Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Sonic Youth

1990 Goo
2006 Rather Ripped
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Ioan Cora Rather Ripped (2006)

31 Iulie 2006

de Ioan Cora

Sonic Youth - Rather Ripped
Rather ripped este o recomandare calduroasa adresata cititorilor sitului Muzici si Faze. Este unul dintre cele mai interesante albume aparute in 2006, atat prin prisma ariei de adresabilitate, cat si a mijloacelor reduse prin care aceasta este obtinuta. Ceea ce se aude pe discul celor de la Sonic Youth poate fi digerat la nivelul consumatorului, si asimilat la acela al ascultatorului de muzica. Influentele de jamming-rock de la Can si Velvet Underground sunt prezente si pe acest album. Pentru exemplificare, piesa temperat-experimentala Turquoise boy (8) ar intra ca bonus track pe Tago Mago-ul celor de la Can; iar Sleepin around (4) pe un album glam Lou Reed. Dupa cum se observa, datele problemei au ramas neschimbate din anii ‘80 pana acum. Asimilarea influentelor se califica insa la nivelul discursului muzical. Genul acesta de punk (pop) experimental  cu puternice nuante narcotice reprezinta brand-ul Sonic Youth.

Pink Steam
(11) este momentul de maxim al albumului si prezinta dovada “vie” a celor spuse mai sus. Experimentele « noise » si « free-form » cu care Sonic Youth au instigat undergroundul si-au gasit de-a lungul timpului o matca de curgere (a nu se intelege « nisa »).

Trebuie mentionate si cele doua piese de deschidere Reena (1) si Incinerate (2). Concepute pe coordonate radio-friendly, conserva parfumul (new-yorkez al) intregului album. Brandul Sonic Youth ruleaza la putere maxima. Spuneti-i cum vreti: indie, alternativ, spirit rock’n’roll etc.
 
Aparent amorfa, dar nu lipsita de candoare, Do you believe in rapture? (3) ilustreaza maniera old-school in care s-a inregistrat albumul. Formula clasica de rock (bas, chitara, baterie) si efectele de feedback particularizeaza o viziune in care proto-rockul si post-rockul par a fi doua fete ale aceleiasi monede.

What a waste (5) este un alt moment “delicios”. Vocea erotomana a lui Kim Gordon se lupta la propriu cu instrumentele trupei. Castigatorul ramane sa-l descopere ascultatorul…

Rats
(7) are o linie de bas hipnotica ce poate ataca pe consumator sau infiora pe ascultator. Aglomerarile “noise” in miniatura nu sunt lipsite de o anumita sensibilitate. Piesa poate lasa semne in urma ei ; se recomanda o experienta solitara pentru degustare cu stricaciuni minime.

Consider albumul Rather ripped ca fiind o auditie obligatorie pentru iubitorul de muzica pop-(rock) autohton. Atat pentru cel care face parte din Romania reala, cat si din cea imaginara-artificiala. Cu atat mai mult cu cat Sonic Youth au fost receptati mai mult in relatie cu scena punk sau chiar grunge (sic!). Atat timp cat auditia poate fi facuta in diferite chei sau la diferite nivele nu vor fi probleme de perceptie. Gradina placerilor este deja impartita in parcele, ce este drept, inegale. Dar legea nescrisa a primului venit nu este aplicabila in acest caz. Este loc pentru fiecare.

 Cine e castigatorul?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina