Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Voltaire

2007 Ooky Spooky
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Aron Biro Ooky Spooky (2007)

07 Septembrie 2007

de Aron Biro

Voltaire - Ooky Spooky
Voltaire e folkistul preferat al mediilor gotice de la granita Germania-Franta incolo. Dincoace de granita, termenul gotic este incarcat de sensuri, pseudotraditii si rasturnari de situatii care fac inutila orice incercare de lamurire. In schimb, in spatiul anglo-saxon, in care termenul isi are originile desemnand o subcultura evoluata din post-punk si literatura horror britanica, Voltaire este cenaclierul gotic ideal, mereu activ, unanim apreciat si omniprezent. Profesor de arte vizuale in New York, autorul benzilor desenate Oh My Goth, compozitor de muzica pentru Cartoon Network, invitat constant al conventiilor Fangoria, promotor de lifestyle si cu o cariera muzicala densa in ultimii 10 ani, artistul este suspectat ca ar fi chiar reincarnarea iluministului mason francez cu acelasi nume.
 
In secolul nostru, Voltaire s-a nascut cu numele Aurelio Hernandez, in Cuba, un loc ideal pentru un rebel adept al satirei si un critic al psihologiei maselor. Scapat ca prin urechile acului de regimul de la Havana, Hernandez a ocupat rapid pozitii diametral opuse, urmand o cariera dedicata comentariului social ironic si parodiilor horror, incununata in 2007 cu albumul Ooky Spooky. Desi albumele anterioare sunt considerate in general proiecte solo care imbina folkul european cu punk-ul gotic britanic, noul album capata o identitate proprie printr-o abordare de tip horror mariachi total contradictorie albumului precedent (Then and again - singurul material sobru din cariera muzicianului). Voltaire este de aceasta data insotit de trompetisti, violonisti si percutionisti impreuna cu care celebreaza Ziua Mortilor. Nu e vorba de formatul comemorativ consacrat de Halloween si corespondentele europene, ci de formatul original de celebrare atribuit traditiei mezoamericane. Mai exact, e sarbatoarea popularizata de figurinele morbide calaca, regizorul Tim Burton sau jocul PC Grim Fandango, mai putin apreciata prin partile noastre dar care ii ofera lui Voltaire un pretext perfect pentru a exploata un segment marginal dar autentic al culturii gotice.
 
Cantecele lui Voltaire nu se intind totusi dincolo de veselie si voie buna, fiind orientate asemenea majoritatii albumelor sale, spre insufletirea de petreceri cu tematica morbida. Intr-o forma fara acompaniament, doar cu voce si chitara acustica, piesele Voltaire se preteaza pentru cantat in picioare sau shezut, in jurul focului sau pe malul apei, in aer liber sau in baruri intoxicate de absint. Aceasta ii confera mobilitate si o predispozitie spre improvizatie care i-a asigurat popularitatea, fiind de notorietate faptul că in orice moment Hernandez e dispus sa scoata chitara si sa improvizeze un concert de pomina.
 
Titlurile pieselor nu lasa loc la interpretari: Zombie Prostitute, Cannibal Buffet sau Reggae Mortis reprezinta umorul marca inregistrata Voltaire, imprumutat cu succes de o serie de grupuri heavy metal umoristice, vezi cazul succesului Lordi la Eurovision. Cantina este povestea unei intalniri intre Tom Waits si personajele Star Wars, continuand linia de piese ce parodiaza filme SF celebre. Piesa Stuck with you ofera un moment aparte, prin duetul cu Amanda Palmer, vocea trupei de cabaret punk Dresden Dolls, alaturi de care Voltaire interpreteaza un cuplu care isi duce in mormant disensiunile casnice. Albumul se finalizeaza pe coordonate dixieland rock'n'roll, cu piesa Hell in a handbasket.
 
In spatiul anglo-saxon, un album Voltaire este la fel de obligatoriu in colectia unui gother ca si hainele negre, cosmeticele sau figurinele cu lilieci. Ooky Spooky este un manifest de lifestyle si o alegere ideala pentru petrecerile gotice autentice. Ramane la latitudinea ascultatorilor sa decida daca in cultura gotica e preferabil umorul voluntar sau cel involuntar.

 Fear follows crime and is its punishment.


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina