxygene II. Sustinuta de efecte “futuriste” (astazi “retro”), piesa respira aerul omnipotentei inceputurilor. Gradarea si ritmica aduc tribut creatiei lui Klaus Schulze. Cu aceasta ocazie, Jarre se manifesta entuziast pe altarul stereofoniei. Oxygene III continua pe urma “spiralelor” analogice ale lui Vangelis.

Primul single Jarre, dintr-o serie cu mare succes de piata, este si cel mai versatil. Oxygene IV este genul de piesa cu adresabilitate maxima. Poate fi ascultata oricand si oricat, activ sau pasiv, fara a determina respingere ori detasare de alte activitati. Circulatia piesei pe glob in ultimii 30 de ani ma duce cu gandul la o declaratie acida a unui nume important al genului pe care l-am intervievat: “Some people think that music can illustrate many things. Yes, it can. But the same music can be used to illustrate EVERYTHING, hence: NOTHING.
 
Oxygene V nu trece proba standardelor actuale. Masina de ritm arhaica si linia melodica interstitiala aduc in memorie discul de test Ralf und Florian (Kraftwerk). Acelasi generator de ritm urmareste conservarea energiei intr-un experiment cu dinamica fluidelor, altminteri destul de liber: Oxygene VI.
 
Cateva decenii mai tarziu, soundul nu avantajeaza albumul. Comparandu-l cu realizari Schulze sau Eno ale aceleiasi perioade, diferenta este notabila. Timbrul celor doi muzicieni isi spune cuvantul in defavoarea lui Jarre. De la acest sound “dated”, fanii genului au insa placeri deosebite, iar Oxygene este, fara indoiala, un disc clasic. O cura de dezintoxicare analogica este intotdeauna binevenita. Dar (exista si un dar aici) un album ca Oxygene nu se adreseaza starilor de sevraj muzical. Atmosfera contine si alte elemente chimice. Merita incercate.

 Respira!
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina