Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Apoptygma Berzerk

2005 You And Me Against the World
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Aron Biro You And Me Against the World (2005)

22 Ianuarie 2007

de Aron Biro

Apoptygma Berzerk - You And Me Against the World

Disperarea de a separa categorii, enclave, ghettouri si apoi a le opune unele altora are la noi manifestari epidemice, atat pe verticala istorica, cat si pe orizontala prezentului. Avem hip hop de coasta vestica dar si estica, black metal nihilist dar si din cel suicidal, gotic dar si goth, orchestral dar si simfonic, ceapa verde dar si praz. Alexandru Mironov nu a rezolvat nici in ziua de azi dilema diferentei intre sci-fi si SF. Iar eu ma intorc de la o sedinta care propune clasificarea invatamantului romanesc dupa modelul diviziilor din campionatul intern de fotbal, cu golaveraj, cu blaturi, cu Becali, cu tot tacamul. Ceea ce pentru capitalism a insemnat un criteriu pentru aranjat tejghelele, la noi s-a preluat cu pasiune patologica. Popor de gestionari si magazioneri conditie umana in care spaga devine o vertebra a carei dislocare provoaca paralizie sistemului.

 

Prin alte parti, cum ar fi Norvegia, lumea nu se macina cu atatea probleme si, prin urmare, are timp sa faca muzica. Apoptygma Berzerk (APB) a inceput ca o trupa de experimente eletronice dansante (=EBM, pentru clasificatori), ingloband in timp refrene pop, ritmuri tehno, influente Depeche Mode dar si ceva Kraftwerk, iar noul album, You and Me against the World, indica o intoarcere spre zona rock si cu asta, in viziunea criticii, o apropiere de mainstream. Ciudat, la noi se zice ca esti mainstream daca erai candva rock si ai inceput sa te joci cu clapele.

 

Tatonajul trupei cu rockul razbate prin istoria de coveruri, publicate recent in antologia Sonic Diary, dupa trupe ca Metallica, U2, The Cure, Marilyn Manson, Velvet Underground. Doi dintre membrii APB activeaza si in The Kovenant si, alaturi de revenirea chitaristului Anders Odden, au indus schimbarea de sound. Noul format ar fi putut constitui portita de iesire in Europa pentru autohtonii Voltaj, daca ar fi facut muzica in loc sa faca bani din lipsa de griji a altora. Lejeritatea momentelor dansante ale trupei Tiamat (mai ales ale anexei Lucyfire) si soundul nou al proiectului Mortiis (care dealtfel este invitat pe albumul de fata) ofera alte comparatii viabile. Predilectia trupei pentru coveruri se manifesta prin Cambodia (a vedetei pop Kim Wilde) si Shine On (sursa - House of Love). Cele doua piese nu constituie nici balast si nici exotisme, se incadreaza perfect in ambiantza pop-futurista cu fredonari virale, creata de restul pieselor in detrimentul dark wave-ului optzecist sobru care a marcat produsele anterioare. Imaginea metrosexuala a grupului poate constitui un impediment in plus pentru ascultatorul de rock si totodata un factor de popularizare spre publicul monden dezinteresat de valori muzicale.

 

La noi, trupele se infiinteaza in slujba genurilor, nu genurile se definesc de pe urma trupelor: Caut membri pentru infiintarea unei trupe de black metal suicidal; conditii - sa cunoasca trupele pe care vom incerca sa le imitam. Sunt curios cum arata anuntul vocalului Stephan Groth cand a pus bazele APB. Sacrificand elitismul body music si folosind muzica rock pentru a castiga in dimensiunea pop, produsul de fata reuseste in acelasi timp sa defineasca un stil inovator si sa apeleze la un criteriu de adresabilitate comercial. Prin lipsa majora de griji pe care o promoveaza este demn de dispretul oricarui rocker respectabil. Partea buna este ca face toti banii.

 $hine on, baby!
 


25 Ianuarie 2007

Marius Costache - Discordless

Nu mi-a placut niciodata Apoptygma si ma indoiesc ca o sa imi placa  vreodata, insa ce mi-a placut la albumul de fata este faptul ca si-au "bagat picioarele" in tot ce inseamna scena industriala / goth elitista si fac ce vor avand in acelasi timp si succes comercial. Similar se poate discuta despre VNV Nation.Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina