Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Negura Bunget

1996
1998 Sala molksa
2000 Măiastru sfetnic
2003 'n crugu bradului
2005 Inarborat kosmos (ep)
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Horia Diaconescu Sala molksa (1998)

14 August 2006

de Horia Diaconescu

Negura Bunget - Sala molksa
EP-ul Sala Molksa este unul din primele materiale autohtone din zona underground editate in format CD (daca nu chiar primul de rock extrem). In afara de aceasta, Negura Bunget este unul din putinele grupuri autohtone ce a inteles necesitatea promovarii in undergroundul european, motiv pentru care Sala Molksa este si primul album romanesc comentat in fanzine de specialitate continentale. In underground, interactiunile se fac personal, si nu institutional, iar cei carora le este foarte clar ce vor isi pot indeplini cele mai multe obiective.
 
Materialul este relativ superior debutului ca sound si aranjamente. Aglomerarile de chitari, suprapunerile de voci si percutia sunt ceva mai potrivite unei muzici ce urmareste efectul ambiental-ritual si nu neaparat o cursivitate ritmico-melodica. Oferta de imagini adresate fanilor pare acum ceva mai explicita, cel putin pentru cei ce cauta asocieri numelui Negura Bunget. Coperta discului contine o pentagrama aparent intoarsa, circumscrisa de pietrele altarului de la Sarmizegetusa. Textul de prezentare din editia originala a CD-ului vorbeste de kurgani, Hamangia si Cucuteni, grafica include transcrieri grecesti (“Ktistai”, “Kapnobatai” etc.) pe cand titlul trimite fie la unele radicale indoeuropene sau la romanele fantastice ale urmasilor lui N. Densusianu. Legaturile pot fi facute in orice sens, bineinteles de catre ascultatorul interesat. Iar auditia unui album NB necesita cu adevarat interes de fan (suprapus de curiozitate).
 
Vīnt dă rău pīn Valea Iadului (1) reia trecutul onomatopeic al comunicarii intr-o maniera tipica black metal. De-a lungul a opt minute viforul, corbii, lupii, Muma Padurii, pricolicii si moroii se indreapta cu totii catre Talpa Iadului. Piesa este o adevarata urgie in care riffurile ciclice de chitara transpun bulboanele din Apa Sambetei.
 
Comparabila cu momente relevante ale black-metalului international, Şuier de şolomonar (2) a devenit un imn al fanilor locali ai genului si, probabil, piesa emblematica a formatiei. Influentele ambientale vin de la Emperor cu al lor In the nightside eclipse, pe cand toaca si naiul insotesc descinderea in crugul pamantului alaturi de racnete damnate a tot soiul de lighioane.
 
Sala Molksa - Chanelling through art immortal (3) anticipeaza soundul particular de pe Maiastru Sfetnic.
 
Dīn afundul adīncului īntrupat (4) este un remake agresiv in maniera trupelor poloneze de pagan rock (Lux Occulta de ex).
 
Vīnt dă rău (5) incheie mini-albumul cu tema primei piese si acelasi sunet textural onomatopeic de viscol si vartej, realizat pe chitari care tremura, tipete de strigoi, invocatii ale unor ghionoaie etc.
 
Reeditarea albumului include ca bonus demoul realizat in 1995 sub numele Wiccan Rede. Piesele amintesc de black metalul stangace de pe Lugburz (Summoning), iar soundul cu “multe inalte si fara basi” face materialul practic inascultabil.
 
Ca o concluzie, ep-ul Sala Molksa este un disc reper pentru undergroundul extrem “made in Romania” si o referinta a genului, ce nu are momentan alti reprezentanti notabili in tara.

In anul aparitiei acestui ep (si in toata perioada ’90), principalele evenimente live ce includeau si trupe de rock/metal underground erau asa numitele festivaluri-concurs. Conceptul, ramas din vremea comunismului, omogeniza trupe din toate zonele valorice si stilistice, in fata unor jurii alcatuite din sponsori, organizatori, jurnalisti, primari sau sefi ai Caselor de Cultura. Trupele castigatoare primeau diplome, uneori bani care le acopereau transportul si foarte rar ore de studio. Prin vara anului 1999 imi amintesc de un festival unde cele mai suparate formatii autohtone se intreceau pentru pretioasa diploma semnata de catre directorul Caminului Cultural. In acelasi timp, Negura Bunget debutau international alaturi de noul basist... Spurcatu, cantand Şuier de şolomonar in fata headbangerilor de la un important festival de gen din Cehia.


 Ucigă-l toaca!


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina