Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Metropol

1978 Egig erhetne az enek / Sunetul in zbor
1979 Voua
1981 Metropol 3
1986 Din nou impreuna
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Egig erhetne az enek / Sunetul in zbor (1978)

08 Martie 2004

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Metropol - Egig erhetne az enek / Sunetul in zbor
Primul albumul al formatiei Metropol a aparut in 1978, la zece ani de la intrarea sa pe scena muzicii rock autohtone. In acest rastimp, trupa oradeana isi castigase un bine meritat renume, fiind adeseori prezenta in "punctele fierbinti" ale genului (festivaluri, gale). LP-ul Egig erhetne az enek / Sunetul in zbor reuneste marile succese ale trupei, care in momentul aparitiei discografice erau bine cunoscute si indragite de publicul interesat. Singura problema critica importanta ce poate fi ridicata este legata de perioada cand a putut fi editat materialul. La delay-ul dintre muzica rock de dincolo de Cortina de Fier si cea "romaneasca" (numerosi muzicieni din tara noastra – intre care si cei de la Metropol – sunt maghiari, germani, sau de alte nationalitati) se adauga, in cazul de fata si cel dat de aparitia tarzie fata de momentul lansarii pieselor. Rezultatul este ca in preajma anilor ’80, o alta trupa propune compozitii in maniera sfarsitului anilor ’60. Dincolo de acest aspect, avem de-a face cu o muzica vie, dinamica, energizanta, dublata de evolutii scenice la nivel apropiat celor din Ungaria (tara in care rock-ul se prezenta la un nivel superior celui de la noi).

A nu se intelege ca semnatarul acestui articol face altceva decat sa ofere un indiciu vital celor care doresc sa asculte albumul discutat. Formatia este una dintre exceptiile fericite de la noi, sistemul in care a avut posibilitatea (= nesansa) de a se manifesta este defectuos. Cum nu putine trupe au disparut fara a fi avut parte de macar o aparitie discografica, este de remarcat meritul celor de la Metropol, care au reusit sa supravietuiasca artistic in conditii dificile, urmand ca intr-o a doua perioada a existentei lor sa aiba parte de patru LP-uri (realizate pana in 1989), cifra maxima pentru formatiile sau interpretii valorosi din Romania.

Albumul incepe printr-un intro progresiv ce anunta  unul dintre albumele speciale aparute in peisajul muzical intern. Maniera piesei de bun gasit "Hajnali Dal – Cantec matinal 1"(1), valorificata per ansamblu intr-un mod particular, prin introducerea unor elemente de blues – rock caracteristice Metropol-ului este apropiata de cea in care Pink Floyd gandise (muzical) armonia piesei de pe The dark side of the moon, "The lunatic is on the grass …"  

Urmeaza apoi "Kedves mosoly – Zambet cald"(2) care continua atmosfera creata in a doua partea a piesei de inceput. Echilibrul vocal-instrumental si buna proportionare a compartimentelor ritmic si solistic recomanda compozitia drept o lucrare de maturitate artistica.

"Szuksemgem lenne – As avea nevoie"(3) si "Nektek - voua"(4) sunt veritabile hit-uri, ale caror refrene pot cuceri de la prima auditie. O tema secundara a acestei din urma piese aduce cu tema din "Lasa, lasa" a Phoenix – ului. Poate fi citare, intr-un context postmodernist, inspiratie dintr-o sursa comuna, ori simpla coincidenta. Rezultatul este insa pozitiv si acest fapt este singurul care conteaza.

"Otthon – Vatra" (5) trimite cu gandul deopotriva la Beatles si Illes, trupe indragite inca din adolescenta de protagonistii Metropol-ului: Orban Andras – chitara, voce; Trifan Laszlo – double six, muzicuta, voce; Raduly Bela – percutie, voce; Viranyi Attila – bas, melotron, voce. Trebuie spus ca pe albumul de fata lor li s-au adaugat Dinok Istvan – asistent tehnic si Elena Abagiu – voce (10). Ceea ce au realizat impreuna este un moment notabil al sfarsitului anilor ’70, in rock-ul romanesc periferic.

"Hideg hajnal – Cantec matinal 2"(6) deschide in mod simetric fata a doua a LP-ului, pentru a introduce doua piese de factura lirica "Viragenek – Cantec pentru o floare"(7) si "Arnyekok agya – Patul umbrei"(8), in care armoniile vocale poarta creatiile intr-o zona a slow-ului, respectiv a blues – rock-ului anticipat inca din intro. Originalitatea sound-ului si inovatia stilistica, operate totusi intr-un registru clasic, fac nota distinctiva a piesei, al carei final este atipic.

"Jatszzottunk – Ne-am jucat"(9) este o veritabila piesa progressive, compozitia si interpretarea reprezentand dupa parerea semnatarului acestor randuri cea mai buna carte de vizita a trupei si in acelasi timp una dintre piesele de exceptie ale muzicii de gen de la noi. Piesele au fost semnata de Viranyi Attila (1, 5, 10), Trifan Laszlo (2, 6, 7, 8, 9), Orban Andras (3) si Raduly Bela (4), iar versurile de Raduly Bela (1, 3, 4), Matza Gyula (2, 5, 6, 7, 8, 9), Garda Anna (9).

"Egig erhetne az enek -  Sunetul in zbor"(10) care incheie albumul este o piesa aulica, de mare atmosfera, inspiratie, virtuozitate si mai mult decat atat, har.

O parte a pieselor reunite de acest prim LP vor cunoaste versiuni in limba romana si chiar aparitia discografica, cu adaptarile de rigoare, pe urmatoarele albume. Albume bine venite in contextul unui rock pe care tocmai il parasise Phoenix, prin plecarea in Europa libera...

 Ai prins sunetul din zbor?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina