EP-ul Sala Molksa este unul din primele materiale autohtone din zona underground editate in format CD (daca nu chiar primul de rock extrem). In afara de aceasta, Negura Bunget este unul din putinele grupuri autohtone ce a inteles necesitatea promovarii in undergroundul european, motiv pentru care Sala Molksa este si primul album romanesc comentat in fanzine de specialitate continentale. In underground, interactiunile se fac personal, si nu institutional, iar cei carora le este foarte clar ce vor isi pot indeplini cele mai multe obiective.
Materialul este relativ superior debutului ca sound si aranjamente. Aglomerarile de chitari, suprapunerile de voci si percutia sunt ceva mai potrivite unei muzici ce urmareste efectul ambiental-ritual si nu neaparat o cursivitate ritmico-melodica. Oferta de imagini adresate fanilor pare acum ceva mai explicita, cel putin pentru cei ce cauta asocieri numelui Negura Bunget. Coperta discului contine o pentagrama aparent intoarsa, circumscrisa de pietrele altarului de la Sarmizegetusa. Textul de prezentare din editia originala a CD-ului vorbeste de kurgani, Hamangia si Cucuteni, grafica include transcrieri grecesti (Ktistai, Kapnobatai etc.) pe cand titlul trimite fie la unele radicale indoeuropene sau la romanele fantastice ale urmasilor lui N. Densusianu. Legaturile pot fi facute in orice sens, bineinteles de catre ascultatorul interesat. Iar auditia unui album NB necesita cu adevarat interes de fan (suprapus de curiozitate).
Vīnt dă rău pīn Valea Iadului (1) reia trecutul onomatopeic al comunicarii intr-o maniera tipica black metal. De-a lungul a opt minute viforul, corbii, lupii, Muma Padurii, pricolicii si moroii se indreapta cu totii catre Talpa Iadului. Piesa este o adevarata urgie in care riffurile ciclice de chitara transpun bulboanele din Apa Sambetei.
Comparabila cu momente relevante ale black-metalului international, Şuier de şolomonar (2) a devenit un imn al fanilor locali ai genului si, probabil, piesa emblematica a formatiei. Influentele ambientale vin de la Emperor cu al lor In the nightside eclipse, pe cand toaca si naiul insotesc descinderea in crugul pamantului alaturi de racnete damnate a tot soiul de lighioane.
Sala Molksa - Chanelling through art immortal (3) anticipeaza soundul particular de pe Maiastru Sfetnic.
Dīn afundul adīncului īntrupat (4) este un remake agresiv in maniera trupelor poloneze de pagan rock (Lux Occulta de ex).
Vīnt dă rău (5) incheie mini-albumul cu tema primei piese si acelasi sunet textural onomatopeic de viscol si vartej, realizat pe chitari care tremura, tipete de strigoi, invocatii ale unor ghionoaie etc.
Reeditarea albumului include ca bonus demoul realizat in 1995 sub numele Wiccan Rede. Piesele amintesc de black metalul stangace de pe Lugburz (Summoning), iar soundul cu multe inalte si fara basi face materialul practic inascultabil.
Ca o concluzie, ep-ul Sala Molksa este un disc reper pentru undergroundul extrem made in Romania si o referinta a genului, ce nu are momentan alti reprezentanti notabili in tara.
In anul aparitiei acestui ep (si in toata perioada 90), principalele evenimente live ce includeau si trupe de rock/metal underground erau asa numitele festivaluri-concurs. Conceptul, ramas din vremea comunismului, omogeniza trupe din toate zonele valorice si stilistice, in fata unor jurii alcatuite din sponsori, organizatori, jurnalisti, primari sau sefi ai Caselor de Cultura. Trupele castigatoare primeau diplome, uneori bani care le acopereau transportul si foarte rar ore de studio. Prin vara anului 1999 imi amintesc de un festival unde cele mai suparate formatii autohtone se intreceau pentru pretioasa diploma semnata de catre directorul Caminului Cultural. In acelasi timp, Negura Bunget debutau international alaturi de noul basist... Spurcatu, cantand Şuier de şolomonar in fata headbangerilor de la un important festival de gen din Cehia.