Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Poor Genetic Material

2002 Leap Into Fall
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Mihai Plamadeala Leap Into Fall (2002)

06 Decembrie 2006

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Poor Genetic Material - Leap Into Fall

Este vorba despre al patrulea album al trupei germane. “Materialul genetic” a fost imbogatit cu aceasta ocazie, prin incrucisarea cu o alta formatie, Alias Eye, de unde alaturi de “saracii” Stefan Glomb - chitara si Philipp Jaehne – clape, au venit nu mai putin de trei noi membri: Philip Grifith - voce (fiul lui Martin Griffith de la Beggar's Opera), Ludwig Benedek – tobe si Dennis Sturm – bas. O clasificare pretentioasa (din presa de specialitate)  plaseaza albumul intre Classic Symphonic Art Rock si Teutonic Prog Metal Opera. Personal as opta pentru mult mai genericul si putin riscantul termen de Neo Prog. O problema fundamentala a noilor forme de progressive este ca tot ceea ce se propune, a mai fost facut (bine) in trecut. Poor Genetic Material fac exact ceea ce trebuie, respectiv incearca. Pentru cineva care nu a (prea) ascultat classic prog, ce se aude este mai mult decat sufucient pentru o repriza de entuziasm.

Pe parcursul a  16’32’’, “Rush of Ages”(1) etaleaza idei muzicale care acopera mai mult de jumatate din ce se aude in heavy rotation-ul anilor 2000. Se schimba tonalitatea, masura, ritmul, tempo-ul; sunetul beneficiaza de procesare corespunzatoare perioadei, dar limitele comunitatii de fani raman neclintite. Inovatia este complet dizolvata in incercare. Este o problema a intregii muzici de expresie rock, ce isi asteapta in continuare noul “Rock Around The Clock”. Pana atunci, doar forme inedite ale aceleasi vechi ceremonii.

 

Prin “Thin Red Line”(2), formatia se apropie de “clasic”. Este poate un respiro dupa piesa de forta anterioara, prin care se stabilesc definitiv pozitiile pentru auditia albumului.

 

In “Star of Eden”(3), libertatea de expresie este mai mare decat in primele compozitii, piesa nefiind cantonata strict intr-o idee premergatoare.

 

“Leap Into Fall”(4) are valente de metal prog. Abordarea in cheie dramatica nu este foarte indepartata de kraut, via gothic, dar axa ramane (tot) prog-ul clasic.

 

“Antares”(5) este o alta piesa de rezistenta a albumului, alaturi de “Rush of Ages”. Acestea sunt piesele care-i vor ramane in minte celui care a “depus efortul” de a asculta un album care nu ofera totul de-a gata.

 

Dupa ce a fost spus ceea ce era de spus, o balada prog precum “Fall”(6)  este ideala pentru un final care sa reinvite la ascultarea cd-ului. Alternanta sunetului de pian cu cel de sintetizator (de coarde) in dialog cu basul, creaza o stare de calm, ideala pentru meditatie.

 

Tehnica vocala buna a lui Griffith este o recomandare in plus pentru ascultarea albumului. Compozitiile sunt elaborate, la fel si aranjamentele iar muzicienii se achita de ceea ce si-au propus sa faca. Benefic pentru formatie este faptul ca tehnica instrumentala nu impune limite si ca echipa functioneaza. Lucrurile bine facute par lejere sau chiar simple. Interesant este ca in cazul nostru, prestatiile individuale nu se “topesc” intr-o masa de sunete, protagonistii semnalandu-si prezenta prin interventiile lor, indiferent cat de reduse sunt din punct de vedere cantitativ


Neo Prog
–ul isi are capitala in Europa. Se poate vorbi despre cateva “scoli” in acest sens, cum ar fi cea britanica, germana, franceza, italiana… Tarile din est sunt preocupate de refacerea decalajului economic, orice idee necomerciala avand sorti minime de izbanda. Bunaoara, in Romania nu am cunostinta de nici o formatie Neo Prog care sa activeze profesionist sau sa sune decent.


 Tu stii vreuna?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina