Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Type O Negative

1991 Slow, Deep and Hard
1992 The Origin of the Feces: Not Live at Brighton Beach
1993 Bloody Kisses
1996 October Rust
1999 World Coming Down
2003 Life Is Killing Me
2007 Dead Again
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Aron Biro World Coming Down (1999)

30 Aprilie 2007

de Aron Biro

Type O Negative - World Coming Down
Dupa romanticul October Rust, World Coming Down dezvolta dimensiunea fundamental negativa a muzicii Type O Negative: doom metal crancen, stilul care desfileteaza shuruburi, indoaie garduri si provoaca scolioza celor care poarta povara sisifica a mizeriei umane. Mai precis, e vorba de doom si gotic vazute ca vase comunicante ale masochismului emotional, de aici frecventa asociere intre cele doua etichete. Rezultanta este un sound complet anormal pentru o trupa new-yorkeza, mediu cunoscut pentru scena de atitudine hardcore punk. Pe coperta, acolo unde la grupurile europene avem o pasare moarta, o cruce franta ori o femeie livida, albumul de fatza de arata un capat demolat al podului Brooklyn, acelasi pod pe care cu cativa ani in urma Peter Steele isi fugarea iubita infidela.
 
Albumul a fost receptat negativ atat de public cat si de trupa, care a ocolit sistematic materialul chiar in cadrul turneului de promovare. In buna traditie doom-metal, soundul TON sacrifica pentru prima data diversitatea de dragul monotoniei. Apoi, e primul album al grupului pe care lipseste cu desavarsire umorul. Vinul, simbol al vampirismului romantic pe albumele anterioare, devine aici simbol al alcoolismului. Aproape ca lipseste si componenta erotica, exceptia fiind piesa Pyretta Blaze. Chiar si asa, postura sexuala propusa este una masochista, a unui barbat torturat de o piromana. Pe postul traditionalului cover-version apare un discordant melanj de trei piese Beatles, sub titlul Day Tripper, nimic altceva decat o datorie bifata.

Perspectiva trupei este apogeul negativismului prin prisma experientelor personale iar tema careia ii este subordonat intreg albumul este experientza mortilor in familie, prefigurata anterior prin piesa Bloody Kisses (subintitulata A Death in My Family). Se pare ca anticiparea a dat roade caci in perioada compunerii tergiversate a albumului, fel de fel de nenorociri medicale au afectat viatza vedetei Peter Steele. Claparul si producatorul Josh Silver ii este mereu aproape, cu o mana pe umarul amicului, si inregistreaza interludii cu nume de organe lezate prin abuz de droguri recreative: Sinus, Liver, Lung. Pentru cine nu se lamureste cu single hitul cancerigen Everything Dies, se confirma diagnosticul cu Everyone I Love is Dead. Piesa de titlu, World Coming Down, are tot ce ii trebuie pentru a figura pe o fictiva coloana sonora la filmul Moartea Domnului Lazarescu, o oda muzicala a mizeriei construita pe soundul unor clasici ca Black Sabbath.

World Coming Down demonstreaza ca prea multa prisma personala strica in show-business. Mizeria si angoasa sunt fara indoiala vandabile in mediul actual, atata vreme cat isi pastreaza aura generica, vaga, in care ranile sunt metaforizate, suferintza empatizata iar publicul atras intr-un soi de support group al intzelegerii reciproce. Ori ceea ce ofera TON pe acest album este o rana intima deschisa, nominalizata, care supureaza, miroase urat si este strict personala, publicul fiind respins la postura voyeurista a invitatzilor la o inmormantare.

 Condoleante!


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina