Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Alexandru Andries

1984 Interioare
1985 Rock'n'Roll
1990 Interzis
1995 Hocus pocus
1996 Tacerile din piept
1999 Texterioare
2000 Vreme rea
2001 Muzica de divort
2002 Cantece de-a gata
2003 Blues expert
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Interzis (1990)

06 August 2003

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Alexandru Andries - Interzis

Acest album reuneste piese compuse si inregistrate inainte de 1989, perioada in care cenzura comunista impiedica aparitia unor materiale de tipul celor adunate pe LP-ul discutat. Dupa cum scrie autorul pe coperta a doua, inregistrarile provin din surse “underground”, fie din concert fie din “sesiuni de studiou” mai mult sau mai putin oficiale, unele dintre ele fiind mono, altele ingloband imperfectiuni “deranjabile”. Ceea ce conteaza este curajul artistului de a fi gandit, compus, cantat si chiar inregistrat piese subversive, care in acea perioada reprezentau foarte mult pentru publicul caruia ii erau adresate. La acest capitol Andries este din pacate daca nu singurul, cel putin printre putinii care s-au manifestat in directia mentionata. Toata lumea intelegea mesajul si “sistemul criptic” al satirelor politice semnate de Andries. Odata cu trecerea timpului situatia s-a schimbat in mod firesc. Piesele si-au pierdut actualitatea si nu mai pot fi judecate de catre generatiile ulterioare altfel decat muzical, ceea ce face din "Interzis" un album neinteresant, chiar nejustificat in ansamblul discografiei protagonistului. Valoarea acestuia trebuie interpretata din punct de vedere documentar si monografic.

Desi genul care l-a propulsat pe Alexandru Andries este aceasta critica politica si sociala, artistul s-a facut cunoscut publicului larg prin alt tip de creatii, respectiv prin piese din sfera cotidianului, in care solutiile si rezolvarile din cadrul binomului muzica – text i-au permis sa-si puna in valoare conceptia de ansamblu. Revenind la albumul Interzis mentionez ca printre colaboratorii lui Alexandru Andries se numara ca de obicei nume de marca precum formatiile Basorelief, Post Scriptum precum si o suma de invitati din zona clasicului ori jazz-ului, dintre care cea mai cunoscuta publicului de folk este Maria Ioana Mintulescu.

Fiecare piesa prezenta aici isi are propria istorie. Este interesant de urmarit modul in care o suma de oameni au facut acrobatii pentru a putea face loc unor critici vehemente la adresa regimului - dusman al umorului, care-si exercita forta de represiune chiar si asupra “supapelor de siguranta”. Dar dupa cum am spus, perioada aceea a trecut. Protestele muzicale ale lui Bob Dylan sau  Joan (– ei) Baez sunt ascultate si astazi. Acesti artisti sunt contestatari prin vocatie si mesajul lor este auzit. Odata cu schimbarea vremurilor Andries a renuntat dupa cateva tentative fara prea largi ecouri la directia critic-politica. Se pare ca in conditii de normalitate vocatia sa este de analist al cotidianului.

Revenind la Interzis, piesele acestuia, pe care nu le voi comenta individual, sunt: “Mihai, cati copii imi dai”(1), “Bluesul generalului Pacepa”(2), “Blues paranoic”(3), “Bluesul magazinului”(4), “9 mesteri mari, cu Vasile 10”(5), “Draga Seherezada”(6), “Blues de sezon”(7), “Imparatul rosu”(8), “Am pneumonie”(9), “Ma doare maseaua”(10), “Ce oras frumos”(11), “Mie mi-e somn”(12), “Am intrebat un militian”(13), “Dracula blues”(14), “La telejurnal”(15), “La Rovine”(16). Cateva caracteristici ale acestei categorii de piese sunt: denuntarea unor realitati crude prin intermediul umorului; excelenta utilizare a calambururilor si a termenilor argotici, adaptarea textelor la forme de blues, jazz, rock, folk sau country.

Albumul, se adresa in momentul aparitiei (la inceputul anului 1990) tuturor (romanilor). Astazi ii poate atinge doar pe nostalgici si pe colectionari. Personal il recomand acestora din urma, cu mentiunea ca Interzis – ul este bine sa fie privit ca parte a unui intreg. Astept o re-editare a sa intr-o “cutie muzicala”, eventual reimprimat. O astfel de initiativa a avut Peter Hammill cu "Love songs", in care a rearanjat si interpretat piese de pe albume anterioare. De ce n-ar face-o si Alexandru Andries?

Desi unitar alcatuit, prin indepartarea de mesajul initial, albumul are de suferit. In fond, ce ramane este muzica.

 Cui crezi ca se adreseaza?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina