Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


The Meads of Asphodel

2005 Damascus Steel
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Aron Biro Damascus Steel (2005)

10 Iulie 2006

de Aron Biro

The Meads of Asphodel - Damascus Steel
In subiectele rockului politic, interesul ultimilor ani se orienteaza spre globalizare, razboiul din Irak si, in forme critic satirice, imaginea lui George W. Bush. In ultimul an mi-au atras atentia doua albume pe aceasta tema: ultimul produs Ministry, trupa care nu mai are nevoie de prezentare, si The Meads of Asphodel, trupa care are nevoie de o prezentare.
 
Toate materialele care au ceva cu George Bush incep cu extrase din discursurile sale, mana cereasca pentru emisiuni de umor politic sau regizori de filme cu canibali texani care isi duc veacul pe langa benzinarii din pustietate. Piesa Psalm 666 (1) adauga plansete de copii si percutie orientala la discursul lui Bush despre libertate. Creed of Abraham (2) ne lamureste ca perspectiva trupei este ancorata in conflictul religios si problemele Irakului. Muzical, avem un black metal foarte colorat, cu solouri heavy metal, bogatie de clape, insertii de voci feminine a la Ofra Haza si ritmica orientala. Hollow Womb of Suicide (3) fixeaza reteta si confirma o referinta de baza: trupa Covenant, inainte sa devina The Kovenant. Pentru a pricepe restul albumului, trebuie lamurite ratiunile de a exista ale trupei.
 
The Meads of Asphodel sunt o trupa britanica ai carei membri, mai precis creierul Metatron in jurul caruia graviteaza diversi invitati cu statut neclar, lupta pentru starpirea tuturor relelor cauzate de religiile corupte. Dupa cateva albume cu dezvaluiri istorice, Damascus Steel a ales un subiect cotidian, invadarea Irakului de catre fortele demonice ale combustibililor, cu referinta istorice si mitice. Imbracati in cavaleri cruciati, Metatron si colegii sai transpira o atitudine razboinica, din umbra anonimatului. Coifurile si echipamentul medieval scutesc trupa de machiaje extreme si masti costisitoare. Site-ul oficial ne prezinta membrii alergand cu sabiile scoase fie la deal, fie la vale. Mai putini anonimi sunt invitatii lui Metatron, care garanteaza o oarecare seriozitate a proiectului. Bassistul adoptat ca membru permanent este Alan Davey, inlocuitorul lui Lemmy Kilmister in legendara trupa de progresiv dopat Hawkwind. Chitara este asigurata de un alt membru al trupei amintite, Huw Langton. Acum ar trebui sa fie clar ce cauta coverul Hawkwind - Sword of the East (4), intr-o versiune hashish-black, cu contributia vocii feminine a trupei de stoner sovietic Space Mirrors. Bateria sparta in stil Venom si accentul rusesc al vocalistei din duet pe structura hard rock cu interludii spatiale a piesei originale ofera un rezultat care poate fi evaluat cu orice calificativ intre interesant si ridicol. Trecerea se face natural, prin parti de chitara acustica, la o piesa gotica dedicata faraonilor satanici ai petrolului: Satanic Black Nubian Pharaohs (5). Incep sa isi faca loc titlurile absurde si desfasurarile epice in stilul Bal Sagoth.
 
Prima auditie se blocheaza inevitabil la coverul Louis Armstrong: I see ethnic cleansing, pain beyond belief / Whole nations murdered, sorrow and grief / And I think to myself: what a wonderful world. Armstrong a cantat hitul in fata soldatilor americani din razboiul coreean. Gluma s-a consumat acolo si inca prin versurile originale. Pentru cine nu stie asta, interpretarea blackerilor se poate dovedi hazlie. Oricum, este un punct de rascruce al albumului, piesele care urmeaza coborand cota agresivitatii in folosul metalului epic. Mirai, membru al extremistilor japonezi Sigh, ofera cateva solouri de clape in stil Commodore/Nintendo: un vals si o bucata preluata de la un aparat jackpot cu cirese apar in tornada black metal The Gods Who Mock Us (7). Versurile piesei ofera o lista lunga de nume ale unor zeitati, cu cuvantul "fuck" in fata fiecaruia. Penultima piesa are un titlu care ar ocupa 4 randuri in aceasta pagina si ofera o desfasurare epica ce inglobeaza cursiv ambiental, black metal si acustica orientala. Daca Bal Sagoth foloseste acest gen de piese pentru a rastalmaci cronicile lemurienilor lasate in urma de OZN-uri in forma de dragoni, The Meads of Asphodel sunt evident mai interesati in subiecte actuale, precum paralela dintre Gilgamesh si Saddam Hussein. Finalul albumului, reinterpretarea unui demo ancestral, tradeaza originile trupei in trendul Dimmu Borgir/Kovenant si indica totodata calapodul dupa care putem masura evolutia libertina a trupei.
 
Hawkwind, Bal Sagoth, Kovenant si Louis Armstrong sunt nume care nu ar avea ce cauta pe aceeasi pagina, cu exceptia cazului unei cronici The Meads of Asphodel. Caracterul experimental eterogen al albumului si felul in care Metatron intelege sa faca vocea black ar tenta fanii genului sa acuze trupa de parodie sau macar lipsa de reverenta, daca nu am avea la indemana precedentul Celtic Frost. Meritele trupei au fost semnalate in presa mainstream rock prin nominalizarea in Metal Hammer-ul britanic la Best Underground Band pe 2005 alaturi de nume consacrate (Satyricon, Cathedral). Pana cand Ministry vor reusi sa il dea jos pe George Bush de pe tron, The Meads of Asphodel acuza cu sabia setea canibalilor texani si plange soarta conflictului irakian cu versul concluziv al albumului de fata: Don't they know it's Christmas?

 What a wonderful world!


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina