|
Blood Inside (2005)
09 Iunie 2006
de Aron Biro |
Ulver intoarce cu Blood Inside salutul reprezentat de compilatia 1st Decade in the Machines. Avem pe acest album tributul real, compilatia amintita fiind impropriu numita “tribut”, avand in vedere ca majoritatea participantilor au o experienta si o istorie mult mai bogata in muzica electronica decat Ulver.
Intr-adevar, albumul de fata pare remixul unui material care n-a existat niciodata in forma originala si eterogenitatea sa e explicabila prin aceea ca Garm / Trickster G. devine gazda solicitata sa salute si sa intoarca complimente prietenilor invitati la petrecere, apucand cu greu sa intretina o discutie ori sa goleasca paharul. Avem pe acest album tot ce am avut si pe compilatia amintita: noise, glitch, ambient, gotic, sinistru, calm, panica si haos, de data asta intr-un aranjament Ulver personalizat, dar nu cu mult mai omogen. Materialul cel mai apropiat ca structura este Deception Circus, de pe vremea cand acelasi Garm scutura lantul ideilor la trupa Arcturus. Asemanari vagi, ori senzatii involuntare, obliga si o referinta la necrologul unei alte trupe norvegiene, In the Woods si al lor Strange in Stereo. S-ar cuveni sa-i pomenesc si pe cei de la Coil, a caror influenta asupra muzicii Ulver mi-a scapat in recenzii anterioare ale trupei, alunecand printr-o gaura de cultura astupata intre timp, dar tocmai acum cand ma arat dispus la referinte spre artisti decedati si, prin urmare, geniali, Ulver ofera un album care se eschiveaza de la acest gen de comentariu.
Tragand linia pe probleme de structura, Blood Inside ramane ceea ce stie Ulver sa faca mai bine, o colectie de EP-uri puse cap la cap, dar dificil de ascultat in rasuflari consecutive ori macar cu constantza rezonabila. Delimitarea unor calupuri de piese, amestecarea lor in playlisturi de batut trotuarul si o bunavointa de fan au asigurat dozajul potrivit pentru a formula o prezentare mai coerenta decat albumul. Desigur, e dificila o raportare la asteptari in conditiile in care Ulver nu au produs un material cu fir rosu din vremurile black metal si in conditiile in care, totusi, materialul precedent, A Quick Fix for Melancholy, s-a achitat de o portie de cantecele.
Promotia Blood Inside ne infatiseaza membrii trupei sub chipurile unor chirurgi/macelari pozand pentru promouri in sala de operatie, cu pacientul demontat probabil undeva in afara cadrului. Elementul care intalneste asteptarile este revenirea vocii lui Garm in triluri experimentale care compenseaza caracterul scheletic al unora dintre piese. Elementul care surprinde pozitiv este un sunet in majoritate organic si natural cu o bogata contributie de instrumente nonsintetice in detrimentul zidului de sunet electronic cu care ne-am obisnuit. Intestinele sunt manevrate individual, evitand difuzia si accentuand momentele de criza ale pacientului; colaboratorii isi fac datoria in a imobiliza obiectul procedurii: Mike Keneally, care i-a tinut isonul lui Steve Vai in Bucuresti, produce din incheietura solouri de … chitara? (il cunosc ca si chitarist, dar nu stiam ca instrumentul poate sa sune si asa). Blackerul Czral (Dodheimsgard, Aura Noir) este unul din bateristii responsabili cu simularea ritmului cardiac atunci cand sar sigurantele si cordul isi inchide portile. Printre invitatii care pun umarul la sectionarea si suturarea materialului merita mentionati Maja Ratkje ("Diamanda Galas a Norvegiei"), violonistul american Jeff Gauthier, membri Jaga Jazzist si Johann Sebastian Bach care s-a scuzat de la inregistrari dar a trimis o caseta pentru piesa It is not Sound.
Imagistica si conceptul albumului plaseaza actiunea in spitalul-biserica indoielnic antiseptic, sub semnul crucii rosii (sau semnul rosu al crucii). Dialogul este redus la soapta, personajele imbraca prestantza imaculat-papala a halatului. Ambientul este asigurat de vaietul impletit cu rugaciunea, sirena ambulantei sau telefonul cabinei de garda. In acest context, piesa Christmas, pe versurile lui Pessoa, devine un colind la fel de sinistru ca un brad impodobit in holul sectiei de oncologie. Finalul albumului, Operator, ne ofera cheia conceptuala a intregului material: Truth is a hospital / Please be patient / Hold the line.
01 Ianuarie 2006
Recomandare online-shop
|