Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Moonspell

1995 Wolfheart
1996 Irreligious
1997 Sin/Pecado
1999 The Butterfly Effect
2003 The Antidote
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Aron Biro The Butterfly Effect (1999)

18 Martie 2007

de Aron Biro

Moonspell - The Butterfly Effect
Albumul Butterfly Effect este un test Rorschach - o pata de cerneala pe o hartie impaturita. Desfacem hartia si interpretam: unii vad o pata, altii o piesa de insectar, altii un atractor Lorenz. Nu e o metafora, gasiti asta chiar in bookletul albumului. Din diferite motive, fanii care au discreditat materialul nu au sesizat conexiunea intre titlul albumului si fluturele de cerneala. Au vazut doar o pata si li s-a parut ca bookletul e murdar. Si au picat testul, ceea ce a costat trupa. Nu se cuvine sa vinzi teste de personalitate clientilor.
 
Calitatile albumului stau tocmai in esecul (aparent sau nu, intentionat sau nu) de a produce un album industrial tributar grupului Nine Inch Nails. Deviatzia este data de vocea lui Fernando Ribeiro care stabileste un registru gotic de deosebita gravitate intr-un stil instrumental folosit mai frecvent pentru a da curs unor isterii punk declarative. Toba sparta si rotopercutorul care asigura ritmul ar fi ocazie de destrabalare hiperkinetica daca Ribeiro nu ar impune prezenta sa de Big Brother sobru si mereu cu degetul pe un apocaliptic buton rosu.
 
Albumul a fost dezvoltat in jurul unui efect software de procesare audio descoperit in joaca de claparul si compozitorul albumului Pedro Paixao. Efectul consta in zgomotul metalizat al batailor de aripi (de fluture?), hiperamplificat pe anumite piese pana la dimensiuni de tornada. Vibratia sa recurenta, in rezonantza cu un exercitiu de percutie extrem de sacadata, reluat ulterior pe albumul Antidote, fragmenteaza puternic armonia albumului, piedica ce s-a dovedit de netrecut de catre majoritatea fanilor ce asteptau de la Moonspell refrene cantate cu pumnul strans şi cu capul dat pe spate. Piesa I am the Eternal Spectator rezuma reteta tehnica dupa care a fost alcatuit intreg materialul.
 
Pornind de la titlul si ideea de compozitie, nu i-a luat mult lui Ribeiro sa construiasca un concept bazat pe teoria haosului, atractorul Lorenz si petele Rorschach, sustinut de referintele filosofice şi mitologice care au contribuit la identitatea grupului. Desi secundare, nu lipsesc elementele gotic-erotice (Adaptables, Solitary Vice, Selfabuse) sau cele etno-tribale (piesa de titlu) insa terenul pe care joaca trupa este psihedelicul (o parte din piese includ referinţe la scriitorii William Burroughs şi Bret Easton Ellis). In plus, se joaca cu toti oamenii in teren. Desi subordonati ideilor lui Paixao, nici unul din membri nu se simte stingher, iar lipsa desavarsita a solourilor de chitara pare absolut naturala.
 
Plasa de sigurantza a fost, aproximativ in aceeasi perioada, un album in stil Moonspell traditional, inregistrat de Ribeiro si o parte din colegii sai sub numele Daemonarch. Nu neaparat in mod ciudat, s-a preferat ca marca Moonspell sa fie purtata tocmai de albumul mai experimental dintre cele doua. Conform opiniei lui Ribeiro, daca un album ca Wolfheart, considerat istoric si genial de catre fani, ar fi aparut in anul 2000, ar fi fost considerat in cel mai bun caz un produs mediocru. Scopul Moonspell pare a fi  “albume potrivite la momentele potrivite”. Butterfly Effect a ocazionat primul turneu american al trupei, un riscant pas de la sigurantza festivalurilor europene la serbarile cu wrestling şi autografe ale vedetelor porno de peste ocean. O perioada din cariera Moonspell dedicata marcarii teritorili

 Tu ce-ai prins la insectar, amice?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina