Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Cradle of Filth

1994 The Principle of Evil Made Flesh
2000 Midian
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Aron Biro Midian (2000)

26 Ianuarie 2007

de Aron Biro

Cradle of Filth - Midian

Rockul erotic a avut o istorie alambicata de la epoca hippie pana la generatzia love-metal, fara a fi vorba de o continuitate, ci de o idee mereu recurenta transpusa in diferite feluri. Anii 90 au fost marcatzi in acest sens de un trio de trupe pe cat de similare in concept pe atat de diverse ca sound: doomerii Type O Negative, goticii Moonspell si blackerii Cradle of Filth. Ma folosesc de termenul erotic pentru a face o diferentza fatza de pornografie, practicata mai frecvent in domeniul punk. In locul unor termeni ca tits, pussy si fuck trupele amintite apeleaza mai des la bosom, lips, lust si daca e neaparat nevoie, sodomy. Afiliati trupelor shock-rock, cei mai extremi s-au dovedit a fi Cradle of Filth, a caror muzica se muleaza pe acelasi comportament de consumator ca orice produs cu functzie erotica: pare foarte interesant la contactul initzial dar noutatea se destrama curand, revenind cand si cand in stari de spirit propice. Considerand ca primul contact cu astfel de fenomene este esential, deoarece ar putea fi si ultimul, recomand in acest sens albumul Midian - o manifestare in forma completa a conceptului Cradle of Filth. In plus, o piesa accesibila ca Her Ghost in the Fog are sanse sa fie poarta de intrare a curiosilor neforjati in genunile rockului extrem.

Desi sunt eronat judecatzi in contextul black-metalului norvegian de atitudine, radacinile trupei se afla in literatura gotica britanica pe intelesul tuturor. Ba dimpotriva, trupe norvegiene ca Dimmu Borgir si-au asigurat succesul imprumutand conceptul desi le era la fel de netraditional pe cat este filozofia vikinga trupelor metal romanesti.

Maturizarea conceptului s-a bazat pe inspiratie intuitiva, vezi colajul Cruela-Bathory-Dracula de pe albumul Cruelty and the Beast sau povestea vampiroaicelor din Orasul Falusurilor de Piatra. Apoi a aparut Midian pe care il gasesc a fi punctul de varf datorita coerentzei conceptului, calitatii productiei si legitimitatii surselor de inspiratie, toate impachetate in conditii grafice de exceptie. Albumul este rezultatul parteneriatului intre trupa si romanul Cabal al pionierului horrorului erotic, Clive Barker. Un suport esential vine din partea clapelor fostului violonist al grupurilor My Dying Bride si Anathema, Martin Powell, precum si din partea naratorului Doug Bradley, actorul-eticheta al seriei Hellraiser. Cele mai prietenoase refrene ale trupei pana la data respectiva se deruleaza intr-o atmosfera de chitzcaituri tenebroase, asfixieri erotice, instigari la necrofilie si efecte de theramin de data asta cu un sunet curat si versuri frecvent inteligibile.

Prin intermediul activitatii de epigon a lui Clive Barker, albumul se inspira de fapt dintr-o resursa nesecata a muzicii metal - falsa mitologie a zeului Cthulhu, vaginul echipat cu tentacule, imaginat de scriitorul H.P.Lovecraft in urma cu aproape 80 de ani. Din acelasi vagin au baut seva, intr-o lumina mai intelectualista, o gama variata de trupe, de la Fields of the Nephilim la Therion, trecand prin Metallica si Morbid Angel.

Desigur, albumul si trupa comentate aici isi demonstreaza fortza in contextul subculturii horror, ca principal concurent pentru trendul zombie-metal de pe cealalta parte a oceanului, sustinut de nume ca Autopsy, Cannibal Corpse sau Six Feet Under. Comparatia are loc in aceeasi termeni ca si pe terenul literaturii: vampirul destrabalat de vitza nobila versus monstrul lui Frankenstein lobotomizat.

 ''That's the spasm of orgasm on a roll!''


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina