Tanara trupa americana vine de la Neurot Records, casa de discuri orientata spre experiment, patronata de pionierii post-rock, Neurosis. In masura in care se definitiveaza limitele genului post-rock, acesta refera o muzica ce apeleaza la ustensile rock/metal pentru a produce material sonor de factura ambientala, rupand astfel legaturile rockului cu originile sale, eschivand in acelasi timp clasicul, progresivul, rockul adevarat şi metalul fals.
Sub acest camuflaj, Neurot isi permit sa promoveze o trupa care, numarand piesele de pe tabla şi aranjamentul lor, ar trebui să figureze la categoria nu-metal. E si asta o forma de experiment - sa promovezi muzica mainstream in cercuri elitiste. Caci altfel, apusul nu-metal nu s-a savarsit atat de demult incat revigorarea sa sa constituie un efort documentar-tributar si un act de curaj.
Made out of Babies se incadreaza intr-o miscare de tip "fiecare pe barba lui", de abordare a nu-metalului in maniera old-school. System of a Down si Dog Fashion Disco ii invie din morti pe Faith No More iar trendul metalcore readuce in atentie, cu statut de clasici, trupe ca Sepultura sau Pantera. Made out of Babies se intorc si ei in timp, dar nu la fel de mult, doar pana la nivelul debuturilor Korn sau Deftones, cu un plus de vigoare prezent sub chipul vocalistei Juliei Christmas, elementul de efect si identitate a trupei.
Iubitorii de nu-metal isi vad genul favorit impins la marginea schemelor mass-media si, simultan, supus unor torsionari din partea trupelor de gen, ajunse în stadiu de insuficienta muzicala terminala. In acest context, debutul Trophy functioneaza atat ca factor nostalgic, cat si de incurajare, prin aceea ca plaseaza nu-metalul intr-o pozitie underground fundamentala care permite dezvoltarea unor simptome de independenta: muzica este mult mai violenta decat normele genului, tematica se leaga de patologic (hit-ul Sugar spune povestea unei crize de diabet) iar productia este de o maniera punk murdara. Vocea feminina lucreaza sa submineze pe toate planurile trupe ca Evanescence, oferind un discurs spurcat inspirat din momentele punk ale unor PJ Harvey sau Bjork cu o explozie de energie care trece de "tineresc" ori "girl power" si se indreapta spre zone extreme, unde sunt justificate titluri ca Gut Shoveler si Wounded Rhino. Influentele albumelor unor "clasici" ca Deftones sau Slipknot sunt cu succes mascate de versatilitatea veninului vocal.
Ramane de vazut daca pe filiera Neurot trupa va putea ajunge la urechile celor pentru care ar constitui o surpriza placuta. Pentru cei care asteapta de la Neurot ceva mai experimental, Julie Christmas colaboreaza cu membri Red Sparrowes in proiectul Battle of Mice.
|