Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Timpuri Noi

1992 Timpuri noi
1994 Unplugged
1995 De regiune superior
1998 Basca abundentei
2006 Back in Business
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Back in Business (2006)

17 Noiembrie 2006

de Mihai Plamadeala - muzician Nomen Est Omen

Timpuri Noi - Back in Business
Prin acest album, Timpuri Noi se intorc in afaceri, sau cel putin asa spera. Nu am vorbit cu ei in mod explicit despre intentiile pe care le au, dar suntem indreptatiti sa credem cele afirmate, deoarece anuntul este facut inca din titlu, cu convingere (scrie negru pe alb – la propriu). Si apoi nu avem de-a face cu un cantec de lebada ori cu o miscare de recuperare a ceva pierdut, caci piesele selectate si recantate, respectiv remixate sunt in principiu chiar marile hit-uri ale formatiei, deja intrate in constiinta publicului. Un public alcatuit preponderent din persoane de peste treizeci de ani, care i-a prins pe Dan Iliescu si Adrian Plesca (in ce ordine prefera cititorul) inca din momentele cand Becul, Mistretul sau Vecina erau ultimele noutati ale muzicii romanesti.

Dupa iesirea din afaceri cu Zid si Partizan, deja citatii Iliescu si Plesca (chitara; voce) au refacut Timpuri(le) Noi impreuna cu Silviu Sanda (bas) si Andrei Barbulescu (tobe). Dintre cele saptesprezece titluri ale Intoarcerii in afaceri, nu mai putin de sapte sunt remixuri (Gojira & Kosak; Dan Handrabur; Rolf; Brazda lui Novac; Lucian Stan; Michi). Grupul pieselor inedite este reprezentat de primele trei plus unu titluri (pe care le tratam diferentiat dupa cum le-am impartit in grupe). Piese noi – idei muzicale cu care compozitorul ne facuse cunostinta intr-un trecut indepartat.

Versurile din “Umbrela”(1) sunt altele decat in “Veta”, “Vecina”, etc., dar in esenta aceleasi. Dealtfel si muzica. Compozitorul (“Si pe asta a facut-o tot Iliescu” – Artan Plesca) plonjeaza prea mult in personajul pe care l-a creat abuzand de nuante la background-ul vocal, ceea ce creaza o stare de disperare in conflict cu ironia dorita.

“Rock’n Roll”(2) este una dintre acele piese de entertainment, care ascultate fara bunavointa, umor si detasare pot starni reactii adverse. Eventualul ascultator din strainatate va acuza pe buna dreptate regionalismul cultural, urmand acelasi traseu ca mondenul roman care respinge si taxeaza atitudinea propusa de discotecile de la tara (unde participantii, in calitatea lor de cunoscatori a ceea ce se intampla acolo, se distreaza de minune).

Nici “Asteroidul”(3) nu ajunge prea departe. Cu asemenea piese, Timpuri Noi ar fi devenit altceva decat ceea ce sunt si, daca ne permitem o gluma ruseasca, nu ar fi ajuns niciodata la PRO TV.

Prin “Tata”(4), afacerile trupei pot ajunge la faliment. Nu ne indoim de sentimentele curate care anima compozitia; nici de similitudinea cu Pavel Stratan (la nivel de finalitate poetica). Ironia soartei face ca cei ce probabil vor sa “prinda” un segment mai larg de public prin aceasta miscare, cateva piese mai incolo, canta versurile: “Veto, vino aici, vino la tata (fiindca vreau ca sa te impac, fiindca asta vreau sa-ti fac)”. Chiar daca nu punem semnul egalitatii intre parinte si tata, polisemantismul ultimului termen in suita Timpuri Noi este interpretabil drept o bilă neagra (in accepţiunea lui Robert Turcescu).

Intr-o insiruire simpla, “Vecina”(5), “Emigrant USA”(6), “Victoria”(7), “Veta”(8), “Luca”(9) si “Adeline”(10) sunt mai degraba doar simpatice reluari ale pieselor de referinta, decat variante de baza ale unor cantece dragute de ieri si alaltaieri.

Din punct de vedere cantitativ, “Adeline”, prin reluarea sub forma de remix in (inca) doua randuri (11), (17) detine ponderea absoluta. Alte remixuri sunt: “Vecina”(12), “Tanta”(13), “Namol”(14), “Luca”(15) si “Stan”(16).

Sperand ca Timpuri Noi chiar s-au intors in afaceri, mentionam ca am fost obligati de imprejurari sa operam cu atatea titluri, deoarece mai multe decat s-au spus (uneori chiar de noi) despre piese la aparitia lor in circuit, nu intentionam sa spunem. Ca sunetul este cumva mai ingrijit sau modern, se datoreaza trecerii timpului in favoarea Adobe Audition–ului, Vegas–ului, Sound Forge–ului si a altor minunatii ale industriei soft.

 Tu ce program folosesti?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina